Shabana Rehman ga oss «kultursjokk». Takk og pris. - PLNTY | kulturmagasinet

Shabana Rehman ga oss «kultursjokk». Takk og pris.

Shabana Rehman vil alltid bli husket for sin talefrihet, provoserende stunts og at hun løftet en rasende mullah på TV. En viktig samfunnsdebattant har stilnet hen men irriterte, sinte og rasende menn bør ikke få fred.

Shabana Rehmans løft av en innbitt og skjeggete mullah Krekar har satt spor i historien og langt utover den norske samfunnsdebatten. Ingen andre kunne gitt handlingen en så tydelig mening som nettopp henne. En dinglende mullah er egentlig ikke til å spøke med, og det ga han tydelig uttrykk for – noe mange medier innrettet seg etter. Men den norsk-pakistanske Rehman, skribent og spaltist, standup-komiker, populær konferansier og foredragsholder gjorde mange stunt som fikk oppmerksomhet på TV og langt utover Norges grenser. 

Shabana Rehmans «kultursjokk»

VG kalte stuntene hennes for «kultursjokk». Og kanskje er det nettopp «kultursjokk» som må til for å vekke det norske sinn fra en søvnig døs, men også de ganske konservative innvandrermiljøene sjokkerte hun, dypt og inderlig.

I podkasten «Shabanas verden», forteller hun om hendelsen som utsatte familien hennes for terror, etter en opptreden på Amanda-filmfestivalen i Haugesund i 2005. Ikke bare kysset hun daværende kulturminister og KRF-er Valgerd Svarstad Haugland på scenen – et stunt som blant annet kommenterte den konservative kulturministerens politiske ståsted. Slik utfordret hun autoriteten til gisp og applaus.

De fleste husker at Shabana Rehman løftet mullah Krekar. Medier fjernet i ettertid bildene fordi han mente de krenket ham.

Fire, fem skruer løs

Men det var da Shabana Rehman introduserte verdenspremieren på filmen «Import Eksport» – en film som problematiserte pakistanske tvangsekteskap – at ordet «kultursjokk» virkelig ble beskrivende. Og kanskje må man, som kvinne i et moderne samfunn, ha en fire, fem skruer løs for å gjennomførte det hun gjorde på scenen denne kvelden. 

For de som ikke husker, eller har sett filmen regissert av Khalid Hussain, handler «Import Eksport» om hvordan en pakistansk kvinne og norsk mann ikke kan få hverandre fordi hun er lovet bort til sin fetter. Men mannen gir seg ikke og får henne til slutt gjennom å forhandle med kvinnens far.

I et intervju i festivalavisen med den kjente pakistanske skuespilleren Talat Hussain, beskrev han manuset som godt fordi filmen, til tross for at den ble beskrevet som kontroversiell, likevel ikke utfordret den rådende samfunnsmoral. «Og det må kunst aldri gjøre», sa han. 

Shabana Rehman ga oss «kultursjokk». Hun la ikke to staver i mellom, og påsto at om du kan gå på ski (på gresset), så er du norsk. Men hun ble også angrepet for sine meninger. Vi hedrer hennes minne.

Kontroversielt? Se på dette!

Det provoserte Rehman. Fra den samme scenen hvor hun nettopp kysset kulturministeren, viste hun dem en en naken bakende. Hun sa: «Hvis jeg skal vise dere hva som er kontroversielt blant pakistanere i dag, se på dette».

Like etter falt 15 skudd mot søsterens restaurant i Oslo. Også et tydelig språk.

I 2022 mottok hun Ossietzkyprisen av organisasjonen Norsk PEN. Shabana Rehmans samfunnsengasjement varte i mer enn 25 år. Fremfor alt er hun kanskje en av de viktigste foregangspersoner i sin generasjon både som barn av innvandrere, ikke minst som kvinne.

Shabanas kulturfrihet irriterte

Sinte, rasende og frustrerte og maktsyke menn er noe verden har måttet hanskes med i århundrer,   og i overgangen til 2023 er forholdene og maktbalansen ikke annerledes. Kloden er beskoget av nettopp denne sort som utvikler vold og krig og daglig setter demokratiet i fare. Menn lærer hvordan de skal bruke voldtekt i krig. Kvinnelig underkastelse er for mange av dem et mål. 

Shabana Rehmans jakt på tale- og kulturfrihet vakte oppsikt og ga oss såkalte «kultursjokk». Men en mullah er utvist fra Norge som terrorist. Tvangsekteskap eksisterer fortsatt. Den 29. desember 2022 gikk hun ut av denne verden med en lang merittliste av kruttsterke meninger bak seg. Hun var en modig samfunnsdebattant som brukte hele seg til å formidle sitt syn. Til irritasjon for sinte og rasende menn. De bør ikke få fred.

Vi hedrer hennes minne.

 

Close