Å samle keramikk er et alternativ til kunst – til under 5000 kroner - PLNTY | kulturmagasinet

Å samle keramikk er et alternativ til kunst – til under 5000 kroner

Du trenger ikke være stinn av gryn for å samle på keramikk av våre fremste utøvere. Du må bare være tålmodig og orientere deg i markedet. For under 5 000 kroner har jeg kjøpt ting laget av noen av våre mest anerkjente keramikere.

Når media skriver om kunstsamlere hører vi om Stein Erik Hagen, Nicolai Tangen, Christian Ringnes og andre pengesterke, middelaldrende menn. Da er det viktig å huske på at det er ikke størrelsen på verket eller samlingen som teller. Det er hva du får ut av kunsten du velger å omgi deg med. Min beskjedne samling er i hovedsak bygget opp av funn på loppemarkeder og bruktbutikker. 

Tulla Elieson er en av landets mest anerkjente keramiske kunstnere. Hennes større verker ligger i det øvre sjikte også prismessig, men dette overlever lommeboken. Tulla Elieson. H 27 cm. L. 26,5 cm. Kr. 750.

Keramikk, oppsving som kunstform

Internasjonalt har keramikk opplevd et kraftig oppsving som kunstform og samlerobjekter de siste tiårene. I Norge ligger vi som alltid etter. Men nå begynner det sakte skje ting også her. En god indikasjon er at prisene går oppover. Enkelte utøvere rekker ikke å produsere i takt med etterspørselen. 

I butikken til Østfold kunstsenter er flere arbeider av Lene Tori Obel Bugge til salgs.

Kjøp med begrenset budsjett

Ønsker man å kjøpe kvalitetskeramikk med et begrenset budsjett kan det være lurt å oppsøke landets kunstsentre. For mitt vedkommende er det Østfold kunstsenter (ØKS) i Fredrikstad. I deres butikk tilbys varer av utvalgte kunstnere. Flere er lokale, som Terje Westfoss. Han har jobbet som keramiker siden slutten av 1960-årene.

Å bli en samler av kvalitetskeramikk trenger nødvendigvis ikke være en kostbar affære

Variasjonen i kunstnerskapet er stor. Alt fra tradisjonell pottemakerkunst til installasjoner og pop-kunst. På ØKS har han en serie objekter utført på Norsk Teknisk Porselen. Prisen varierer fra straks over tusenlappen til rundt fem tusen kroner. Jeg gikk for det minste, men også det fineste, sett med mine øyne. 1200 kroner ble spandert på et formsterkt objekt i mindre format. 

En relativt ny stjerne på den norske keramikerhimmelen er Andrea Scholze. På ett år er hennes verker priset til det dobbelte siden 2020.

Tulla Elieson til 70 000 kroner

En annen av landets mest anerkjente keramiske kunstnere er Tulla Elieson. Hun bor også i Fredrikstad og har verksted på Norsk Teknisk Porselen. Under årets sommerutstilling på ØKS viste hun et arbeid som koster 70 000 kroner. Prisen er i kategorien reservert pengesterke samlere. Av en tilfeldighet oppdaget jeg at hun i kunstbutikken hadde et lite verk til 750 kroner. Tilbudet var for godt til å kunne motstå. Den lille kvadratiske platen har et minimalistisk og intimt uttrykk. 

Lina Meseke er en kunstner med potensiale til å slå igjennom. Hennes skulpturer i håndformet, hvitt porselen ligner på frukt. De er spontane i uttrykket og gode å holde i. For fem hundre kroner står valget imellom å kjøpe en eller flere. H. 13 cm.

Porselen som ligner frukt

Svensk av opprinnelse er Lina Meseke. Hun har nå bodd i Fredrikstad en del år. Meseke er en kunstner med potensiale til å slå igjennom. Hennes skulpturer i håndformet, hvitt porselen ligner på frukt. De er spontane i uttrykket og gode å holde i. For fem hundre kroner står valget imellom å kjøpe en eller flere. I denne omgang ble det med den ene, men sjansen for å komplettere er stor. 

Terje Westfoss. H. 9,5 cm. Kr. 1 200. Denne keramikeren har jobbet som keramiker siden slutten av 1960-årene. Variasjonen i kunstnerskapet er stor. Alt fra tradisjonell pottemakerkunst til installasjoner og pop-kunst og er verd å merke seg.

Andrea Scholze, en ny stjerne

En relativt ny stjerne på den norske keramikerhimmelen er Andrea Scholze. I 2018 hadde hun separatutstilling på Østfold kunstsenter. I den anledning lot hun noen mindre arbeider bli igjen til salg i kunstbutikken. I mellomtiden har interessen for Scholzes arbeider eksplodert. Prisene er det dobbelte sammenlignet med for ett år siden. Hun har attpåtil vanskeligheter med å produsere nok. Å oppdage en skulptur i kunstbutikken til samme pris som da hun hadde utstilling her, var en mindre lotto-gevinst. Følte meg generøs da jeg lot et relieff bli igjen. 

Kirsten Foss Hansen. H. 7 cm. Kr. 480. Denne porselensskålen var vanskelig å motstå. Kvaliteten ligger i den enkle japanske minimalismen. Skålen utstråler en behagelig ro som finnes i godt fundert design.

Kvaliteten i det enkle og subtile

Til vanlig er det ikke-funksjonalistiske objekter som interesserer meg. Men da jeg så Kirsten Foss Hansen sin porselensskål var det vanskelig å motstå. Noe av kvaliteten ligger i det enkle og subtile. Uttrykket er japansk minimalisme. Skålen utstråler en behagelig ro og tilstedeværelse som er å finne i godt fundert design. 

Det siste innkjøpet var en skål av Lene Tori Obel Bugge. Den har en god nerve i sin enkelthet. Det som fikk meg til å gå for akkurat dette arbeid var beina, som har en svak spiralvridd utforming. Objektet ligger også i grenselandet mellom kunst- og brukskeramikk. Så den kan for eksempel brukes som saltskål. 

Kunstsamlere vi hører om som Stein Erik Hagen, Nicolai Tangen, Christian Ringnes er alle middelaldrende menn. Det er det viktig å huske på at det er ikke størrelsen på verket eller samlingen som teller. Her en skål av Lene Tori Obel Bugge. H. 8 cm. Kr. 650.

En samling for under 5000 kroner

Alt i alt ble det brukt 4 980 kroner på en variert kolleksjon signert flere av landets fremste utøvere. Å bli en samler av kvalitetskeramikk trenger nødvendigvis ikke være en kostbar affære. Skal man derimot kjøpe større verker blir det dyrere. Samtidig har de færreste plass til det. 

 

Close