Årets Eurovision Song Contest har talt. «Zitti E Buoni». Capiche! - PLNTY | kulturmagasinet

Årets Eurovision Song Contest har talt. «Zitti E Buoni». Capiche!

Jeg våknet dagen derpå. Etter Eurovisjon Song Contest 2021 visste jeg at jeg ikke hadde festet så hardt at jeg hadde glemt alt fra kvelden før. Men låta som alle fagjuryer hadde stemt opp på førsteplass hadde gått meg hus forbi. Det visste jeg ikke. 

Jeg kan være i musikalsk utakt. Imidlertid var opplevelsen av Eurovision Song Contest 2021 et musikkshow der kvaliteten fullstendig har endret seg. TV-showet gir nå mulighet for å være tilskuer med interesse. Men Sveits som vinner etter fagjuryens vurdering? Hva har de røyka?

Folkestemmene utgjør spenningen

Demokrati gjenspeiles i konkurransen ved at folket har 50 prosent av beslutningsansvaret. Her skjer overraskelsene. Musikkproduksjoner er proffere, mer internasjonale enn tidligere. Takk til norske Jon Ola Sand som har brakt musikkonkurransen til et helt nytt nivå. Av 26 lands bidrag gikk 20 til finalen, deriblant det norske bidraget «Fallen Angel» av artisten Tix.

Født på ny: gratulerer Italia. Første seier i konkurransen på 31 år. Folket ville ha dem. «Zitti e buoni»

Dagens MGP-musikk handler mye om mennesker som løfter seg selv opp og frem. De snakker om selvbilde, aksept, mangfold, likestilling og kjærlighet. På en måte kan man si at dagens deltakere har mer til felles enn noen gang tidligere. Men for å forstå gårdagens fagjurybeslutning må jeg altså tilbake til MGP-spillelisten for å høre hvor jeg skiller meg fra de profesjonelle poenggivere rent musikalsk. 

Fagdommerne i Eurovision Song Contest 2021 ønsket seg en mannlig Céline Dion på toppen av pallen. En låt som gikk mange andre hus forbi. Slik ble det ikke.

Fagjuryen overrasket stort

Jeg var nemlig også sikker på at det svenske bidraget skulle fyke høyt opp på listen. Også det Litauiske bidraget fanget stor interesse for sitt sound og helhetlige fremføring. Her har noen tenkt utenfor boksen. Min absolutte favoritt var Island, som til slutt landet på 4. plass med til sammen 378 poeng. Treffsikker funk, absurd flørt, rare klær og dans treffer humoren. Men hva med systemet som sikrer enkelte land direkte plass i finalen. Lager de bedre musikk? 

Hold kjeft og ti stille!

Men født på ny: gratulerer Italia. Første seier i konkurransen på 31 år. Folket ville ha dem. «Zitti e buoni» (Hold kjeft og ti stille) er en låt full av gitarlyd og psykedelisk crossover. Låta er et manifest for de som vil opp og frem gjennom å verdsette sin særegenhet.

Et kvinnelig dansk bandmedlem, visstnok full av norske aner, ikke mindre enn åtte norske tremenninger på Østlandet, skal vi tro NRK-programlederen under sending, knytter nord og sør sammen. Og bandet har fått navnet «Måneskin». Avskjeden med maskulin italiensk såpepopp kan bli en kulturell brobygger. Tungrock fra antikkens rike kan være sexy og inspirert av flower power. Bare kostymene er verd en egen designpris. 

Norges fagjury ga sine 12 stemmer til Aretha Franklin-inspirerte Malta som endte på 7. plass. Dessuten kan artisten Destiny kunsten å plassere publikum med med hele sin anseelse. Nordmenn liker besluttsomhet. Vår eget bidrag endte på en 18. plass.

Det italienske rockebandet Måneskin tok innersvingen på alle deltakerne i Eurovision Song Contest 2021 og sikret Italia førsteplassen etter 31 år.

Fagjuryen gikk for en Céline Dion

Fagjuryene ville ha en en mannlig Celine Dion! De gikk i kø for «flink gutt-syndromet», det er klart og veldig rart. Selv Frankrikes «Vòila» med Barbara Pravi hadde langt mer pondus, nærhet og et refreng du kan synge med i. Hva har jeg ikke skjønt? I nord har lite eller ingenting til overs for det latinske, mannlige romantisk-melankolske uttrykket. Vi har rett og slett et dårlig øre for det. 

Hvem vet hva god musikk i virkeligheten er. Ingen konkurranse kan avgjøre det.

Alle bærer forskjellige tradisjoner. Men når musikken i konkurransen i dag bærer preg av universell musikk med sterke inspirasjoner fra Gaga og Eilish eller black metall ispedd hiphop, bør vel fagjuryene også gjenspeile denne fornyelsen? At land stemmer politisk, eller på sine naboland hører andre tiår til. Men her lå føringer oppe i dagen og klare politiske forventninger bak stemmene. Storbritannia står alene etter Brexit med 0 poeng. Tyskland likeså for ikke å hate noen. Også Spania. Land med gratisbilletter. Kanskje har britenes bidrag egentlig aldri fenget – selv da de ennå var en del av det gode selskap?

Hvem bestemmer hva god musikk er?

Hvem vet hva god musikk i virkeligheten er. Ingen konkurranse kan avgjøre det. Jeg innrømmer å være en av de som gjør en publikumsmessig gjesteopptreden i Eurovision Song Contest nå og da. Jeg har år med fravær. Derfor følger det stor usikkerhet rundt det følgende aspektet: hvem er i musikalsk utakt – det internasjonale dommerpanelet eller jeg? 

 

Close