Vakre oransje og rosa-farger blandes, malingrullen dynkes og klargjøres for å spre malingen på vegg. Sprayflasker står lydig oppstilt i muntre farger på rekke og rad, ryddig plassert og klare til å spre innholdet sitt i tynne og velrettede dusjer på motivet med kontrollerte bevegelser. Stilaser, masker og verneutstyr er på plass. Når årets gatekunstfestival går av stabelen på Grünerløkka i Oslo, er alle forbehold tatt. Også stedene der kunsten skal produseres og vises fra 20. – 26. juni. Arrangørene bak Løkka-lykke er Street Art Oslo, Løkka Gårdeierforening og Oslo kommune.
Spennende med street art-festival på Østlandet
Gatekunstner Charlotte Nordlund aka CFSN er fortsatt i hjembyen Moss når vi tar en prat om hennes deltakelse i Løkka-lykke-festivalen. Hun skal «loke rundt i gryta», som hun sier, i hele helgen, mens arrangementet pågår. Informasjon i miljøet sier at en av Norges største gatekunst-festivaler, Nuart i Stavanger, antakelig ikke fikk økonomisk støtte i år og dermed ikke gjennomføres. Nordlund synes det er spennende at en ny street art-festival kan etablere seg på Østlandet. Det er vel ingen tvil om at Oslo ligger langt etter både Stavanger og Bergen, som har dyrket gatekunst og graffiti gjennom mange år, mens Oslo hadde nulltoleranse gjennom en 20-års periode.
Oslo preget av graffiti-kultur fra 80-tallet
– Ja, det stemmer. Når vi gikk rundt i Oslo nå og skulle finne vegger, så ser man en klar graffiti-kultur som stammer tilbake til 80-90-tallet. Også mye tagg på veggene. Når du går til Stavanger og Nuart, så begynte de tidlig med større murals, altså veggmalerier og sjablonger for mange år siden. Folk reiser jo dit for å se dem. Det man ser i Oslo av sjablongkunst er av Martin Whatson og Hama Woods, sier hun og mener at det er for lite. Hun mener at det er på tide å starte på nytt og skape aksept og interesse for gatekunsten.
Nytt syn på graffiti i 2014
I 2014 flagget Oslo kommune et nytt syn på graffiti og vedtok å lage en handlingsplan, i motsetning til tidligere og på bakgrunn av et intitiativ fra MDG. Målet den gangen var å gjøre Oslo til en av Nordens fremste byer for graffiti og gatekunst, ifølge Aftenposten. Det har blitt med tanken. Til tross for enkelte flotte gavlvegger på Tøyen og Grünerløkka, er hovedstaden i motsetning til Bergen fortsatt på begynnerstadiet.
Det er ingen tvil om at Oslo ligger langt etter både Stavanger og Bergen, som har dyrket gatekunst og graffiti gjennom mange år
Nuart Rad-konferansen som foregikk i Oslo i mai 2018, var den gang ledet av daglig leder James Finucane for Nuart Festival. Han formidlet at det var nettopp Nuart Festival som skulle være navnet på den videre handlingsplanen i Oslo kommune. VisitOslo har gjort et ærlig forsøk på å selge Oslo som en gatekunst-by med eget gatekunstkart. I dag er Finucane daglig leder av Street Art Oslo.
Kan heller male ordentlige kunstverk
– Det hjelper at kommunen er positiv og at de ønsker mer av det. Kanskje man kan profesjonalisere det gjennom tillatelser for å ruste opp bygårder og byrom så det ikke ser så grått, nedslitt og nedtagga ut, men heller male opp ordentlige kunstverk, sier hun.
Selv har hun nettopp avsluttet et 70 meter langt gatekunstprosjekt i hjembyen Moss. Der har hun hatt kommunen og gårdeiere med seg. Hun tenker at en gatekunst kan skape miljø og møteplasser.
Et budskap kan sette i gang tankene
– Du stopper opp når du ser en velplassert sjablong. Man ser et budskap som kan sjokkere i hverdagen og så skal du prøve å forstå det maleriet sånn som det er. Det setter i gang mange tankeprosseser. Det er en interessant måte å jobbe på, for hvordan kan du engasjere forbipasserende i løpet av få sekunder?
Blant årets kunstnere finner du altså Charlotte Nordlund sammen med duoen Anetta Lukjanova og Taneli Stenberg (FI), Awat Serdashti, Dish, Eva Hansen Sjøvold, Salke og SLAM. Festivalen går fra 24. – 26. juni med blant annet foredrag av kunsthistoriker Helia Darabi, som tilbrakte to år med research av gatekunst i Iran, workshops og guidede turer i byen.