Pia Myrvold, 40 år med én fot i fremtiden - PLNTY | kulturmagasinet

Pia Myrvold, 40 år med én fot i fremtiden

Kledd i lycra beveger de seg rundt i sosiale medier som superhelter, slik vi ofte kjenner dem. «The Sumerians on Holiday» er kreaturer fra fortiden og fremtiden og nå har kunstner Pia Myrvold sendt dem på ferie så de kan lære og forstå det rene menneskelige uttrykket.

 

I kunstprosjektet, «The Sumerians on Holiday», er det fremtiden i oldtiden som har tiltrukket seg Pia Myrvolds oppmerksomhet. Så er det også interessen for fremtiden som gjør at hun stadig ligger hakket foran alle andre, som en slags speider som bringer budskapet til oss.

Pia Myrvold reiste tidlig til Frankrike, hvor hun har skapt seg en internasjonal karriere som kunstner innenfor mange disipliner: fra maleri, skulptur, design, mote, musikk, teknologi og interaktiv kunst. Her, Pia MYrvoLD – Sumerians on Holiday, Billboard Series, Metro Concorde, February Paris, 2020.

Sumerne skapte kultur

I performance-serien refererer Myrvold til kulturen som sumerne skapte da de levde – omlag 3oo ooo – 10 000 år før vår tidsregning, altså det som i kristendommen betegnes som før Kristi fødsel og år null. 

Som kunstner har Pia Myrvold gjort mye forskjellig. Hennes internasjonale karriere startet i Frankrike med et storskalaprosjekt kombinert tekstil og arkitekturprosjekt in den futuristiske Parc de la Villette, hvor hun var invitert av arkitekten Bernard Tschumi. Verket over er Pia MYrvoLD TIME MACHINE, som foregikk 7.-30. mai 2019 under Venezia Biennalen og kunstdistriktet Giudecca.

Sumerne beskriver historier om romvesner

– Manuskriptene deres, skrevet på 20 000 leirkoner, beskriver historier om romvesener som besøker jorden og som introduserer avansert teknologi, kloning og manipulasjoner av DNA, mange sammenfallende  hendelser med for oss kjente historier via testamentene, som opprinnelsen av Edens hage, forteller hun. 

Ifølge Myrvold er sumerne kreditert for å ha oppfunnet fremtiden, modellen og aspektene ved alle moderne sivilisasjoner vi i vår tid er kjent med.

Den mulitdisiplinerte Pia Myrvold ble invitert til å vise sitt interaktive smart design, «Female Interfaces», som performance og installasjon i utstillingen «Ecoute» i Centre Pompidou i 2004.
 Her ser du et tidligere analogt kunstverk: Pia MYrvoLD – City Sailor, 1983, Mixed Media 190 x 140cm.

Ingen flater som ikke kan bearbeides

Med 40 år bak seg i kunstens tjeneste er det med respekt å melde at om du er en hvilken som helst flate bestående av et hvilket som helst materiale og som ikke vil tildekkes eller bearbeides på alle kunstens måter, skal du holde deg unna Pia Myrvold. 

Myrvold er mer enn en kunstnerisk virvelvind. Hun har skapt seg en internasjonal karriere som kunstner innenfor mange disipliner, fra maleri, skulptur, design, mote, musikk, teknologi og interaktiv kunst

Denne kunstneren dekker begjærlig alle flater med alt fra oljemaling til datamapping. I år feier hun i tillegg 60 år. Pia Myrvold forsker og skaper kunst på alt fra et klassisk malerlerret til lycra-tekstiler. Men hvorfor så omskiftelig – kan hun ikke holde seg til én ting så vi kan rekke å bli kloke på henne?

Pia Myrvold behersker mange kunstteknikker og har de senere år jobbet mye med kunst og teknologi. Men det hun startet med og det hun alltid vil komme tilbake til, er maleri. Her, Pia MYrvoLD – Chance Operations, olje på lerret, 140 x 140 cm.

Kustnerisk virvelvind

Myrvold er mer enn en kunstnerisk virvelvind. Hun er en pioner innenfor mange kunst- og designfelter, blant annet innen mote – eller intelligent mote, som hun selv kaller det – men også interaktiv design. 

De siste 20 årene har hun gått mer inn på direkte teknologibasert kunst, som for eksempel virtual reality. Og det skjer fortløpende og simultant. Internasjonalt defineres hun som et kunstnerisk multitalent. Myrvold adopterer nye impulser og skammer seg ikke over å jobbe med musikk og videokunst til performance før noen får sukk for seg. Hun ser et kunstpotensial i nye metoder og med nye materialer før andre har sagt A. Ifølge henne selv, en bevisst kunstnerisk strategi. 

Som 26-åring fant hun penger og inviterte over 30 internasjonale kunstnere til en stor kunstfestival på Sola-stranden. Trenden var DIY, pønk og tiden var moden for sangtekster på norsk.

Pia Myrvold er en kunstner som umulig lar seg sette i bås. Dette er også en bevisst kunstnerisk strategi fra hennes side. Her ser du Pia MYrvoLD – Momentary Eternity, 2020, akryl på lerret, 130 x 100 cm.

Flyttet til kunstens høyborg

Utforskertrang Omskifteligheten, eller apetitten på å utforske og evnen til å trekke tråder til aktuelle samfunnsaktuelle budskap, førte henne tidlig ut av Norge. Hun måtte til steder der takhøyden for å skape kunst i en hvilken som helst form – som har ført til at publikum etterlatt gisp av begeistring. Så er også Frankrike, eller Paris, hvor hun har bodd mesteparten av sin tid som kunstner, en av kunstens høyborger. Jo mer intellektuelt, jo bedre. 

I 2016 inviterte The New York Times Pia Myrvold til å være hovedtaler for deres kunstkonferanse “Art Tomorrow” i Doha, Dakar. Her sto hun side om side med den verdenskjente New York-galleristen Jeffrey Deitch, kunstnerne Jeff Koons og Marina Ambramovic og kuratoren for London Serpentine Gallery, Hans Ulrich Obrist.

Den 11. separatutstillingen i Galleri Amare i hjembyen Stavanger siden 1997, markerer hennes 40-års jubileum som kunstner. Her har hun jobbet med akryl på lerret og papir, og tegning. Og simultant med denne utstillingen trekker «The Sumerians on Holiday» seg nærmere hovedstaden, hvor vi vil se dem den 27. november på Galleri TM51. 

I den aktuelle utstillingen som nå pågår, «The Sumerians on Holiday», er det fremtiden i oldtiden som har tiltrukket seg Pia Myrvolds oppmerksomhet. Ifølge kunstneren er sumerne kreditert for å ha oppfunnet fremtiden, modellen og aspektene ved alle moderne sivilisasjoner vi i vår tid er kjent med. Her, Pia MYrvoLD – Sumerians on Holiday, Protect CivilRights, Butte Chaumont, May, Paris, 2020

Oldtidens futurister på ferie

Helt siden 2018 har Pia Myrvold jobbet med å utvikle historien og performance-serien, forestillinger har hun arrangert rundt om i verden. «Sumerian Search Party Performance Series» assimilerer tidligere hendelser, karakterer og historie innen kunst, musikk, arkitektur og poesi. I serien «The Sumerians on Holiday», tar de urgamle futuristene ferie, og vil gjerne lære mer om menneskene, deres kunst, musikk, mote, kreativitet og deres forhold til naturen.

Pia Myrvold fortsetter å trekke veksler på fortiden, og setter med det den ene foten fremfor den andre, godt plassert i fremtiden.  

 

Close