Harald Lassen er myk og sprelsk i sitt nye album «Human samling» - PLNTY | kulturmagasinet

Harald Lassen er myk og sprelsk i sitt nye album «Human samling»

I et historisk urolig år prøver Harald Lassen å senke tempoet og roe ned litt med albumet «Human samling». Men etter fem låter blir det litt sprelsk likevel. Hør vårt intervju med den kritikerroste jazz-saksofonisten.

Kulturstøtte, jazz over internett og saksofon spilt med keyboard; hør vårt intervju med Harald Lassen i siste episode av PLNTY kultur.

Skaperglede i et turbulent år

Mot slutten av det kaotiske året 2020, slipper 33 år gamle Harald Lassen sitt fjerde album, «Human samling». I alle fall om du kun teller skiver med etternavnet hans på omslaget. Ved siden av sitt nåværende band, har han blant annet vært medlem av jazzgruppen Pixel i syv år, og samarbeidet aktivt med popgruppen No. 4, for å nevne noe.

Mot slutten av det kaotiske året 2020, slipper 33 år gamle Harald Lassen sitt fjerde album, «Human samling».

– Man henter jo kreative verk fra følelsesregisteret sitt. Spesielt i år, hvor det har vært lite [live] spilling, så har det hatt en veldig gledelig verdi å lage dette albumet, og å sette det sammen, sier frontmannen.

Lassen er veldig klar på at live og studio er to forskjellige verdener for ham. I podkasten vår forteller han om prosessen av å sette sammen et album, kontra et live-sett av låter. Det er ingen vokalist i bandet som forteller en historie, men plata tar likevel med lytteren på en slags reise. Det er både begynnelse, midtdel og slutt, helt uten verbal historiefortelling.

 

«Human samling» begynner rolig, men sparker mer fra seg etter noen av de første låtene på plata.

Klassisk oppskrift, for de som har tiden til slikt

De første fem låtene på «Human samling» er snille nok til å kunne spilles i stedet for julemusikk hjemme i stua hos foreldrene dine. Men deretter gjør albumet en musikalsk utsving med låta «ListenTo», som du enten vil elske eller hate på grunnlag av trommeslager Tore Flatjord. Han legger seg langt nok bakpå takten her til at noen sannsynligvis minnes denne sketsjen fra NRK-serien «Hit for hit». Resten av låtene forblir på det mer eksplisitt jazzete sporet. De benytter seg dog ikke av frijazz-troper som skrikende saksofonsoloer eller lengre, dissonante strekk.

– Jeg hadde som mål å lage denne plata litt sånn myk, behagelig og flyvende, uten å gjøre den kjedelig, forteller Lassen.

Frontmannen er kanskje trekkplasteret, men den nevnte trommeslageren, eller pianist Bram De Looze er vel så verdt tiden det tar å lytte gjennom skiva.

Frontmannen er kanskje trekkplasteret, men den nevnte trommeslageren, eller pianist Bram De Looze er vel så verdt tiden det tar å lytte gjennom skiva. Det store spørsmålet her er hvem denne klassiske, velgjennomførte jazzen er for. Den passer dårlig til Airpods og en hektisk hverdag. Kanskje du kunne jobbet med den i bakgrunnen, eller gjort husarbeid. Men helst bør du sitte ned foran dine beste høyttalere og følge med. Og kanskje nettopp det er hva flere av oss trenger.

Plateanmelder Tor Hammerø hos Nettavisen avsluttet en glødende anmeldelse av Lassens forrige plate «Eventyrer» med følgende ord: «PS: Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.» Nå som Biden skal settes inn om kort tid, kanskje til og med folk som Hammerø kan senke skuldrene, og ikke tenke på annet enn Lassens tidløse jazz.

Close