Når media skriver om kunstsamlere hører vi om Stein Erik Hagen, Nicolai Tangen, Christian Ringnes og andre pengesterke, middelaldrende menn. Da er det viktig å huske på at det er ikke størrelsen på verket eller samlingen som teller. Det er hva du får ut av kunsten du velger å omgi deg med. Min beskjedne samling er i hovedsak bygget opp av funn på loppemarkeder og bruktbutikker.

Keramikk, oppsving som kunstform
Internasjonalt har keramikk opplevd et kraftig oppsving som kunstform og samlerobjekter de siste tiårene. I Norge ligger vi som alltid etter. Men nå begynner det sakte skje ting også her. En god indikasjon er at prisene går oppover. Enkelte utøvere rekker ikke å produsere i takt med etterspørselen.

Kjøp med begrenset budsjett
Ønsker man å kjøpe kvalitetskeramikk med et begrenset budsjett kan det være lurt å oppsøke landets kunstsentre. For mitt vedkommende er det Østfold kunstsenter (ØKS) i Fredrikstad. I deres butikk tilbys varer av utvalgte kunstnere. Flere er lokale, som Terje Westfoss. Han har jobbet som keramiker siden slutten av 1960-årene.
Å bli en samler av kvalitetskeramikk trenger nødvendigvis ikke være en kostbar affære
Variasjonen i kunstnerskapet er stor. Alt fra tradisjonell pottemakerkunst til installasjoner og pop-kunst. På ØKS har han en serie objekter utført på Norsk Teknisk Porselen. Prisen varierer fra straks over tusenlappen til rundt fem tusen kroner. Jeg gikk for det minste, men også det fineste, sett med mine øyne. 1200 kroner ble spandert på et formsterkt objekt i mindre format.

Tulla Elieson til 70 000 kroner
En annen av landets mest anerkjente keramiske kunstnere er Tulla Elieson. Hun bor også i Fredrikstad og har verksted på Norsk Teknisk Porselen. Under årets sommerutstilling på ØKS viste hun et arbeid som koster 70 000 kroner. Prisen er i kategorien reservert pengesterke samlere. Av en tilfeldighet oppdaget jeg at hun i kunstbutikken hadde et lite verk til 750 kroner. Tilbudet var for godt til å kunne motstå. Den lille kvadratiske platen har et minimalistisk og intimt uttrykk.

Porselen som ligner frukt
Svensk av opprinnelse er Lina Meseke. Hun har nå bodd i Fredrikstad en del år. Meseke er en kunstner med potensiale til å slå igjennom. Hennes skulpturer i håndformet, hvitt porselen ligner på frukt. De er spontane i uttrykket og gode å holde i. For fem hundre kroner står valget imellom å kjøpe en eller flere. I denne omgang ble det med den ene, men sjansen for å komplettere er stor.

Andrea Scholze, en ny stjerne
En relativt ny stjerne på den norske keramikerhimmelen er Andrea Scholze. I 2018 hadde hun separatutstilling på Østfold kunstsenter. I den anledning lot hun noen mindre arbeider bli igjen til salg i kunstbutikken. I mellomtiden har interessen for Scholzes arbeider eksplodert. Prisene er det dobbelte sammenlignet med for ett år siden. Hun har attpåtil vanskeligheter med å produsere nok. Å oppdage en skulptur i kunstbutikken til samme pris som da hun hadde utstilling her, var en mindre lotto-gevinst. Følte meg generøs da jeg lot et relieff bli igjen.

Kvaliteten i det enkle og subtile
Til vanlig er det ikke-funksjonalistiske objekter som interesserer meg. Men da jeg så Kirsten Foss Hansen sin porselensskål var det vanskelig å motstå. Noe av kvaliteten ligger i det enkle og subtile. Uttrykket er japansk minimalisme. Skålen utstråler en behagelig ro og tilstedeværelse som er å finne i godt fundert design.
Det siste innkjøpet var en skål av Lene Tori Obel Bugge. Den har en god nerve i sin enkelthet. Det som fikk meg til å gå for akkurat dette arbeid var beina, som har en svak spiralvridd utforming. Objektet ligger også i grenselandet mellom kunst- og brukskeramikk. Så den kan for eksempel brukes som saltskål.

En samling for under 5000 kroner
Alt i alt ble det brukt 4 980 kroner på en variert kolleksjon signert flere av landets fremste utøvere. Å bli en samler av kvalitetskeramikk trenger nødvendigvis ikke være en kostbar affære. Skal man derimot kjøpe større verker blir det dyrere. Samtidig har de færreste plass til det.