Saken om bildene i vinduene - PLNTY | kulturmagasinet

Saken om bildene i vinduene

Har du lagt merke til dem du også? De små bildeutklippene som er teipet opp i vinduene på tomme lokaler, rundt om i Oslo sentrum?

 

KRONIKK AV HENRIK NORDAHL, GRAFISK DESIGNER

 

Tilsynelatende helt tilfeldige bilder; et motiv av en gribb, et gammelt svart-hvit foto av en jente, en fiolinkasse dekket i maling, etc. Alle festet med fire små teip-biter i hvert hjørnet, sentrert i vinduet. Hva er historien bak disse bildene? 

Kunstprosjekt? Jakten på bildene i vinduene rev meg ut av autopiloten jeg ellers var i på vei fra A til B. Jeg begynte å fantasere om hvem denne personen som henger opp disse bildene er og hvorfor.

Det var for omtrent et år siden at jeg først kom over et av disse bildene, jeg tenkte ikke så mye over det der og da, men jeg begynte etterhvert å legge merke til at det hang fler av dem rundt omkring i byen. Det ble etterhvert noe jeg aktivt så etter hver gang jeg var ute å gikk eller tok kollektivtrafikken rundt i byen. Det ble til en slags skattejakt eller en hobby, på samme måte som at noen samler på fotballkort, og så videre. 

Tilsynelatende helt tilfeldige bilder; et motiv av en gribb, et gammelt svart-hvit foto av en jente, en fiolinkasse dekket i maling…

Jakten på bildene i vinduene rev meg ut av autopiloten jeg ellers var i på vei fra A til B. Jeg begynte å fantasere om hvem denne personen som henger opp disse bildene er og hvorfor. Kan det være en av våre mange byoriginaler som driver gatelangs som har funnet en måte å fylle dagene sine med en form for mening på? 

Uavhengig av hva meningen egentlig er med disse bildene er jeg veldig takknemlig til den der ute som henger dem opp.

Kan det være et kunstprosjekt? Eller kanskje det bare er en helt tilfeldig person som henger opp disse bildene, uten noen spesiell hensikt, utover gleden hen selv får av å legge igjen et spor av brødsmuler som ikke leder noe sted?

Uavhengig av hva meningen egentlig er med disse bildene, er jeg veldig takknemlig til den der ute som henger dem opp. Det har vært med på å gjøre meg mer til stede i omgivelsene jeg beveger meg rundt i og vekker nysgjerrigheten min. Selv om bildene henger der helt uten kontekst, danner de historier i hodet mitt og får meg over på andre tanker. Bildene i vinduene på de tomme lokalene blir som nye vinduer inn i en annen verden. 

Tilsynelatende helt tilfeldige bilder; et motiv av en gribb, et gammelt svart-hvit foto av en jente, en fiolinkasse dekket i maling, etc. Alle festet med fire små teip-biter i hvert hjørne.

Jeg skal innrømme å ha funnet ut av hvor disse brødsmulene til slutt ender, men av hensyn til deg som kanskje leser dette, velger jeg å ikke avsløre det med det første. Grunnen til at jeg har valgt å gjøre det slik er at jeg ikke vil frarøve deg muligheten til å undres litt, dersom du selv har lagt merke til bildene eller hvis du kommer til å se etter dem nå som du har lest dette.

Jakten på bildene i vinduene rev meg ut av autopiloten jeg ellers var i på vei fra A til B.

Hvis du derimot ikke klarer å avstå fristelsen skriver jeg det i en spoiler alert nederst på denne siden. Dårlig gjort å legge valget sånn i fanget ditt, jeg vet – og det beklager jeg – men må vi alltid ha svaret på alt hele tiden?  

Kan det være et kunstprosjekt? Eller kanskje det bare er en helt tilfeldig person som henger opp disse bildene, uten noen spesiell hensikt?
Henrik Nordahl (29) er kunstner og grafisk designer oppvokst – og basert i Oslo. Han har en bachelor i grafisk design og illustrasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo og skal i gang med en master i fine art på Parsons i New York til høsten. 
!!SPOILER ALERT!!
“Opphengt i byen” er et anonymt kunstprosjekt av Kjetil Skøien. I 8 år har han hengt opp disse bildene, små utklipp fra bruktbøker han har kjøpt på loppemarkeder. Prosjektet ble for første gang offentlig presentert under Kunsthall Trondheims Open Call: Undersøkelser av det tilfeldige i 2018. Man kan se en liten presentasjon av dette prosjektet på Vimeo om man søker på kunstnerens navn.

 

Close