Auksjonerer bort gatekunst til inntekt for proteseverksted på Gazastripen - PLNTY | kulturmagasinet

Auksjonerer bort gatekunst til inntekt for proteseverksted på Gazastripen

Frances Forrest (Norway), «Desert of deceit», 82x69 cm, akryl på bølgepapp, 2022.

– Ved å hjelpe proteseverkstedet «The Artificial Limbs and Polio Center» på Gazastripen, kan vi bokstavelig talt hjelpe folk på beina igjen. Jeg pleier å kalle det «solidaritet du kan henge på veggen», sier en av initiativtakerne til auksjonen, Morten Heszlein.

Frem til fredag 25. november kan du legge inn bud på gatekunst i mange formater og materialer, og lørdag 26. november går selve gatekunstauksjonen av stabelen i Laksevåg utenfor Bergen, men også på nett. Auksjonen pågår hele uken på auksjonens nettside på Facebook. Her er kunstverkene lagt ut og bud kan enten legges direkte ut i kommentarfeltet eller sendes anonymt til arrangørene.

Gitt verk til auksjonen for Artificial Limbs og Polio Center i Gaza: Hammer, «Justice», 120×140 cm, original på passepartout-kartong, 2022. Budet på dette verket starter på 2500,- kroner.

Enorm respons på hjelp til proteseverkstedet

– På samme måte som jeg har vært fasinert av Palestina, har gatekunsten også tiltrukket meg, og som igjen har ført til at jeg har blitt kjent med gatekunstnere, sier Morten Heszlein, som arrangerte sin første gatekunstutstilling allerede i 2008. Kontaktene internasjonalt og i Norge har han tatt med seg videre. 

Gatekunstauksjonen i Laksevåg, Bergen, henter kunst fra gatekunstnere fra Norge og store deler av verden til inntekt for et proteseverksted på Gazastripen

Responsen han fikk fra gatekunstmiljøet for å gjøre noe for proteseverkstedet har vært overveldende, og ikke minst var møtet med den andre initiativtakeren til Gatekunstauksjonen, Naeem Searle i 2014 essensielt for det videre arbeidet når auksjonen nå iverksettes for fjerde gang. Searle har bakgrunn som grunnlegger av GART, et gatekunstnerkollektiv i Bergen og hadde nettopp gjennomført en auksjon for Syria da de to møttes i 2014. 

Sammen med Naeem Searle har Morten Heszlein initiert Gatekunstauksjonen til inntekt for et proteseverksted på Gazastripen. Men ikke alene. Utallige kunstnere og frivillige er med for å få arrangementet gjennomført. Foto: Øistein Jakobsen.

Vennskapsbyen Tromsø og «Krafttak for Gaza»

Foranledningen til gatekunstauksjonen er at Tromsø er vennskapsby med Gaza og at tidligere leder for proteseverkstedet har vært på besøk der. I 2009 ble organisasjonen «Krafftak for Gaza» opprettet, som begynte å samle inn penger til proteseverkstedet. 

Morten Heszleins direkte forbindelse til proteseverkstedet går gjennom sin tidligere kone, da legestudent Hanne Heszlein-Lossius, som reiste til Gaza for å skrive en doktorgrad.

Slik startet gatekunstauksjonen, som nå går av stabelen for 4. gang.

Gitt verk til auksjonen for Artificial Limbs og Polio Center i Gaza: Carrie Reichardt, UK, fra venstre: «Buy Less», «Refugees Welcome», «Well behaved Women Art Deco Tea Plate» og «I drink». Alle verkene har en verdi på 750 kroner og en utgangspris i auksjonen på 400 kroner.

Uendelig mange deltar på alle måter

– Når det gjelder arbeidet opp mot auksjonen, snakker vi om et joint effort. Naeem og jeg står som drivere i Brønnøysund. Men uendelig mange timer er nedlagt av gatekunstnere som ikke bare skaper kunsten sin, men som også er med å sette opp auksjonen, som lager skilt, kjører og henter ting, og hjelper til å bære. Det er helt utrolig kult å se det engasjementet og alle de timene som legges ned i Smien i Laksevåg utenfor Bergen. Her har det vært bygd, malt og båret stoler, bært boss og vaska, med mer, forteller Heszlein. 

Gitt verk til auksjonen for Artificial Limbs og Polio Center i Gaza: AFK, Norge «The Olive Growe», 80×50 cm, akryl på plast, innrammet, 2022. Kun én utgave. Verdi, kr 16000, laveste ugangsbud, kr 8000.

Auksjonen holdes i Smien, et gammelt skipsverft

Lokalene der auksjonen skal foregå er i et et gammelt skipsverft. Smien, som det kalles,  blir stedet for eventet, men gatekunstnere har også begynt å male i gatene i Laksevåg, for å gjøre det til sitt og sette farge etter seg. Kommunen har bladd opp 60 000 kroner for å gjøre Laksevåg mer fargerik. 

– Det er unikt at kommunen ønsker gatekunst velkommen?

Heszlein forteller at Bergen er en ja-kommune når det kommer til gatekunst. 

– Det vi gjorde i Laksevåg var å ta en runde med noe som kalles «Initiativ Laksevåg», et lokalt og frivillig engasjement og gruppe, der vi har laget et prosjekt som kalles «Veien hjem». Det går ut på at det skal være hyggeligere å gå fra punkt a til punkt b. Det er mange grå vegger i Laksevågs hovedgjennomfartsåre, så det å få kunst og farger inn i bydelen synes alle er fint. Så da vi kontaktet Bergen kommune om dette, var de lette å be med hensyn til å gi penger til maling og utstyr så det blir kunst på veggene.

Gitt verk til auksjonen for Artificial Limbs og Polio Center i Gaza: Ninjah, Brazil, «DARUMA», spesialutgave håndtegnet på Sommerset Velvet Fine Art Paper 255 g/m2, 70×70 cm, 14/150 stykker. Verdi 3500 kroner, utgangspris auksjon, 1000 kroner.

Utstillinger og arrangementer

Morten Heszlein opplyser at utstillingen vil være åpen hver dag i uken frem til 26. november, fra klokken 18.00-22.00, med arrangementer som åpning mandag klokka 19.00 og musikkinnslag ved DJ Geir Svensson og kunstutstilling, foredrag på torsdag om gatekunst, også klokken 1900, og fredag er det foredrag med Mats Gilbert og musikk ved Marthe Valle. På lørdag vil det også avgjøres hvem som får tilslag på gatekunstauksjonen, som også kan følges direkte på zoom-lenke.  

Inngangsbildet i saken er av Frances Forrest, Norge, «Desert of deceit», 82×69 cm, akryl på bølgepapp, 2022. Kun én utgave. Utgangspris i auksjonen er 2000 kroner. 

 

Close