Skambankt – fra fuzz til fløyel - PLNTY | kulturmagasinet

Skambankt – fra fuzz til fløyel

Hardrockerne Skambankt viser med sin nye skive «Jærtegn» at de er komfortable med begge ekstremene av rock. Det steinharde har de gjort i årevis. Det nye albumet er såpass annerledes at vokalist Terje Røthing føler han spiller i to forskjellige band.

I ukens podkast: Skambankt om å gå fra det steinharde til det myke og intime, dømmende kristendom og mye mer. Trykk på avspilleren for å lytte.

Forberedt på det ingen så komme

I 2019 begynte Skambankt å forberede seg på pandemien. Dog visste de ikke at det skulle komme noen pandemi. Likevel spilte de inn og turnerte med det akustiske albumet «1994», som var navngitt etter året de startet. Albumet bestod av akustiske versjoner av Skambankts egne låter, utenom «Når eg sover», som var ny. Et intimt album kombinert med intime konserter gjorde dem til Norges eneste band som allerede hadde fått kjenne på en radikal omgjøring av sound, fra stort og høylytt til lavmælt og nært. Så tok COVID-19 hele musikk-Norge med buksene nede. Alle måtte tenke nytt og restriksjonsvennlig. Alle bortsett fra Skambankt, som allerede hadde hadde gjort seg komfortable i det nye, nedtonte farvannet.

– Jeg føler vi er to band. Vi er et hardt og et mykt.

– Noe av det som er fineste med denne «fucked up» situasjonen her er at vi har fått laget denne plata. Uten denne situasjonen hadde vi ikke laget den sånn som den er.

– Jeg føler vi er to band. Vi er et hardt og et mykt.

Albumet «Jærtegn» er en naturlig utvikling av «1994». Skiva er like stor i lydbildet som man ønsker seg av Skambankt, men føles intim likevel. Av de ti sporene på plata er seks av dem nykomponerte og fire av dem gamle låter i ny drakt. Albumet tar steget videre fra de enklere, gitardrevne arrangementene på «1994», og utvider med forsiktig elgitar, instrumentpålegg av strengvirtuos Geir Sundstøl (Odd Nordstoga, Delillos mm.), og ikke minst fullt trommesett. Låta «SOS» har til og med harpsikord.

Ordet «Jærtegn» betyr blant annet tegn eller varsel. Muligens kjenner du ordet best som «omen» på engelsk. Coverfoto: Morten Tellefsen

Lader opp til å eksplodere igjen

– Nå som dere har sluppet to mer nedpå plater på rad, hva sier fans?

– Jeg har fått med meg at noen lurer på om det ikke snart kommer ei rockeplate. Og det har jeg et svar på.

– Jeg har fått med meg at noen lurer på om det ikke snart kommer ei rockeplate. Og det har jeg et svar på, sier Røthing. Han viser til et ferdig skrevet album med det som skal være ordentlig typisk for Skambankt, med fuzz på gitarene og frihet for trommeslager Børge Sageng Henriksen til å slå seg ordentlig løs igjen.

– Men så har jeg også fått med meg at veldig mange synes vi har sluppet noen veldig fine låter nå, sier han fornøyd.

For et unikt innsideblikk i «Jærtegn» og hva som ligger bak alt fra tekst til instrumentering, kan du lytte til podkasten vår øverst i artikkelen.

Close