Hva har valg av sentralbanksjef med norsk (kvinne)kultur å gjøre? - PLNTY | kulturmagasinet

Hva har valg av sentralbanksjef med norsk (kvinne)kultur å gjøre?

I likestillingens navn. Burde ikke organisasjoner rope høyt når Trygve Slagsvold Vedum bruker overmaktens psykologi og oppfordrer Jens Stoltenberg å søke stillingen som sentralbanksjef?

Jens Stoltenberg er en uttalt feminist. Men derom viser han liten innlevelse når han har sagt ja til oppfordringen fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum om å søke jobben som sentralbanksjef. Og særlig når han konkurrerer mot den som kan bli historiens første kvinne i stillingen, visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. 

Overmaktens psykologi

Foruten å plassere seg midt i et politisk samrøre, settes Bache i skyggen av overmaktens psykologi: budskapet til befolkningen om at «gutteklubben grei» alltid vil rule når de bare bestemmer seg for det. Og denne gangen, mot en kvinne. Denne pinlige, dominerende mannskulturen i politikken er blitt svært så tydelig i prosessen med å utnevne ny sentralbanksjef.

Ida Wolden Bache ruver langt over

Bache, som er visesentralbanksjef, skulle heller aldri vært satt i denne posisjonen. Dette er en dame som ruver langt over de fleste. En presentasjon Kapital har gjort av Ida Wolden Backe, forteller at hun har Mastergrad i samfunnsøkonomi ved London School of Economics. «Hun kom fra stillingen som avdelingsdirektør i Pengepolitisk avdeling, og har stadig klatret i gradene siden hun først endte på sentralbankens lønningsliste som forskningsassistent i 1998. Samfunnsøkonomen er også medlem av bankens hovedstyre», skriver de. Hun ble innvalgt som visesentralbanksjef i 2020 og flere eksperter har spådd at Wolden Bache som arvtager for Øystein Olsen.

Jens Stoltenberg er en uttalt feminist også når han konkurrerer med den som kan bli Norges første kvinnelige sentralbanksjef

Det var før Trygve Slagsvold Vedum kom på banen med logrende forslag til venn og sin tidligere regjeringssjef Jens Stoltenberg om at han skulle søke stillingen. 

Norges Bank vil miste omdømmet

I helges DN får Bache et «shout out» fra Siv Jensen, ironisk nok oldebarnet til den norske kvinnesaksforkjemperen Betzy Kjelsberg. Men Jensen snakker ikke om kvinnesak. Det burde være unødvendig i 2022. Hun sier at av to kompetente søkere så utgjør den ene en betydelig trussel for omdømmet, tilliten og troverdigheten til Norges Bank. Hun mener verden der ute vil tvile på uavhengigheten til Norges Bank om Stoltenberg, med sitt tette forhold til Jonas Gahr Støre, får jobben. Skal Jens Stoltenberg, som Norges mest profilerte politiker i utlandet trekke oppmerksomhet til Norges Bank? spør hun.

Rett kvinne på rett plass

Sånn sett er jo Bache rett kvinne på rett plass. Og Vedum avslører sitt innerste vesen når han i tillegg overser det faktum at Bache står overfor en historisk utnevnelse som Norges første kvinnelige sentralbanksjef. En finansminister med et slikt tankesett er ute og kjøre allerede første uka i 2022. 

Vi kan bare gjenta politisk redaktør i Nettavisens uttalelse om den betente situasjonen, og stille oss bak at at denne oppfordringen aldri skulle skjedd.

En utnevnelse av en sentralbanksjef har historisk sett aldri vært utfordret på denne måten.

Mon tro om ikke Gina Krogh vrir seg i graven i disse dager, Norges prominente kvinneforkjemper. Norge er et land som lenge har kronet seg selv med sin gjennomføring av likestilling, påstår selv å være et foregangsland innen den feministiske ideologi. Flere prominente menn har stilt seg bak dette, Stoltenberg en av dem. En utnevnelse av en sentralbanksjef har historisk sett aldri vært utfordret på denne måten. 

Finansminister med forkrøplet kvinnesyn

Så hva har valg av sentralbanksjef med norsk (kvinne)kultur å gjøre? Mye. Utnevnelsen er en viktig milepæl for kvinnesaken. Og det er god grunn til å bekymre seg over den nye finansministerens kvinnesyn. I en kronikk i Klassekampen i september 2021 skriver Line Schou og Cathrine Linn Kristiansen at «Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har gjort det klart at partiet ikke støtter kvinnebevegelsens krav om utvidet rett til selvbestemt abort og samtykkelov. Partiet vil også bevare kontantstøtten, som var en av KrF sine store seirer».   

Det er ikke i tråd med moderne tenkning. Tvert i mot avslører Slagsvold Vedum at han stiller i samme klasse som amerikanske konservative. Det er ingen tvil om at Norge adopterer mye amerikansk kultur. Men vi er mange enige om at et slikt kvinnesyn ikke hører hjemme her. Det er jammen mulig vi må vekke henne opp fra de døde, og pusse Virginia Woolf på ham. 

 

Close