Kronikk: Kjøper du et møbel i dag kan du ikke sette strek over fortiden - PLNTY | kulturmagasinet

Kronikk: Kjøper du et møbel i dag kan du ikke sette strek over fortiden

For å si det rett ut. Kjøper du et møbel, norsk eller ikke, forverrer du med stor sannsynlighet situasjonen for biologisk mangfold.

KRONIKK: Norsk møbelbransje, kom igjen, da! Kan vi stoppe opp og være fornøyd med begreper som bærekraftig og lokalt? spør kronikkforfatter og gründer Kristian Notland Hernes i Nuen.

Du bidrar helt sikkert til mer karbon i atmosfæren. Du bidrar med antageligvis til uverdige arbeidsforhold i deler av verdikjeden. Kan vi ikke bare sette en strek over dette og si at det var fortidens uvitenhet.

Bare trær: Kristian Notland Harnes
 og Lene Notland Harnes er begge med å gründe møbelfirmaet Nuen
. Kristian er daglig leder og forfatter av denne kronikken. Foto Silje Måseide.

Vi er ikke helt med

Norsk møbelproduksjon bør være med å løse vår tids store utfordringer. I dag er vi jo ikke med. Joda, noen bruker PEFC-sertifisert skog, tenker på Svanemerket, foretrekker GOTS-sertifisert bomull, er glad for at dun og fjær fra Kambodsja har et veterinærsertifikat og skryter av å være mest bærekraftig i Europa. Men der stopper det. Vi er fortsatt på et punkt der reduksjonen i artsmangfold er på høygir, bidraget til karbonnivået problematisk, og de skjulte verdikjedene på transport får gå sin gang.

Norge har noen fantastiske møbelsuksesser. Både Ekornes og Stokke er milliardbedrifter som eksempelvis ble verdsatt langt over danske Hay i de siste års aksjeoverdragelser.

Norske møbelsuksesser

Norge har noen fantastiske møbelsuksesser. Både Ekornes og Stokke er milliardbedrifter som eksempelvis ble verdsatt langt over danske Hay i de siste års aksjeoverdragelser. Norge er virkelig en møbeltungvekter som kan sette standarden. Derfor drømmer jeg om at vår neste milliardbedrift i møbelsektoren er en som lagrer mer karbon enn den slipper ut, en som legger til rette for mer artsmangfold og som har nulltoleranse for uverdige arbeidsforhold. Kan vi ikke bare gjøre det?

«Når biologen Mikkel Soya Bølstad sjekket oppfølgingen av PEFC-ordningen til et skogselskap i Norge, var det 4 av 2617 hogster som var kontrollert eksternt, og 2 av 4 med anmerkninger», skriver Harnes. Foto: Borghild Nerheim / Vandrefilm

Er det nok med Svanemerket?

Det var dette som gjorde at vi forlot Torshov etter 13 år og satte i gang drømmeprosjektet Nuen. Å nå et slikt mål krever en erkjennelse om at noe må endres. Og jeg tror det er viktig å erkjenne at det heller ikke er lett. Det er ikke gjort over natten. Vi klarer det ikke alene. Vil du bli med? Som eier, kunnskapsbank, kunde, heiagjeng?

Det er noe som rører seg i meg når WWF legger frem tall som at vi har mistet 68% av verdens dyrebestander siden 1970. Kristian Notland Harnes

Vi må gå inn i materien. Kan vi stoppe opp og være fornøyd med begreper som bærekraftig og lokalt? Er det nok at det er Svanemerket, GOTS- eller PEFC-sertifisert? Er det møbelprodusentenes ansvar å vite mer? 

Vi må gå inn i materien. Kan vi stoppe opp og være fornøyd med begreper som bærekraftig og lokalt? spør møbelgründerne i Nuen.

Vet ikke mye om PEFC-sertifisering

Når biologen Mikkel Soya Bølstad sjekket oppfølgingen av PEFC-ordningen til et skogselskap i Norge, var det 4 av 2617 hogster som var kontrollert eksternt, og 2 av 4 med anmerkninger. Konklusjonen må bli at vi ikke vet særlig mye om disse PEFC-sertifiserte hogstene. Eller kanskje vi vet, at det ikke er bra nok. PEFC handler om biologisk mangfold, karbonlagring, naturopplevelser,  estetikk. Og kanskje det ikke er så mye mer grunn til å stole på et veterinærsertifikat fra en andegård 6000 km unna som leverer dun og fjær?

Det er noe som rører seg i meg når WWF legger frem tall som at vi har mistet 68% av verdens dyrebestander siden 1970. Eller at vi har hogd så mye som 80% av den norske boreale regnskogen. Møbelproduksjon henger tett sammen med naturressurser. Vi må forstå hva vi driver på med.

Være med, eller ikke? «Norsk møbelproduksjon bør være med å løse vår tids store utfordringer. I dag er vi jo ikke med», skriver daglig leder Kristian Notland Harnes. Foto: Dag Randen, styling: Cathrine Bækken

Markedet er klar for gode løsninger

Vi opplever et marked som er mer enn klar for gode løsninger. Derfor er det et lite mysterium at det er så få tilbydere. I et offentlig anbud i dag kan du legge ved en EPD (environmental product declaration) av et møbel. En EPD er en kartlegging av produksjonen, som avslører karbonregnskap, energiforbruk, miljøgifter og mye mer. 

Kjære møbelbransje, kom igjen da! Det må da være lov å ta ansvar for mer enn bunnlinje og velferd i verdens rikeste land.

Møbelprodusentene får poeng om man har en EPD, selv om den er dårlig, men blir ikke rangert etter innholdet. Det er så få møbelprodusenter som har kartlagt sin produksjon at det vil ødelegge konkurransen om man premierer et godt miljøregnskap. Første steg er altså å premiere de som kartlegger.

Så kom igjen, da: I et offentlig anbud i dag kan du legge ved en EPD (environmental product declaration) av et møbel. En EPD er en kartlegging av produksjonen, som avslører karbonregnskap, energiforbruk, miljøgifter og mye mer. Foto: Borghild Nerheim / Vandrefilm

Så kom igjen, da!

Kjære møbelbransje, kom igjen da! Det må da være lov å ta ansvar for mer enn bunnlinje og velferd i verdens rikeste land. Jeg håper vi raskt får til en reell konkurranse i Norge, på artsmangfold, karbonregnskap og menneskerettigheter, i tillegg til design og pris.

 

Ukentlig publiserer PLNTY kronikker. Kronikk er en meningsytring som står for skribentens regning.

 

Close