PLNTY kunst og kultur i juni – inspirasjon fra hele landet - PLNTY | kulturmagasinet

PLNTY kunst og kultur i juni – inspirasjon fra hele landet

Denne helgen skjer det utrolig mye spennende innenfor kunst og kultur i landet vårt og vi har bare høstet av de innspillene vi har kommet over denne uken. Her er noen av tingene du kan gjøre. Husk at lokale koronasmittevernsregler gjelder. Og ikke nøl med å tipse oss!

5. juni – 22. august – Nordnorsk kunstnersenter

Glasset er flytende. Glasset er transparent. Glasset er sterkt. Glasset er vanskelig å kontrollere, og vanskelig å definere. Alle paradoksene det innehar som materiale, gjør at det er ladet med symbolsk potensial. Vises nå på Nordnorsk kunstnersenter frem til 22. august. Maria Koshenkova: Blue Thin Liberty. Foto: Kurt Rodahl Hoppe.

«Talende objekter» skapt av Cathinka Mæhlum & Marthe Belsvik Stavrum, Heidi Kristiansen, Karin Forslund, Liu Chien Kuang, Maria Koshenkova, Mette Colberg, Mette Paalgard, Sara Lundkvist og Tillie Burden som alle deltar i utstillingen «Glasstilstander», ser nærmere på kunstnerisk utforskning av materialet glass.

Landet åpner opp etter koronapandemien! Ta likevel hensyn til begrensninger når du nyter kulturtilbudene

De deltagende kunstnerne jobber alle innenfor en Nordisk kontekst. Etter studioglassbevegelsens inntog på 1960-tallet, dukket det raskt opp mange glasshytter i Norden. I tillegg fikk man utdannelse på høyskolenivå i Sverige og Danmark. Det gjør at glasskunsten står sterkt i Norden, og spesielt i Danmark og Sverige er diskursen og praksisen rundt glasset som eksperimentelt og skulpturelt medium levende. Nordnorsk kunstsenter er et internasjonalt kunstsenter som spiller en viktig rolle for samtidskunsten i Nord-Norge.

Få mer informasjon her

 

24. – 27. juni  – Heimdal kunstforening

Det skjer digitalt! Midsommerfestivalen varer frem til den 27. juni.

Midtsommerfestival digital! Franzisca Siegrist skaper stedsspesifikke forestillinger der tømmerstokker, leca-blokker, planter, forskjellige klær og egen kropp spiller en rolle. «Sculptural abstractions» er en serie performancer der Siegrist ofte befinner seg i vanskelige stillinger og skyver grensene for hva kroppen hennes tåler.

WETWARE SOLUTIONS, bestående av Morten Hagen Tveit og Sindre Husebø, eksisterer i krysningen mellom klubbscenen og kunsten. Med knivskarp estetikk og politisk kompromissløshet speiler prosjektets iskalde, industrielle teksturer en posthuman verden i økologisk kollaps.

Følg Midtsommerfestival 2021 digitalt her. Gå heller ikke glipp av Lissette Escobars utstilling «På tross av alt annet», anmeldt av Mats Linder her. 

 

20. juni – 15. august – Den Blå Hesten, Måløy

I sommer stiller Dronning Sonja ut grafikk og keramikk på Den Blå Hesten i Måløy.

Dronningkunst. Et kunstlag på omlag 50 medlemmer driver Måløy Kunstlag og kulturverkstedet og galleriet «Den Blå Hesten». Av medlemmene er noen aktive utøvere, og andre er interessert i god kunst. Kunstlaget byr på rundt tre til fire utstillinger per år, hvor de ønsker at en av dem skal ha et større omfang. Og det har de i år, når Dronning Sonja stiller ut sin egen grafikk og keramikk i galleriet. Den er til salgs og utstillingen kan ses frem til 15. august. 

 

27. juni – Drammens Teater

Showet må kjøre, særlig nå når landet vårt åpner igjen. Åge Sten Nilsen vet hvilke knapper han skal trykke på og har blitt Queen-ekspert.

Musiker og artist Åge Sten Nilsen og hans ensemble ønsker å spre «lys og håp» til enkelte utvalgte teaterscener i Norge nå som landet i stor grad er friskmeldt fra korona. Det er med optimisme og glød at Åge Sten Nilsen og hans ensemble kaster seg ut i en spesialutgave av det suksessfulle showet med undertittel «Time Waits For No One», etter Freddie Mercury’s singel med samme navn. En rekke av Queens udødelige hits viser seg å være svært tidsaktuelle og denne versjonen av showet knyttes såvel til hyllest til en av verdens største rockeband, som til samfunns kommentarer til den spesielle tiden menneskeheten nå står midt i. 

 

27. juni – Spriten kunsthall

Den tre timer lange performance-forestillingen SOUNDS THROUGH THE WALL vil måtte fri til publikums bevegelsesfrihet. I performancen hennes ligger det gamle skrik om rettferdighet. Foto: Katharina Barbosa.

Gjennom tre timer vil performance-forestillingen SOUNDS THROUGH THE WALL foregå og folk inviteres til å komme og gå. Den vises i tårnet over kunsthallen på siste dag for utstillingen «Undersøkelser av det felles eide». Johanna Zwaig (f. 1975) vil utforske repetisjonen av en stillferdig handling opp mot mørk cante jondo, i et rom med takhøyde og vill akustikk. Handlingen vil langsomt etterlate spor. Sangene hun synger, lært i andalusiske barrios gitanos, er lastet med gamle skrik mot urett. Det sies at de kan slå sprekker i murer.

Zwaig har studert scenekunst ved Ecole Internationale de Théâtre, Jacques Lecoq i Paris, flamenco i Paris, Madrid, Sevilla og Jerez de la Frontera og har en BA i kunsthistorie og teatervitenskap fra Universitetet i Oslo. Mange av hennes performancer er ”long durational” og repetitive, ut fra tanken om repetisjonens potensielt insisterende protestaspekt, og med ønske om å skape konsentrerte rom for refleksjon. Mer om arrangementet her

 

25. juni – 12. november – Henie Onstad Kunstsenter

Utstillingen åpner for publikum kl 14, 23. juni. Møllersamlingen inneholder et bredt spekter fotografi som dekker mer enn 170 år og gir innblikk i fotografihistorien fra en sped begynnelse til populærkulturens omfavnelse av mediet. Utstillingen er del av Henie Onstads satsing på fotografi.

Møllersamlingen består av ikoniske bilder og ukjente verk av norske og internasjonale fotografer. Bildene forteller historier om de store hendelsene og personene som har formet vår tid, men også om glemte øyeblikk, anonyme forbipasserende og naturens stillferdige endring.

Les også vårt eget intervju med kurator Susanne Østby Sæter her

 

Følg også kontinuerlig med på Oslo Art Guide sin liste som du kan nå fra vår forside www.plnty.no. Du vil få mer informasjon i våre nyhetsbrev, som du kan melde deg på fra forsiden. 

 

Close