Kunsthelg for nytelse, dialog og dypere kunnskap - PLNTY | kulturmagasinet

Kunsthelg for nytelse, dialog og dypere kunnskap

Å møte publikum for å ha dialog om kunst i vakre omgivelser kan være den nye måten for en kunstner å gjøre seg bedre kjent på. Vi har deltatt på kunsthelg, et nytt tilbud som kan komme til å interessere mange.

Kunsthelgen vi deltok på foregikk på idylliske Ramme gård i Hvitsten i Vestby kommune og er over for denne gang. Men erfaringene fra den kan sannsynligvis brukes til noe. Det kan nemlig være en gjengs oppfatning at kunst er noe høytravende man oftest tenker at hører samfunnseliten til. 

Deltakende kunstnere på kunstseminar var blant annet, fra venstre: kunstner Benedicte Aubert Ringnes, kunstner Thomas Klevjer, arrangør Anne Kristin Møller, konferansier Sidsel Dahlen, arrangør Tone Skjelstad, kunstner Oda Victoria Reitan, kunstner Calina Pandele Yttredal og kunstsamler John Camilio Alstad-Øhren.

Foredrag, festaften og overnatting

– Jeg synes det var inspirerende å lære om forskjellige kunstere og deres uttrykk, og jeg synes det var spesielt interessant å høre foredraget om kunstneren Pushwagner av forfatter Petter Mejlænder, det var et høydepunkt for meg, sier Solveig Charlotte Andersen. Til daglig er hun advokat og prosederer mye i retten, et arbeid som ligger et stykke utenfor kunstverdenen. Også en tur i Ramme billedgalleri fikk hun tid til, som er bygget to etasjer under bakkenivå i det nyåpnede Ramme fjordhotell.

Kan en kunsthelg bringe folk nærmere kunsten?

Vi møter henne på stranden på Ramme gård, rett ved det som engang var Edvard Munchs sommerhus. Etter foredrag, festaften og overnatting, blir denne dagen brukt til uhøytidelig friluftsmaling på stranden etter vandring med guide i den vakre kunsthagen. Den ble opprettet av Petter Olsen i 1966. 

Solveig Charlotte Andersen er advokat til vanlig, men interessert i kunst og syntes hun lærte mye av å tilbringe en kunsthelg på Ramme gård i Hvitsten. Foto: privat.

Kunsten nærmere folket

Kan en kunsthelg bringe folk nærmere kunsten? TV-programmers folkeliggjøring av kunstsamlere lykkes kanskje ikke helt dersom dette er et samfunnsoppdrag. De som portretteres der har penger i banken og tilgang på kunnskap om anskaffelser det er verdt å investere i. Slik kan kunstverdenen fort bli en sandwich der du skvises imellom om du er bare litt, sånn passe eller mer enn gjennomsnittlig interessert i kunst.

– Å lage et treff der kunstnerne kunne treffe sitt publikum og publikum kunne treffe kunstnerne, det er ideen.
Anne Kristin Møller

– Jeg er opptatt av kunst, sier Andersen men hun opplever at hun kan altfor lite. – Så jeg trengte litt kunstnerisk påfyll nå. Dette er absolutt et sted og arrangement hvor folk kan møtes for å få en dypere forståelse for kunst – i disse to dagene har det vært inspirerende og lærerikt.

Petter Olsen overtok Ramme gård i 1966 og har siden 1986 drevet økologisk. I dag finner du bl.a. husdyr som hester, kyr, griser, sauer, høns, gjess og ender, samt eksotiske fugle- og fiskearter i forbindelse med parkanlegget. Hagen er eksotisk og inneholder spennende kunst fra hele verden.

Fint å lære mer om kunst

Helgen har budt på møter i form av foredrag med publikum i salen. Solveig Charlotte Andersen tror det i tillegg kunne vært fint å se mer kunst hvor man kan i tettere dialog med kunstneren som har skapt den, om hva det er man ser og hvordan den er komponert, satt opp mot foredrags-modellen alene. 

Anne Kristin Møller er daglig leder i Artcards, som er kunst i kortformat og som mener at det å lage et treff der kunstnerne kan treffe sitt publikum og publikum kan treffe kunstnerne, det er en god ide.

Denne helgen kunne man treffe kunstnerne Oda Reitan og Frithjof Riis som samarbeider i prosjektet «Fargespill», et samarbeid der musikk og maleri møtes, videre holdt maleren og lyskunstneren Calina Pandele Yttredal foredrag om lyset som drivkraft. Maleren Thomas Klevjer gikk nettopp nærmere inn på sine motiver og maleteknikk og vi fikk vite hvordan kunstneren Benedicte Aubert Ringnes fant veien til kunsten via film.

– Jeg er opptatt av kunst, og trengte litt kunstnerisk påfyll nå
Solveig Charlotte Andersen

Rolf Ericson, gallerist fra Røros Kunstformidling, snakket om kunst som beveger oss og hvorfor den gjør det. John Camilio Alstad-Øhrens historie om å samle kunst fra han var tidlig tenåring var fasinerende – og med seg på veien fikk man et tips eller to om hva man kan se etter om man ønsker å investere i kunst, spørsmålet alle ønsker et enkelt svar på. Populært var altså Petter Mejlænders foredrag om popkunstneren Pushwagner. Sidsel Dahlen var konferansier. 

Kunstmaler Thomas Klevjer har tatt plass i vannkanten med paletten og fungerer som inspirasjon for gjestene, som har fått utdelt lerret, pensler og maling til en uhøytidelig kunstøvelse.

Det perfekte sted, i Munchs nærvær

– Da Tone Skjelstad og jeg kom til Ramme gård for første gang i fjor, så tenkte vi at dette kunne være det perfekte sted for å invitere publikum og våre kunstnere til en kunsthelg, forteller daglig leder i Artcards, Anne Kristin Møller. – Ramme gård er et fantastisk kultursted hvor Edvard Munch malte noen av de mest kjente motivene sine. Det å lage et treff der kunstnerne kunne treffe sitt publikum og publikum kunne treffe kunstnerne, det er ideen. 

De to kvinnene driver virksomheten Artcards som representerer over 20 norske kunstnere i kortformat som selges i mange gallerier rundt om i landet. 

En høyst uhøytidelig maleseanse på stranden der Edvard Munch kan ha malt sine kjente motiver, avsluttet kunsthelgen som ble arrangert på Ramme gård i Hvitsten.

En helg full av kunst

Bølgene tar all oppmerksomhet der de slår inn mot steinene på stranden der Munch og resten av Kristiania-bohemen tilbrakte sommernetter. Denne dagen har Thomas Klevjer tatt plass i vannkanten med paletten og fungerer som inspirasjon for gjestene, som har fått utdelt lerret, pensler og maling som en helt uformell kunstøvelse og avslutning på en innholdsrik kunsthelg.

Close