Steinar Haga Kristensen vant Lorck Schive Kunstpris 2021 - PLNTY | kulturmagasinet

Steinar Haga Kristensen vant Lorck Schive Kunstpris 2021

I over ett år har vi fulgt utviklingen i Lorck Schive Kunstpris.  For mange sto spenningen som en spent bue i slutten av september da prisen ble annonsert. Vi har fulgt fire kunstnere på reisen mot prisen på 500 000 kroner, en av Nord-Europas største til en enkeltkunstner.

 

Bente Sætran, Maaretta Jaukkuri, Nadim Samman, har representert den internasjonale fagjuryen som endelig valgte Steinar Haga Kristensen til vinneren av Lorck Shive Kunstpris 2021. Det har hersket stor spenning rundt valget. Det som utløste valget var kunstverket ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG, 2021. 

Steinar Haga Kristensen har sammen med Mathias Faldbakken, Kira Wager og Tori Wrånes, inngått i et særdeles friskt kunstnerfirkløver frem mot tildelingen av Lorck Schive Kunstpris i 2021. Foto: Christina Undrum Andersen / TKM

Dataspill med 39 avatarer

Noe av det fasinerende er at Kristensen har laget et dataspill med 39 karakterer fra utstillingen i tillegg til maleri, mosaikk, 3D-print og kunnet høre lyd, se skulpturer og på veggene har det hengt tett med relieffer og trykk og hverdagsobjekter. De legger vekt på at kunstverket både er kompakt og kompromissløst.

Det er sagt om Steinar Haga Kristensen at han komponerer ekspansive og komplekse installasjoner som maner til overveldende opplevelser

Kristensen kommenterer i et intervju med Kunstavisen at utviklingen av avatarer stammer fra hans egen og litt klaustrofobiske opplevelse av internett. Den 4. juli var det imidlertid verdenspremiere av webversjonen til dataspillet som ble en integrert del av utstillingen. Juryen mener Kristensen overskrider «summen av de ulike komponentene den består av», og sier sånn sett at visjonen i kunstverket vises gjennom mange fasetter, stiler og medier, og at det er gripende.

Et skjermbilde av webversjonen av dataspillet ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG som hadde verdenspremiere den 4. juli i år. Dataspillet er en integrert del av Steinar Haga Kristensens bidrag til utstillingen ved museet.

Publikum lar seg utfordre

Sammen med Mathias Faldbakken, Kira Wager og Tori Wrånes, har Steinar Haga Kristensen inngått i et særdeles friskt kunstnerfirkløver frem mot uttdelingen i 2021. De har vist at de ikke holder tilbake når det gjelder å være modige, gå helt egne veier og å tilhøre en generasjon som fullstendig har klart å riste av seg jantenissen. De oppleves frie, freidige, oppfinnsomme og har klart et publikum som lar seg utfordre. «Kandidatene som innstilles til Lorck Schive Kunstpris er «freshe», skriver vi om nominasjonen.

I 2019 vant Eline Mugaas prisen foran kandidatene Gunvor Nervold Antonsen, Torbjørn Rødland og Børre Sæthre. 

– Begeistring! Det var så mye av det, og jeg likte at han tok så mye plass i en tid der mye er svært minimalistisk. Slik beskriver PLNTY-journalist Victoria Vale sitt besøk på Trondheim kunstmuseum i sommer. Foto: Susann Jamtøy / TKM

Kunst, prestisje og mineoritetsbakgrunn

I januar i år ulmet det imidlertid i kulissene av den prestisjetunge kunstprisen. Morgenbladet pekte på at ingen av de nominerte til Lorck Schive Kunstpris 2021 har urbefolkning- eller minoritetsbakgrunn. Dette, satt i sammenheng med hvordan kandidatene til Lorck Schive Kunstpris blir nominert, stiller spørsmål om hvorvidt transparens vil bidra til større muligheter for representasjon av kunstnere med mineoritetsbakgrunn.

Juryen mener utstillingen til Kristensen overskrider «summen av de ulike komponentene den består av»

Fokuset er nominasjonsprosessen, som er hemmelig. Kandidatene velges gjennom Statens stipendkomité, Trondheim kunstmuseum,  Norsk kuratorforening og Norsk kritikerlag. Trondheim kunstmuseum tok anklagene på alvor og arrangerte en debatt om temaet i januar 2021, som forøvrig er stadig pågående i kunst-Norge.

De fire kunstnerne som deltok på Lorck Schive Kunstpris 2021 var fra venstre: Mathias Faldbakken, Tori Wrånes, Kira Wager og vinneren Steinar Haga Kristensen, som alle har laget verk for 150 000 kroner. Foto: Christina Undrum Andersen / TKM.

Bidrag fylt av skaperglede

Under nominasjonen ble det sagt om Steinar Haga Kristensen at han maner til overveldende opplevelser, har prøvd seg på opera, og er ikke redd for fargen brun. Det siste refererer til «den brune perioden» mellom 2015 og 2017 hvor Kristensen blant annet virtualiserte mange objekter og jobbet med animasjon. Dette er knyttet opp mot verket som altså vant Lorck Schives Kunstpris 2021. 

PLNTYs journalist Victoria Vale, som besøkte utstillingen i Trondhjem og skrev om den i sommer, sier:

– Begeistring! Det var så mye av det, og jeg likte at han tok så mye plass i en tid der mye er svært minimalistisk. Kristensen sitt bidrag var energisk og fylt med skaperglede. Mangfoldet i teknikk og materialbruk imponerte meg virkelig. Et soleklart riktig valg!

Close