Klar for en samtaleåpner? Startsskuddet har gått for Mirage filmfestival - PLNTY | kulturmagasinet

Klar for en samtaleåpner? Startsskuddet har gått for Mirage filmfestival

Fra 12. – 16. oktober arrangeres Mirage filmfestival, Oslos nye initiativ dedikert til kunst fra virkeligheten, «The Art of the Real».

Dokumentar har lenge blitt sett på som en forlengelse av journalistikken, men skaperne bak filmfestivalen mener det er så mye mer. De sier at de ønsker å slå et slag for at dokumentarfilm er en kunstretning, på lik linje med fiksjonsfilmer. Gjennom å gi deg en opplevelse utenom det vanlige, vil de la reisen du opplever i filmene fortsette selv om historien på lerretet er ferdig. 

Stille kinokonsert med live musikk

Gjennom å vise frem ulike kollektive sanselige opplevelser, kan dette trigge interesse, nysgjerrighet, sterke følelser og forståelsen for verden rundt. En av disse opplevelsene er konseptet «stille kinokonsert» hvor de viser den ukrainske dokumentaren In Spring laget av Mikhail Kaufman. For å fullføre opplevelsen blir det en livekonsert fremført av den ukrainske duoen – Roksana Smirnova & Misha Kalinin fra Odessa. Dette vil foregå i under åpningen på Salt i Bjørvika i Oslo den 12. oktober.

En opplevelse er konseptet «stille kinokonsert» hvor den ukrainske dokumentaren In Spring av Mikhail Kaufman vises. En livekonsert med den ukrainske duoen Roksana Smirnova & Misha Kalinin fra Odessa avslutter seansen.

Film for «tankeåpnersamtaler»

Filmfestivalen er et helårsinitiativ. Gjennom ulike sosiale arrangement som kino, konserter, fester og «tankeåpnesamtaler» er dette et sted for å dele erfaringer og bli fascinert. Her kan du oppleve intime møter med noen av vår tids mest interessante artister og filmskapere, noe de formidler med 30 håndplukkede filmer fra internasjonal kino og filmfestivaler. Over 20 filmer har norgespremiere og de kommer fra 19 forskjellige land. Festivalen mener selv at de utfordrer utvalget grensene for hva en dokumentarfilm kan være. 

En av disse opplevelsene er konseptet «stille kinokonsert» hvor de viser den ukrainske dokumentaren In Spring laget av Mikhail Kaufman.

Foruten å vise håndplukket film, er også festivalen en sosial arena som i perioden 12. – 16. oktober en sosial arena der filminteresserte kan møte likesinnede. Åpningen vil foregå på Salt der flere filmer, stumfilmer og kortfilm i sauna vil vises. Resten av festivalen holdes på Vega Scene og Ingensteds, samt en rekke barer og utesteder i nærheten. 

Film for filmfolk og bærekraftig produksjon

I tillegg vil det være et utvidet program for filmbransjen med masterclasses, worskshops og talks. Som Nataša Urban med sin prisbelønte essaydokumentar The Eclipse(2022) som casestudie, introduserer filmskaperen analog film, super 8-filming og økologisk filmutvikling. Hvordan skape bærekraftig kunst, når kjemikalier som brukes har stor innvirkning på miljøet? 

Nataša skal diskutere bruken av bærekraftige alternativ for filmbehandling med miljøvennlige stoffer inkludert ingredienser som er tilgjengelig fra dagligvarebutikken: pulverkaffe, øl, vin eller annet som er tilgjengelig i våre hager eller parker, som magnoliablomster, blåbær, løvetann, poteter og mose.

Close