Gratulerer, Gotham City. Det går som oftest bra. - PLNTY | kulturmagasinet

Gratulerer, Gotham City. Det går som oftest bra.

Stopp pressen. Valget i USA er som Gotham City, reddet av Batman. The Joker er i øyeblikket sjakk matt. Lettelsen en stor, men kampen om makten fortsetter selv om denne filmepisoden har fått en happy ending. 

 

Ahahaha!
I den grad vi er storimportør av amerikansk populærkultur, settes både eventyr og actionfilm til side i årets presidentvalg i USA. Kanskje er tegneserien og episoden «Batman i Gotham City» det nærmeste man kommer den amerikanske sannheten i øyeblikket. 

Trump har rollen som den beryktede Joker. Han regjerer de mørke krefter. Sannheten at republikanske storpolitikere frykter hans vrede. Han byr på en volatil stabel av trusler mot de som ikke anses lojale mot ham. Sønnene er grønnkledte hoffnarrer som hisser opp stemningen, fremfører truslene. Så hvilke konsekvenser truer de med fra Gothams undergrunnsliv?

Gotham City er et skummelt sted.
Narrene i Gotham City utfører truende ordre til det de mener er farens lojale tilhengere. Eller de som bør være det. Hva blir konsekvensen for de som ikke følger ordre?

En mørk episode i Gotham City

Med manipulasjon og løgn som metode – det går en stund an å lure demokratiet, men så går det ikke lenger. Det må være den største seieren demokratiet kan oppnå i den vestlige verden, dette øyeblikket. Det ironiske er at man kan kalle Joe Bidens seier for en «happy ending» på en mørk episode om livet i Gotham City. Alt er som på film.

Trump har rollen som den beryktede Joker, og i dag er sannheten at republikanske storpolitikere frykter hans vrede

Det er naturligvis bra å være fargerik og bryte med konvensjonene. Makt skal også utfordres, konservativisme og ekstreme holdninger skal eksistere i et samfunn. Det er demokratiets oppgave å la mennesker med forskjellige meninger og erfaringsgrunnlag å få ytre seg om det, så lenge de holder seg innenfor loven. Demokratiet har gjennom lov om ytringsfrihet satt enkelte klare grenser for hva man kan ytre om andre. Og Batman er demokratiets vokter.

At demokratiet ikke lar seg lure må være den største seieren i Gotham City
Med manipulasjon og løgn som metode – det går en stund an å lure demokratiet, men så går det ikke lenger. Det må være den største seieren demokratiet kan oppnå i den vestlige verden.

Tok demokratiet for gitt

Han har manipulert og løyet. Ifølge avisen The Guardian mer enn 20000 ganger siden han inngikk presidentskap, frem til juli 2020. Han har skapt splittelse, næret opp under rasefordommer og fiflet med korrupsjon. Ingenting av dette hører hjemme i Det hvite hus i Washington. 

I likhet med majoriteten av innbyggerne i fiksjonsbyen Gothham City, nå også landet USA, tok de aller fleste demokratiet for gitt frem til 2016. Dette historiske presidentvalget viser oss at vi alle må være ydmyke, følge med i timen. Vi må ikke stole blindt på politikere eller egen velferd. Vi må stille kritiske spørsmål. Gjennom utdanningen må vi lære mer om kritisk tenkning og kildekritikk for å styrke demokratiet.

Kan vi være sikre på at Batman har reddet Gotham City?
Vi har sett The Joker uten sminke. Den oransje mannen kan se ut til å ha utspilt sin rolle. Men kampen om makten fortsetter selv om denne filmepisoden har fått en happy ending.

Et skjelvende Amerika

Verden har fått se et skjelvende Amerika med svake sosiale systemer, helse- og urettferdige utdanningssytemer. Hvordan vil fremtidens filmskapere formidle hvordan slike brister påvirker hele strukturen i samfunnet? 

Demokratiet har klare grenser for hva man kan ytre om andre. Og Batman er demokratiets vokter.

«Kulturell kapital» er et begrep som brukes om vår sosiale status og hva vi har med oss hjemmefra av kunnskap om kunst og kultur. Vi må lære mer om hvordan denne kunnskapen hjelper oss oppover samfunnsstigen, til å få bedre jobber, stifte flere bekjentskaper, øke den enkeltes sosiale verdi. For å skape et samfunn der de aller fleste av oss er like og kan yte like mye, bør kunsten og kulturen integreres som viktige fag i skolen, ikke reduseres, slik tendensen er. 

74 millioner stemmer

Om den ikke kultiveres, skaper kultur den stygge flengen vi nå ser i det amerikanske samfunnet. 

Ahahaha! Gotham Citys gigantiske robot bryter ut fra kloakksystemene med The Joker bak spakene, og med kirurgisk presisjon knuser den alt og alle som representerer motstand. Han går for intet mindre enn total overtakelse. Men Batman er på bena igjen og kjemper for rettferdighet.

Selv om det kunne være fristende å importere mindre amerikansk kultur for å styrke sin egen, påvirker det amerikanske presidentvalget oss. Ikke minst har det vist at demokratiet er en skjør sak når folk som ikke vil det vel kommer til makten. Men slik Batman alltid dukker opp for å avverge katastrofer, skjer mirakler også i virkeligheten: 74 millioner stemmer. Det står det respekt av. 

 

Close