PLNTY lanserte sitt spesialmagasin i Carl Nesjars fødeby Larvik - PLNTY | kulturmagasinet

PLNTY lanserte sitt spesialmagasin i Carl Nesjars fødeby Larvik

Fredag 2. oktober ble spesialmagasinet PLNTY har utgitt om kunstnerne bak Y-blokka, offisielt lansert på Bølgen kulturhus i Larvik – Carl Nesjars fødeby og arkitekt Erling Viksjøs sommerby.

– Jeg visste ikke at arkitekt Erling Viksjø var så nært tilknyttet Larvik og det er spennende å høre om materialet naturbetong som ble utviklet her, at han tilbrakte myt tid her – om vennskapet med Carl Nesjar og bekjentskapet til Thor Heyerdahl. Vi vet jo at Nesjar hadde mange aksjer i Y-blokka og vi kjenner hans samarbeide med Picasso, men de nye aspektene er spennende for byen, sier Olav Nordheim (Sp), leder av Hovedutvalg for miljø, kultur og næring på Bølgen kulturhus under lanseringen av PLNTYs trykte spesialutgave. Han ønsket at kunstverket «Fiskerne» skulle få sin plass i Larvik. 

– Jeg er flau over at lokalpolitikerne her ikke har vist større engasjement for Y-blokka, sa han. 

Foredragsholdere på PLNTY lansering i Larvik. Fra venstre: Jan Walaker (kunstner og medredaktør i spesialutgaven), Mari Viksjø Grøstad (barnebarn av Erling Viksjø), Hanne Sophie Claussen (Støtteaksjon for bevaring av Y-blokka) og SP-politiker og leder for av Hovedutvalg for miljø, kultur og næring i Larvik, Olav Nordheim. Han fikk byen til å stille seg bak bevaring av Y-blokka.

Magasin med fokus på den kreative prosessen

Kulturmagasinet PLNTY utga i sommer spesialutgaven som rommer 58 sider med flotte historiske bilder og historiene om kunstnerne bak Y-blokka. Torgrim Eggen og Tommy Olsson har bidratt med artikler i tillegg til Dorthe Smeby og Marte Østbye, også illustratør Sindre Goksøyr. Spoken Word-poeten Fredrik Høyer har også bidratt. Kunstner, grafisk designer og tidligere utgiver av magasinet Hot Rod har vært medredaktør og grafisk formgiver. 

Spesialutgaven av det trykte PLNTY-magasinet handler først og fremst om personene Erling Viksjø, Carl Nesjar og Picasso, som kom sammen og skapte Y-blokka.

Magasinet, et historisk dokument

– Vi har fått tilbakemeldinger fra folk som betegner magasinet som et historisk dokument. Det beskriver hendelsene som førte til at regjeringskvartalet sto ferdig med Y-blokka i 1969 med Picassomuralen mot Akersgata. Ved å snakke om hvordan de arbeidet og tenkte på 50 og 60-tallet og begrense innholdet til den unike historien om hvordan Viksjø, Nesjar og Picasso kom sammen, var dette en spennende vei å gå. Men magasinet er unektelig en kommentar til hvordan dagens politikere så enkelt kan hoppe bukk over viktig verdensarv, sier redaktør Annicken Dedekam Råge.

Det skjedde i Larvik

Med seg på lanseringen hadde Råge, i tillegg til SP-politiker Nordheim, barnebarn av Erling Viksjø, Mari Viksjø Grøstad, Hanne Sophie Claussen fra Støtteaksjon for bevaring av Y-blokka og kunstner, fotograf og designer Jan Walaker, som alle holdt innlegg. 

Historien knytter Erling Viksjø til Larvik og blant annet Erik Hesselberg – Larviksgutt, sjøfarer og barndomsvenn av Thor Heyerdahl. Han huset Carl Nesjar da han reiste til Cannes i Sør-Frankrike for å komme i kontakt med Picasso. Hesselberg var blant annet med og seilte Kon-Tiki over Altlanterhavet. 

– Erling Viksjø var god venn med Arne Nordheim og Antonio Bibalo, begge kjente komponister fra Larvik. Sammen med vennen Carl Nesjar og Inger Sitter dro de sammen ut til Viksfjord og fotograferte. Senere kjøpte morfar en fabrikk i Rekkeviksbukta, hvor han begynte med conglo-design. Her fikk han Odd Tandberg med på laget, forteller Mari Viksjø Grøstad. Som kjent brant Viksjø for unge norske kunstnerne.

Vanskelig at ingen har lyttet

– Jeg har opplevd disse seks årene, et veldig vanskelig møte med demokratiet eller møte med politikere, mye manipulering og ingen villighet til å lytte, sier Hanne Sophie Claussen, som startet Facebooksiden Støtteaksjon for å bevare Y-blokka, og som siden man startet rivingen har undret seg mye over hva minner i en by egentlig er for noe. 

Mari Viksjø Grøstad er barnebarn av arkitekt Erling Viksjø. Hun fortalte anekdoter fra Larvik, der morfaren hennes tilbrakte mye tid sammen med blant annet Larvikskunstneren Carl Nesjar.

Flau på Larviks vegne

Også naturbetongen, som Erling Viksjø tok patent på sammen med ingeniør Sverre Jystad, ble produsert i Larvik. Picasso ble derimot ikke godt mottatt i Larvik, og byen besluttet å ikke å ta imot verdenskunstnerens gave, statuen «Sylvette» i 1971. Norge har i sin helhet ikke pleid forholdet til Picasso.

Lanseringen foregikk i galleriet på det flotte Bølgen kulturhus i Larvik. Bak ser vi et vevet veggteppe av kunstneren Dorthe Herup.

Norge gikk glipp av å kjøpe «Guernica» 

Jan Walaker er bosatt i Larvik og har engasjert seg i Picasso som kunstner. 

– Man kunne snakke om Picasso i timesvis. Ett av de viktigste verkene hans var «Guernica». Norge hadde muligheten til å kjøpe dette da det ble stilt ut på Kunstnernes hus i 1938. Nasjonalgalleriets innkjøpskomité kom sammen for å ta stilling til innkjøp fra utstillingen. Billedhogger-gruppen ble enige om sitt innkjøp men malerigruppen møttes aldri og gikk dermed glipp av muligheten til ervervelse av det som regnes som ett av hovedverkene i verdenshistorien. 

Det har vært en lang politisk dragkamp om hvorvidt Y-blokka i regjeringskvartalet skulle rives eller få stå.

Close