Julemusikk for folk som unngår julemusikk - PLNTY | kulturmagasinet

Julemusikk for folk som unngår julemusikk

Kaja Bremnes, under artistnavn Jackie Charles, erstatter glitter og eufori med noe mer jordnært og sårt. I vår nyeste podkast ta r vi en prat med artisten om hennes nye ikke-helt-julelåt «Same Sun».

I denne episoden: Kaja Bremnes forteller om hennes tilnærming til en musikksjanger med mange klisjefeller, og noe av det hun gjør for å unngå dem. Trykk på avspilleren for å lytte.

Musikalsk motmedisin

Julemusikk er et samfunnsproblem for noen av oss. Whamageddon, en Facebook-side med drøyt 14000 følgere, gjør det til sosial sport å unngå Wham! sin plastikk-aktige låt «Last Christmas», helt frem til jul. Det er dog vanskelig hvis du har tenkt å handle gaver på kjøpesenter, hvor julehits ofte angriper deg fra butikkenes høyttaleranlegg.

– Jeg er veldig opptatt av at det skal være «feil»

Kaja Bremnes, under artistnavn Jackie Charles, tilbyr et alternativ til den ihjelspilte sjangeren; en Depeche-mode-aktig, nedpå julelåt, som ikke helt er en julelåt. Den er i alle fall fri for den euforiske fremstillingen av jul som har vært populær siden før Bing Crosby, og fri for Michael Bublé-glatt vokal.

– Jeg er veldig opptatt av at det skal være «feil», sier Bremnes om vokaltilnærmingen sin.

Hun forteller i podkasten vår om at hun legger stemmeleiet der det kler låta best, og ikke nødvendigvis der hun synger mest komfortabelt. Og da lander ikke nødvendigvis tonene rett på. Men det er nettopp her appellen ligger i «Same Sun» – i det menneskelige, skitne og litt slitne uttrykket.

 

Bremnes spiller ikke på klisjéer for å få seg ekstra avspillinger denne julen. Alt fra singelens omslag til produksjonen er nærmest helt fri for spor av jul.

Nedstemt og jordnært

– Selv om «Same Sun» handler om ganske kjipe ting, så håper jeg at den kan være et slags plaster eller en trøst for noen.

Strengt tatt føles låta kun som en julelåt på grunn av den bjelleaktige synthen som spiller hovedriffet. Teksten skildrer vanskelige, mellommenneskelige opplevelser, og det å forholde seg til en turbulent verden. Tar du bort bjellene, kunne dette like godt vært en ikke så utypisk Jackie Charles-låt. Den Berlin-baserte artisten er lager hovedsakelig indierock med en slags britisk inspirert schwung – det nedstemte, intime vokaluttrykket og det sparsommelige arrangementet sørger for det.

– Det er håp i låta også.

– Det er håp i låta også. Den berører litt det ønsket om å få det bedre. Og det tror jeg vi alle kan trenge denne jula, så annerledes som den blir.

I podkasten vår forteller Bremnes om sitt forhold til sangtekst og ærlighet, hvorfor hun velger å forgå etternavnet sitt som artist og om hvorfor hun følte «Same Sun» måtte bli en julelåt.

Close