80-tallet høres bedre ut nå enn for 40 år siden. Bare hør på retrobandet Greatfruit. - PLNTY | kulturmagasinet

80-tallet høres bedre ut nå enn for 40 år siden. Bare hør på retrobandet Greatfruit.

80-tallet skulle ønske det hadde en like feit musikkproduksjon som Oslo-undergrunnsbandet Greatfruit. Den nye singelen «Interstellar Groove» er nå anbefalt på P3 Urørt og her hos oss. Bli med oss i studio med dem for å høre hvordan låta er skrudd sammen.


Greatfruit gikk fra 70-tallsrock til 80-tallspop. Hva skjedde og hvordan endte de opp med å lage «Interstellar Groove»? I episoden hører vi isolerte synther, vokaler og trommer fra bandets nyeste låt. Trykk på avspilleren for å lytte.

80-tallet 2.0

Rockeprodusent Chris Lord-Alge fikk visstnok pryl da han først skrudde trommene høyere enn de andre instrumentene i bandet. Folk ville jo ikke like det, mente noen. Idag er det imidlertid ren standardprosedyre, nesten uansett sjanger. Og spesielt forventet er det i 80-talls throwback-pop, som firemannsakten Greatfruit lager. Alt fra trommer til synther og vokal skal være større enn for 4 tiår siden.

– Du må spille på synthens premisser. […] Du må liksom bare la den ta deg med.

– Du må spille på synthens premisser. […] Du må liksom bare la den ta deg med, sier frontmann og vokalist Bjørn Sondre Storli. Han beskriver Juno-synthesizeren sin særegne lyd som en uunngåelig inspirasjon for ham. I podkasten hører vi ham spille «Interstellar Groove» slik den hørtes ut på idéstadiet.

David Hasselhoff kunne misunnet dem kvaliteten, men han har faktisk selv laget en surrealistisk god gjenfortelling av 80-tallets storhet. 80-tallet hadde i realiteten mild og snill lyd sammenlignet med nåtiden, for ikke å snakke om sin velkjente skarptromme. Men etter tusenårsskiftet handler alt om hardtslående, dansbare rytmer. Bassen må opp og frem. I alle fall om du vil på mainstream radio.

I løpet av de neste månedene planlegger Greatfruit flere singelslipp, og etter hvert også et album. Datoen albumet kommer tør de imidlertid ikke være spesifikke om ennå.

Illustrasjon: Alfred Brekke

Fra rølperock til retropop

Før 2019 het Greatfruit «2nd Class People», og spilte 70-tallsrock. Den tidligere musikken deres er fortsatt tilgjengelig på strømmetjenester, og det er nesten rart å tenke på at det er samme band (foruten noe utskifting).

– Det 2nd Class People drev med var jo skikkelig sånn rølpe … syrerock liksom, sier Adrian Sandberg, som spiller synth og står for miks og produksjon i bandet.

Før 2019 het Greatfruit «2nd Class People», og spilte 70-tallsrock.

Storli nøler, men er tilsynelatende minst delvis enig i uttalelsen. Han forteller selv at mye var annerledes tidligere. Selv «vrengte han sjela» når han spilte inn vokal, og det var splid om hvilken vei bandet skulle musikalsk. Nå har de derimot gitt seg selv løyve til å skrive akkurat den musikken de vil. Og hittil er det 80-tallspop, bare med feitere lyd og mer energi. Og mange flere vokallag.

Enn så lenge, hvert fall.

Hør hele intervjuet vårt med Greatfruit, spilt inn i studioet til frontmann og vokalist Storli. Episoden inkluderer også isolerte enkeltspor av den nye låta «Interstellar Groove».

Close