«Automagisk» – en avansert form for barnemusikk fra Christine Sandtorv - PLNTY | kulturmagasinet

«Automagisk» – en avansert form for barnemusikk fra Christine Sandtorv

Christine Sandtorv har med seg trommeslager Iver Sandøy fra metallbandet Enslaved og Yngve Sætre, som blant annet har produsert for Dumdum Boys og Trang Fødsel. Musikken? Den er for barna, så klart.


Barnemusikk er oversett av mange, men kan ha overraskende mye å by på selv for foreldrene til de tiltenkte lytterne. Hør Christine Sandtorv fortelle i ukens PLNTY kultur.

Alle kluter til for barna

– Dette her kommer like mye fra hjertet mitt som annen musikk jeg lager. Der må det være for at jeg skal kunne trives med det, sier Sandtorv, som for mange er best kjent fra kvinnetrioen Ephemera. Hun har vunnet to Spellemann-priser med gruppen, men også to for barnemusikken sin.

Stjerneteller består passende nok av en stjernerekke med musikere. Trommeslager Iver Sandøy spiller for Enslaved og Emmerhoff & The Melancholy Babies. Strengvirtuos Inge Rypdal er også medlem i sistnevnte, og spiller bass og gitar for Stjerneteller. Yngve Sætre, som har produsert alle fra Dumdum Boys til Trang Fødsel, spiller tangenter.

– Dette her kommer like mye fra hjertet mitt som annen musikk jeg lager. Der må det være for at jeg skal kunne trives med det.

Denne sammensetningen av overkvalifiserte, ivrige musikere er grunnlag for barnemusikk som koker over av innlevelse.

En enkel låt som «Mitt verdensrom» har flere enkeltlyder sammenlagt enn de fleste progrocklåter. Den føles umiddelbar og barnevennlig samtidig som den er kreativ nok til at voksne bør finne den underholdende. Det kan vi takke ovenfornevnte Sætre sine tangentspillopper for.

Kort fortalt er kjernen av Stjernetellers formel kombinasjonen av enkel, umiddelbar låtskriving og godt musikalsk håndverk. «Se på meg!» er såpass rytmisk sammensatt at selv voksne jazzlyttere vil trampe takten – og forhåpentligvis kan også barna deres blidgjøres, med tekstlinjer som «Jeg klarer tusen ting om gangen, jeg er politi og fangen».

 

Hvordan vet en voksen hva barn liker?

– Hvis jeg føler at det er gøy, fengende eller fint, så har jeg tro på at det holder. Det trenger ikke funke for alle så lenge det funker for noen, sier Sandtorv fornøyd.

 «Se på meg!» er såpass rytmisk sammensatt at selv voksne jazzlyttere vil trampe takten.

Sangeren forteller også at hennes og naboers barn deltar på Stjerneteller-skivene. De hjelper til både som fokusgrupper og korister.

– Hvis jeg synes at melodien er god og relativt enkel, og man får sagt noe som barna finner en inngangsport i, så tror jeg man har det.

Du kan høre om Sandtorvs reise til barnemusikken, og om hvordan hun skriver materiale som både hun selv og barna kan være fornøyde med, i ukens PLNTY kultur øverst i artikkelen.

Close