Rotevatn-jazz og house åpner rom du ikke visste du hadde - PLNTY | kulturmagasinet

Rotevatn-jazz og house åpner rom du ikke visste du hadde

Før albumet til jazztrobonisten og Spellemanspris-nominerte Andreas Rotevatn utgis ut i mars 2023, skal seks ulike tolkninger av låtene være utgitt i dansbare remixer. Musikken åpner rom for hengivelse, nytelse og indre opplevelser. Selv for de som ikke anser seg som jazzmusikkeksperter kan dette være en særdeles hyggelig lytteropplevelse.

OJKOS (Orkester for jazzkomponister i Oslo) er et større jazzorkester som består av 14 komponister fra Oslo-området. De har tidligere blitt beskrevet av musikkmagasinet Salt Peanuts* som neste generasjon nyskapende musikalske stemmer.

Andreas Rotevatn. Foto: Bjørnar Sira
Andreas Rotevatn er jazzkomponist og trombonist, samarbeider med OJKOS og DJs som Hans-Peder Lindstrøm og Bård Berg. Foto Bjørnar Sira.

En jazz og en house-versjon

 «Drosa is real!» består av to ulike produksjoner av samme låt, og er et samarbeid mellom OJKOS, Andreas Rotevatn og Hans-Peder Lindstrøm. Andreas Rotevatn (f.1989) er jazztrombonist, komponist og produsent. Hans-Peder Lindstrøm (f.1973) er også kjent under navnet «Lindstrøm» og «slowSupreme», og er en norsk DJ, musiker og produsent innen house- og annen elektronisk dansemusikk. Sammen med OJKOS har de kommet med to ulike versjoner av «Drosa is real!», hvor Lindstrøm har fått remixe en egen house- versjon av låten. 

Andreas Rotevatn, OJKOS, Drosa Is Real – Lindstrøm remix.

Rom med store vinduer

«Drosa is real!» er en godt sammensatt storbandslåt. Den leker seg med rytme og instrumenter, man merker at komponistene samarbeider godt, og spiller hverandre gode. Her oppstår en livgivende trompetsolo, som endrer hele stemningen i låten, som byr på en skjørhet som skaper et pusterom midt i låta –  før den returnerer til en leken og harmonisk takt. Rommet jazzorkesteret OJKOS klarer å skape på netthinnen har store vinduer der ettermiddagssol skinner inn. Her kan du lene deg tilbake på en imaginær velour-trukket chaiselong og nyte musikken i fred. Denne låten er for de som er glad i jazz, som og trives i dette lyse, behagelige rommet.

Hans-Peter Lindstrøm har laget et 12 minutter langt spor av «Drosa is real!».
Første singel fra albumet er et 12 minutt langt spor fra den elektroniske musikkprodusenten Hans-Peter Lindstrøm. Den prisvinnende enormt populære og allerede legendariske Lindstrøm hviler ikke på laurbærene, alltid på leting etter nye veier å følge i sin musikalske karriere. Foto: Lindstrøm.

Rom for å danse eller nyte

Remix-versjonen av låta er mer leken. Den gir en housevibe som henspeiler på folk som danser sakte fram og tilbake på en underground klubb. Rytmen er behagelig og lett å bevege seg til. Her er rytmer å kjenne seg igjen i og house-utgaven gjør musikken mer utenomjordisk og mystisk. Musikken er, om ikke tidløs, så stedløs. Den kan tone ut fra et lokale i Tromsø, Bergen eller Oslo, Berlin, Paris eller London. Den funker uansett hvor, på grunn av den instrumentale løsningen.

Selv for de som ikke anser seg for å være jazzfans vil Andreas Rotevatns samarbeid med Hans-Peter Lindstrøm og Bård Berg være svært livgivende musikalske lytteropplevelser

Så deilig å ikke måtte forholde seg til ord, men bare la musikken fortelle gjennom instrumentene. Rytme, melodi sammen med den mystiske stemningen underbygger også at remixen, som er på hele 12 minutter, bærer seg, den kjeder deg ikke, men blir noe du bare flyter inn i så godt at man glemmer tiden.

Etter to utgivelser med komposisjoner for jazzorkesteret OJKOS, innså trombonist og komponist Andreas Rotevatn hvor mye dansbarhet var en del av musikken. OJKOS er et kollektiv for jazzkomponister og miljø der medlemmene går nye veier.

Avbrekk fra monotone poplåter

Bak seg har OJKOS og Andreas Rotevatn flere utgivelser, hvorav albumet «Mensa Rotunda», der du finner låta «Drosa is Real», ble sluppet i februar 2022. Jazzbandet er også hyppig gjest på Victoria Nasjonal Jazzscene og behørlig omtalt i musikkpressen. 

Navnet OJKOS kommer fra det gamle greske ordet «οἶκος» og har tre distinkte men beslektede betydninger: familien, familiens eiendom og huset. OJKOS er dermed ikke bare et kollektiv for musikere, men også et miljø der medlemmene, unge jazzkomponister, kan eksperimentere og utvikle sitt kollektive musikalske vokabular. Orkesteret utøver et bredt spekter av som tredjestrømsjazz, europeisk samtidsmusikk, norsk folkemusikk og nordisk jazz.

I desember 2022 utkom Rotevatn-remixen til Bård Berg, Fjordingen II. Foto: Helen Røstum.

Åpner et rom for jazz – og dans

Selv for de som ikke anser seg for å være jazzfans vil dette være en svært livgivende musikalsk lytteropplevelse. Så var det også Rotevatns åpenbaring at jazz svinger så bra at den bør danses til, derav ideen om remixen, som Lindstrøm har spekket med «chrushed» trompetsolo, menger av reverbdrevne «reeds» og hippe FM-lydende synthesizere, med en stø, varm og inviterende beat. OJKOS briljerer og imponerer, og Rotevatn med Lindstrøm på laget, skaper to ulike atmosfærer som formidler et bredt spekter av leken jazzmusikk. I desember 2022 ble også en remix med Bård Berg utgitt, og planen med utgivelser av seks nye tolkninger av Rotevatns musikk før albumet gis ut i februar/mars 2023 er godt i gang.

 

Musikere: Henriette H. Eilertsen – fløyte, Camilla Hole – sopransax, Tina Lægreid Olsen – barytonsax, bassklarinett, Richard Köster – trompet, Tancred Heyerdahl Husø – trompet, Lyder Øvreås Røed – trompet, Magnus Murphy Joelson – trombone, Johannes Fosse Solvang – trombone, Andreas Rotevatn – trombone, FX, Arne Martin Nybo – gitar, Mike McCormick – gitar, laptop, Kristoffer Håvik – Rhodes, synthesizer, Alexander Hoholm – el-bass, Knut Kvifte Nesheim – vibrafon, marimba, Eivind Helgerød – trommer.

Close