Sittemaskinen og folkefavoritten Stressless er 50 år - PLNTY | kulturmagasinet

Sittemaskinen og folkefavoritten Stressless er 50 år

Elsket og hatet. I år er det 50-årsjubileum for sittemaskinen som revolusjonerte norsk møbelindustri. Eller for å være mer presis: Stressless er like mye en merkevare som et sittekonsept. Etter mer enn 10 millioner solgte sitte-seter har Ekornes erobret det norske folkehjemmet.

 

Eventyret begynte allerede i 1969. Da startet Ekornes med å utvikle et nytt sittekonsept. Ideen var å lage en hvilestol med trinnløs regulering for sete og rygg. Etter mange forsøk søkte man ekstern kompetanse hos nyetablerte Møre Designteam i Sykkylven.

Et norsk sitteeventyr med 50-års jubileum: Stressless Original er klassikeren over alle klassikere i Stressless-kolleksjonen. I dag er den blitt et yndet samlerobjekt. Foto: Blomqvist.

To nye hvilestoler

I fellesskap utformet Møre Designteam og Ekornes’ produktutviklere to nye hvilestoler. Viktig i arbeidet var den trinnløse glidebanen som regulerer stolens sittestilling. I 1971 lanserte man stolene «Stressless Global» og «Stressless Original». Sistnevnte ble straks en stor suksess, både i Norge og internasjonalt. Med et økende marked og salg vokste Ekornes kraftig. De første tre årene laget man ni modeller og varianter av Stressless-konseptet. 

Ekornes startet å utvikle sitt omfattende sittekonsept allerede i 1969

I 1974 var «Stressless Amigo» sammen med «Stressless Original» en av de mest populære modellene. Amigo var både en sofa og høyrygget hvilestol. Utformingen var mer maskulin enn forgjengeren. Etter 1976 utviklet Ekornes en helhetlig designlinje. Til ungdommen utformet man den rimelige og nette «Stressless Junior» i hud og stålrør (1978).

Stressless Global ble lansert omtrent samtidig med Stressless Original. Stolen kunne ikke konkurrere med Stressless Original. Det skyldes antagelig at Stressless Global ikke har understell som kan dreies rundt.

Det timeglassformede understellet

En av de viktigste innovasjonene i Stressless’ historie er det timeglassformede understellet i tre. Firmaets designer Jan Erik Lindgren var sentral i utviklingen av dette. Understellet ble brukt første gang til «Stressless Royal» (1981). Samarbeidet med Møre Designteam ble gjenopptatt i 1985. Utgangspunktet var designteamets Split-konsept med nakkepute og ryggpute som kan skyves opp og ned. På tross av at «Stressless Spilt» hadde gode estetiske kvaliteter, forsvant den raskt ut av produksjon. Etter at Ekornes fikk lisensrettigheter til å produsere Sacco-sekken, fulgte flere modeller som lignet på Sacco, deriblant den godt polstrede «Stressless Regent» (1986).

Det timeglassformede understellet er en av de viktigste innovasjonene for Stressless-stolen i Ekornes’ historie

En viktig del av utviklingen til Ekornes-konseptet, var lanseringen av «Stressless Plus»-systemet i 1991. Funksjonen som gjorde at nakkestøtten ble regulert når stolryggen ble lent bakover, var spesiell. En ekstra fin detalj var at støtten til korsryggen ble regulert samtidig med nakkestøtten. I midten av 1990-årene hadde firmaet solgt mer enn to millioner Stressless-stoler.

Stressless Jazz ble tildelt Merket for god design 2007. Foto: ukjent.

Liggekonsept med gasslift og fjernkontroll

I 1997 ble konseptet videreført i madrassen «Svane Stressless» med innebygd Stressless-funksjon. Med gasslift og fjernkontroll ble madrassens ligge- og sittestilling regulert – og soverommet var for alvor blitt omgjort til en liggemaskin. 

Ekornes har fulgt tidens trender og samfunnsutvikling tett gjennom årene. Og de har utviklet og levert produkter tilpasset en ny hverdag. Futuristiske «Stressless Arion» (2007) ble spesielt anbefalt som et godt hjemmekinoalternativ. Siden midten av 2000-tallet er mange Stressless’ hvilestoler å få kjøpt i størrelsene small, medium og large.

I 1985 samarbeidet Ekornes med Møre Designteam rundt utviklingen av Stressless Split. På tross av stolens arkitektoniske kvaliteter ble den ingen slager og forsvant straks ut av produksjon.

Økende antall hjemmekontorer

Det siste tiåret har Ekornes utviklet Stressless-konseptet i nye retninger, samtidig som produktets DNA er gjenkjennelig. Kolleksjonen med kontorstoler som ble lansert i 2013 representerte nærmest et paradigmeskifte. Med et økende antall hjemmekontorer var behovet for sittekomfort i hjemmemiljøet blitt større. Ekornes mente at kontorhjørnet «ikke vil føles påtrengende» med deres produkter, men snarere gi deg en stue som «unisont hvisker komfort». 

I 2018 introduserte Ekornes Stressless-komfort også stoler til å stå rundt spisebordet. Nå var det tid for spisestolene «Stressless Rosemary», «Stressless Laurel Mango» og «Stressless Chilli». De er konstruert med BalanceAdapt-system og Glide-system for best mulig sittekomfort rundt middagsbordet. 

Etter 50 års produksjon har Ekornes lansert mer enn 150 Stressless-modeller og varianter. 

Close