Sverre Malling på mikromuseum i London - PLNTY | kulturmagasinet

Sverre Malling på mikromuseum i London

Sverre Malling, Otto of Otterden, 2020. Kullstift og gråblyant på papir.

Pakker du kofferten og planlegger en oval helg i London frem til november, gir vi deg det hotteste tips: Sverre Mallings utstilling på eksentriske The Viktor Wynd Museum of Curiosities i Hackney.

London lukter konsekvent av gammel historie og levd liv. Det gjør også det bitte lille The Viktor Wynd Museum of Curiosities, øst i London. I en av Hackneys travle gater, bydelen som de siste ti årene er blitt et «it-sted» og som bugner av kreativitet, musikk, kunst og mattilbud, finner du en dekorert inngangsdør til fine art and unnatural history.

– Hei, vi er fra Norge og skal besøke Sverre Mallings utstilling «Adieu to old England»! (på engelsk.)

Det bitte lille The Viktor Wynd Museum of Curiosities finner du øst i London, i en av Hackneys travle gater, bydelen som de siste ti årene er blitt et «it-sted». Her finner du en dekorert inngangsdør til fine art and unnatural history.

The Last Tuesday Society

Betjeningen her, som alle andre steder i London og Oslo, vil gjerne møte deg i døren for å best kunne gi sine gjester det beste bordet de har tilgjengelig. Idet du går over terskelen på The Last Tuesday Society, blendes du i noen tidels sekunder av den skarpe forskjellen fra dagslyset ute, til den dunkle belysningen inne. Vi blir enige om å besøke museet før vi skal ha noe å drikke fra menyen som denne lille cocktailbaren også er kjent for og kan by på – og vises ned den smaleste vindeltrappen du noen gang har sett. 

– Museet er en liten perle på Londons østkant, et kuriositetsmuseum vil jeg beskrive det som, sier kunstneren selv når vi snakkes på telefonen for å få litt mer info om dette litt okkulte, rare og interessante stedet. 

Det intime, lille museet i Hackney er en stor opplevelse, og her kan man også få kjøpt en katalog som presenterer Mallings kunst. Utstillingen står til november 2022.

Kunst og cocktails

– Det er ikke så mange som kjenner til det. Men det er et artig sted og ett av mine favorittsteder i London, sier Sverre Malling. Han beskriver det som et sted som holder det bisarre, eksentriske, merkelige og snodige, presentert med en snert av humor. Innehaveren, Viktor Wynd, er ifølge Malling, en eksentriker som ikke tar seg selv så høytidelig. 

– Museet er en liten perle på Londons østkant, et kuriositetsmuseum vil jeg beskrive det som
Sverre Malling

Overraskelsen var derfor stor da en italiensk venninne umiddelbart kunne fortelle at hun simpelthen elsker stedet og mer enn gjerne ville være med, og humret og ble yr da hun både ville å se norsk kunst og drikke absurde cocktails blant eksentriske artefakter. Malling på sin side, er blitt kjent med eieren av stedet, og synes nettopp derfor at det er spesielt hyggelig å stille ut her. Altså frem til november 22. 

Bildene til Sverre Malling smyger seg elegant inn i mikromuseets eksentriske samling av utstoppede reptiler, skjelett, paljettbelagte kostymer, utstillingsdukker, og bøker og tusenvis av artefakter fra forskjellige tider.

Alt mellom himmel og jord

Museet i underetasjen føles som en plysjbelagt hule. Bitte små gjenstander er samlet av Wynd gjennom mange år. Og det er nesten så man forventer at selveste Drakula har gjemt seg på et kontor bakenfor montrene vi måpende står og betrakter, av lange fletter av hår eller gamle hårlokker i rammer, kostymer, servise med okkult dekor, erotiske tegninger, steiner i esker, tørkede blomster, bøker eller et vokset hode på et fat. Her reflekteres alt som eksisterer mellom himmel og jord. Kunst og vitenskap i skjønn forening.  

The Viktor Wynd Museum of Curiosities. Her finner du en kuriøs samling artefakter som stilles permanent og humoristisk ut i det lille mikromuseet i Hackney.

Det henger sammen

Det er en tydelig sammenheng mellom tonen i The Viktor Wynd Museum of Curiosities og Sverre Mallings usedvanlig detaljerte tegninger. Bare det at kunsten hans er utført med blyant, kan være den viktigste sammenhengen. For på dette stedet hylles det analoge, håndverk og materialer som alle representerer naturen. Dette står også sentralt i Mallings verker, sammen med de humrende humoristiske og litt alvorlige budskapene han fremfører. Ett eksempel er den lille personen som fyrer et bål på en gigantisk hodeskalle hvor røyken formulerer «Home and away». De som kjenner Mallling kjenner også til den berømte moskusen «Norwegian Muskox» i kull og fargeblyant. Og både Wynd og Malling har en ekstrem sans for detaljer. Bitte små og ekstremt fascinerende detaljer. 

Det intime, lille museet i Hackney er en stor opplevelse. Her kan man også få kjøpt en katalog som presenterer Mallings kunst. For ikke å snakke om cocktails du ikke trodde eksisterte.

 

Introduksjonsbildet er en detalj fra Sverre Mallings verk «Otto of Ottenden», 2020. Kullstift og gråblyant på papir. Det er med i utstillingen «Adieu to old England» i The Viktor Wynd Museum of Curiosities.

 

 

Close