Design: Året 2021 kommer i antidepressiv gul – og grå til å stole på - PLNTY | kulturmagasinet

Design: Året 2021 kommer i antidepressiv gul – og grå til å stole på

Grått for det solide og praktiske, knall gul for varm optimisme. Det internasjonale fargeinstituttet Pantone har besluttet at fargen(e) for 2021. Årets farger dempes i det norske markedet.

PANTONE 17-5104 Ultimate Gray + PANTONE 13-0647 Illuminating har både styrke og positivitet ved seg, og innkapsler dypere følelser av forbehold i det grå og med solskinn og vennlighet i det gule. Slik fremstiller Pantone-instituttet selv årets farger for 2021. 

Pantone har vært en fargekonsulterende virksomhet for grafisk bransje siden 1962. Hvert år kårer de årets farge. Den gule fargen som er valgt i år representerer lysglimtet og energien vi savner etter et komplisert 2020.

Gul har bølgelengde på 560-590 nanometer

I følge Store norske leksikon har fargen gul en bølgelengde på 560-590 nanometer, og ligger i fargespekteret mellom grønt og rødt. Gul kalles en primærfarge, som betyr at gul sammen med isblå og purpur – eller blå og rød – ved å blandes med hverandre, kan gi alle farger minus svart og hvitt. Gul er også fargen som er nærmest hvit i lyshet og fargen som reflekterer mest lys. De vanligste assosiasjonene til gult er sol, varme og energi, slik Pantone tolker. 

Den grå fargen representerer tillit og det du kan stole på. Noe vi trenger å lene oss på i vanskelige tider.

En internasjonal fargekonsulent

Pantone er fargeinstituttet som en gang på slutten av 50-tallet laget fargekort for sminkeindustrien. I 1962 overtok en av selskapets ansatte, Lawrence Herbert, som utviklet selskapet til å bli en ledende fargekonsulent for grafiske bransjer, som grafisk design og trykkeribransjen. Pantone er spesielt populær blant designere, som også har bragt de kjente fargeviftene med seg over i interiørdesignet. 

Fargene i den norske palletten er nedtonet og tilpasset vårt ikke fullt så høyrøstede lynne, som denne stolen fra LK Hjelle. Foto: LK Hjelle

Pantonesystemet er basert på en spesiell blanding av pigmenter for å skape nye farger, som man kaller «spotfarger». Systemet forholder seg også til CMYK-prosessen, som er en standardisert metode for å trykke farger basert på bruken av de fire blekkfargene cyan, magenta, gul (yellow) og og svart (black). Hvert år kårer de en farge. 

Detaljer, som å kle en vegg med tapet eller male den i en gultone, kan gi inspirasjon til å føle seg mer kreativ. Foto: Photowall

Også Pantone er preget av korona når årets farger er valgt og begrunner det slik: «Ettersom mennesker leter etter måter å fylles med energi, klarhet og håp for å overvinne usikkerheten vi lever i, vil energiske og modige farger tilfredstille vårt behov for vitalitet». Gråfargen gir opplevelsen av noe man kan stole på, den gule gir liv. 

De vanligste assosiasjonene til gult er sol, varme og energi

Også norske Jotun har latt seg inspirere av det gule når de har lansert sin årets farge for dette året. Men de er lavere i røsten og lener seg i en overgangsfase på den svært så populære gammelrosa-fargen som har preget interiøret de siste fem årene. Den nye tonen kaller de «Natural Clay» og mener er en farge vi vil se mer av. 

Fargene for året fra Jotun går også i gultoner, men de er svært dempet i forhold til den internasjonale fargevelgeren. Denne kalles Refined Yellow og finnes på Jotuns fargekart.

Men også Jotun sikter seg inn på den gule optimismen i årets presentasjon. Isteden for å skille fargene slik Pantone har gjort det, har det norske malingsvirksomheten blandet dem. På kartet finner vi derfor dempede grågule toner, som de selv beskriver som sofistikert og dempet. I nordisk ånd, med oker og oransje, er vi som alltid jordnære. Også Jotun snakker om å hente energien tilbake. 

Hellegjerdes modell Charlotte ligner en sofa i gull der den står opp mot en svart vegg. Kan hende årets gule inspirasjon gjør at vi tør å prøve nye farger på vegg. Foto: Hellegjerde

– Visste du at fargen gul ofte blir omtalt som en «antidepressiva»? Gult minner oss om sol og varme, og fargen skal visstnok påvirke kroppen til å produsere mer av det som gjør oss glade og positive. Gult er derfor en fin farge å ha i rom hvor du skal være sosial, kreativ og aktiv, sier Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk fargesjef.

Gult er krevende men magisk

I norrønt vil man kalle fargen «gulr» som er beslektet med norrønt «gull». Det betyr å skinne eller glimre.

– Gule rom har en tendens til å fremstå som vennlige og litt entusiastiske. De sterkere nyansene kan være veldig krevende å lykkes med, mye på grunn av høyt intensitetsnivå, men får man det til, kan det bli helt magisk, skriver fargeekspert Dagny Thurmann-Moe på sin blogg, om årets farge. 

 

Close