Sjakkeksperten, TV-kanalen, inkassoselskapet og Janteloven - PLNTY | kulturmagasinet

Sjakkeksperten, TV-kanalen, inkassoselskapet og Janteloven

Å våkne til en sak om at tidligere NOKAS-raner David Toska er sjakkeksperten og kommentatoren TV2 har invitert til studio, kan fort gi en kickstart på en tørr januardag.

Denne morgenen i januar 2022 er fyrt opp med diskusjonen om en straffedømt som vender tilbake til samfunnet og det fatale som har skjedd: en sponsor trekker seg i protest mot kanalen TV2. Hva har skjedd? Den tidligere kjendiskriminelle David Toska er invitert til å være kanalens sjakkekspert. Et kontroversielt valg, vil noen si. Men Intrum, et av Norges største inkassoselskaper som sponser TV2, trekker seg fra avtalen. Begrunnelsen er at David Toska vekker minner de ikke ønsker å assosiere seg med.

Janteloven, sosiale og moraliserende regler

Nylig ga vi ut et spesialmagasin dedikert til undersøkelsen om Janteloven, et sosialt og moraliserende regelverk, som står sterkt i vår norske kultur. Forfatter Aksel Sandemose skrev 11 lover i boka «En flyktning krysser sitt spor» som ble utgitt i 1933. Her er hovedpersonen blant annet involvert i et drap. Med boka sa Sandemose tydelig at han var lei kjip småbymentalitet.

«Du skal ikke tro at du er noe» er første Jantelov. Mange kjenner trolig denne. 

Sjakk matt: Inkassoselskapet Intrum trekker seg fra sin sponsoravtale med TV2 fordi David Toska er invitert i studio for å kommentere sjakk og ellers er assosiert med minner de vil glemme.

En sterk drivkraft i vår kultur

Janteloven er det Sandemose selv foraktet, en sterk sosial drivkraft. Den dømmer hardt og brutalt og forhindrer ikke bare mennesker i å utvikle seg, men utestenger gjerne de som kan se ut til å klare seg på egen hånd, som ikke trenger å underkaste seg et sosialt hierarki: «du skal ikke tro at du vet bedre enn oss». 

Paradokset er det at inkassoselskapet Intrum er støttespiller til Nettverk etter soning, som hjelper straffedømte tilbake til samfunnet

Med dette i mente møter vi denne januar-morgenen et ras av kommentarer i mediene av forskjellig karakter, de fleste formidles med både ironi og svart humor. Enkelte med raseri. Alle har det til felles at de er opprømte. Hva nå? 

På vei tilbake i samfunnet

I vårt magasin, presentert under Jantelov 6, «du skal ikke tro at du er mere enn oss», finner du historien om Simen, som jobber i RøverRadion. Programmet, som sendes på NRK P2, produserer ukentlig fengslende og filosofiske samtaleprogrammer av og med innsatte. De byr på en høy grad av ettertenksomhet og dype resonnementer om livet, den enkeltes skjebne, som mange i samfunnet kunne hatt glede av å høre på. Ikke minst velfungerende samfunnsborgere som forvandles til nett-troll på kvelds- og natterstid.

Redaksjonen RøverRadion holder til i Tilbakeføringssentert i Oslo, hvor også Røde Kors – Nettverk etter soning, Kriminalomsorgen, Oslo kommune og deler av næringslivet holder til – som til sammen sørger for at en forhenværende innsatt får en trygg tilbakeføring til samfunnet – med en mulighet til å møte hverdagens ulike utfordringer, fokusere på utdanning og arbeidstrening – og ikke minst kunnskap om gjeld og personlig økonomi.

Paradokset er at inkassoselskapet Intrum er støttespiller til Nettverk etter soning, noe de gjerne proklamerer på sine nettsider, under «samfunnsansvar».

Kommentarene på Twitter er harde og bastante. «Money talks, bullshit walks», mange ytrer at de ikke synes TV2 er noen engel som tilsynelatende vil gi en tidligere straffedømt en sjanse i sjakkstudioet men som er ute og fisker etter nye seere. 

«Money talks, bullshit walks»

Kommentarene på Twitter er harde og bastante. «Money talks, bullshit walks», mange ytrer at de ikke synes TV2 er noen engel som tilsynelatende vil gi en tidligere straffedømt en sjanse. Valget av Toska er beregnende og klassisk tabloid i det suksesser og skandaler hører sammen. Og kanalen investerer unektelig i nye seere. 

Hva tenker publikum om et gjensyn med Norges iskalde og mest utspekulerte bankraner på TV? Hvordan er denne beslutningen grei eller ugrei? Er Toska mer eller mindre kriminell enn andre innsatte som har sonet ferdig? Hva kan David Toska om sjakk? 

Sønnen til den drepte politimannen, Kjetil Klungland, sier at han har snakket med familien og at ingen hadde noen innsigelser om å bruke Toska. – Alt som kan bidra til at han eller de andre domfelte kan bidra til samfunnet, er positivt, sier han.

Positivt at han bidrar i samfunnet

Noe som er relevant å få med seg er at Toska ikke går rett fra cella og inn i TV-studioet. Han har vært fri i tre og et halvt år, bor i Bergen med samboer og barn. Og ikke minst like viktig, om ikke viktigere: den drepte politimannens sønn, Kjetil Klungland uttaler seg til TV2: 

– Jeg har snakket med familien. Ingen hadde noen innsigelser på om dere bruker Toska. Alt som kan bidra til at han eller de andre domfelte kan bidra til samfunnet, er positivt, sier Klungland til TV2.

Hvem vinner i januar?

Så hvem ville Aksel Sandemose utpekt til månedens vinner? TV2, som tilsynelatende gir Toska en sjanse men klart og tydelig er ute og fisker etter nye seere – Toska, som trives i rampelyset og kan få hevet sitt omdømme gjennom å være sjakk-kommentator på TV – eller Intrum, som viker fra sitt uttalte samfunnsansvar om å hjelpe tidligere straffedømte på vei tilbake i samfunnet?

 

Close