Maria Sundbys psykedeliske snurredrops runder 10 år - PLNTY | kulturmagasinet

Maria Sundbys psykedeliske snurredrops runder 10 år

Et ærend i Bergen kan føre deg fra Fantoft stasjon til sentrum med Bybanen. Trekker ventingen ut på stasjonen, kan du plotte deg ut et punkt på veggen som du kan forske dypere i. Kunstverket Aldebaran betyr «følgesvenn» og Maria Sundbys psykedeliske snurredrops fyller 10 år. 

– Det har lenge vært en trend i Bergen å holde på med gatekunst, i forhold til i Oslo. I hovedstaden har man vært mer forsiktig med utsmykking som veggmaleri, for man har vært redd det skal bli ødelagt av tagging – i den grad man velger noe annet enn skulptur. 

Da Maria Sundby skulle overføre skissen til et kunstverk som skulle dekke 210 kvadratmeter på Fantoft stasjon for 10 år siden, måtte hun ha hjelp.

Har aldri fryktet tagging

Maria Sundby leverte sin master ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2008 og siden har hun vært representert i en rekke gallerier blant annet i Berlin, New York, Istanbul og Leipzig.

– Det du har laget på Fantoft stasjon har ikke blitt ødelagt?

– Nei, det er hele poenget! 

Til tross for at kommuner frykter tagging på utsmykking av typen veggmaleri, er det sjelden at det forekommer. Også i Bergen.

Hvite vegger på Fantoft

På stasjonen langs Bybanen var det meningen at det bare skulle være hvite vegger. Deretter ble det diskutert at dersom det skulle være en utsmykning der, mente flere at det antakeligvis ville bli tagget ned. Men så har også aktiviteten rundt gatekunst vært høyrere i Bergen enn i Oslo, i alle fall for 10 år siden. 

– Men de opplever jo at utsmykkingen på Fantoft får stå i fred, sier Sundby.

– Motivet er abstrakt og jeg er glad i surealisme og et mylder av ting. I avisen i Bergen var overskriften da det var ferdig i 2010: Psykedeliske snurredrops.

Gatekunsten er sterk i Bergen

Gatekunsten i Bergen oppsto for alvor rundt 2000 da Banksy besøkte byen. Han ble en stor inspirasjon for den bergenske gatekunstneren Dolk, som i dag selger bilder på kunstauksjon taksert til rundt 80 – 100 000 kroner. Sammen med Pøbel satte han fokus på forlatte hus og eiendommer i Lofoten ved å dekorere gamle løer. Maria Sundby er i motsetning det man kaller en akademisk kunstner.

Kunstverket har fått tittelen Aldebaran, som er navnet på den mest lyssterke stjernen i Tyrens tegn og betyr «følgesvenn»

– Hvordan har veien vært for deg å komme fra en master fra Kunsthøgskolen til det som i dette tilfellet kan defineres som gatekunst?

Les Også:  Hannah Ryggen Army takker for følget. Når noe slutter starter noe nytt.

– Jeg var ganske heldig å få fast galleri i 2009 – 10 på GAD, og fikk ha separatutstilling der, forteller hun. 

I galleriet hadde hun gjort arbeid rett på veggen, som var utgangspunktet for den utsmykkingen som senere skulle finne veien til veggen på Fantoft stasjon i Bergen. I 2011 mottok hun Oslo Bys kunstpris. 

Til tross for sitt fine kallenavn, er kunstverkets tittel Aldebaran. Det er navnet på den sterkeste stjernen i Tyrens tegn og betyr «følgesvenn».

12 kunstnere var invitert til konkurransen

– Det er jo litt sånn i startfasen at hvis man gjør noen store ting så får det mye oppmerksomhet – og så kommer det nye ting. Men jeg hadde jo aldri gjort noe sånt før. Det var vel 12 kunstnere som var invitert til utsmykningskonkurransen og jeg tror det var endel gatekunstnere som også var invitert – det var ikke bare akademisk utdannede kunstnere som hadde levert forslag. 

Rene, hvite vegger? I 10 år har Maria Sundbys kunstverk på Fantoft stasjon fått stå uten å bli tagget.

– Jeg hadde levert flere forslag, forteller hun, – men det var en tusjtegning med vannfarger på papir som vant. Det du ser på veggen er jo et maleri – det er ikke gjort med spraybokser. Det er fantastisk å ha et lerret på 210 kvadratmeter! Jeg sto og belyste flaten på kvelden fra skissen og tegnet opp omrisset. Vi jobbet med pensel og svamp for å få den maleriske akvarell-kvaliteten som eksisterte på tegningen, sier hun. 

Om ventetiden blir lang på Fantoft stasjon når du skal med Bybanen, hjelper det ikke mye på fabelfantasien om du stirrer ned i skjermen. Foto: Marius Heggstad.

Et myldrende kunstuttrykk

– Kunstverket har fått tittelen Aldebaran, som er navnet på den mest lyssterke stjernen i Tyrens tegn og betyr «følgesvenn». På grunn av sin plassering i tyrens hode, har den også fått kallenavnet «Tyrens øye». 

Maria Sundbys har utført flere utsmykkinger i offentlig rom de siste årene. Kunstuttrykket hennes kan kanskje ha referanser til psykedelisk kunst, som overskriften «Psykedeliske snurredrops» tatt fre en bergensavis hentyder – den er fargerik og abstrakt, ofte med innslag av eventyrfigurer. Men en annen referanse er aborginsk tradisjonell kunst i Australia med motiver i typiske prikkede mønstre. 

– Temaet skulle passe for alle. Det er jo et sted folk drar forbi – jeg tror det viktigste var at det skulle være noe som man kan bli glad av og et motiv hvor man kan se forskjellige ting, sier Maria Sundby. Foto: Marius Heggstad.

Et fabulerende kunstverk for alle som drar forbi

– Nå er det 10 år siden du vant konkurransen og du fikk malt motivene opp på veggen. Hva var viktig for deg tematisk?

Les Også:  Elise Storsveens dypdykk i Henie Onstads kunstsamling

– Temaet skulle passe for alle. Det er jo et sted folk drar forbi – jeg tror det viktigste var at det skulle være noe som man kan bli glad av og et motiv hvor man kan se forskjellige ting. Egentlig mer fabulerende, det er ikke ett klart budskap. På den måten kan man lage seg egne historier i bildet. Jeg har gjort flere veggmalerier senere også og da synes jeg det er gøy med sammensurium hvor du kan lete og finne nye ting, sier hun. 

Close