En ikonisk designer og skaperen av Popcorn og Planet - PLNTY | kulturmagasinet

En ikonisk designer og skaperen av Popcorn og Planet

Skaperen av Popcorn og Planet var først kjent for lamineringsteknikk? Vel, om du er en av Norges ledende møbeldesignere, er det kanskje ikke så rart. Sven Ivar Dysthe ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin innsats som industridesigner. Han gikk bort i mars 2020.


 I sin moderne form, har Dysthe bekledd hovedflyplassen på Gardermoen med ventemøbler. Møbelserien der har fått navnet «Gardist». 

Kjendisstolen «Popcorn» tegnet Dysthe til åpningen av Henie Onstad Kunstsenter i 1968, sammen med stolmakkeren «Prisma».

Et ikon innen norsk design

Hva var det som gjorde Sven Ivar Dysthe til et ikon innen norsk design? Kanskje først og fremst det at han var håndverker selv, vil noen si.

Sven Ivar Dysthe ble 88 år gammel. Han ble født i Oslo i 1931 men begynte først som snekkerlærling i Trondheim og videre hos snekkermester Reidar Hansen i Bærum, hvor han avla svenneprøven i 1950 som møbelsnekker.  

Trangen til å gi møbler form sendte ham til England hvor han søkte og kom inn på Royal College of Art. Her tok han en master i industridesign i 1953 og han viste tidlig at han hadde spesielle evner. På skolen ble han plukket ut til å formgi skrinet som skulle gis i gave til Dronning Elizabeths kroning.

Modell 1001 AF ble produsert av Dokka Møbler og tegnet av Sven Ivar Dysthe i 1959. Stolen var i produksjon fra 1960.

Planet, en halvkule å sette seg i 

«Planet» ser ut som en halvkule du setter deg i. Den ble først produsert av Møre Lenestolfabrikk. Men stolen «Popcorn» er også en stor kjendis i produksjonen. Sammen med «Prisma» ble den designet for Henie Onstad Kunstsenter i 1968. Men det var møbelserien «1001» fra 1960 som førte til det store gjennombruddet. 

Et Dysthe utstillingsdesign. I 1958 startet Sven Ivar Dysthe sin eget design- og interiørvirksomhet som han drev sammen med sin kone og interiørdesigner Trinelise Dysthe. Foto: ukjent.

Kjent for lamineringsteknikk

Laminering er å lime trevirke sammen. Teknikken gir stor styrke og formstabilitet som gjør det mulig å skape så og si ubegrenset med former og dimensjoner. Oslo Lufthavn Gardermoen er et eksempel på bruk av limtrekonstruksjon i et stort bygg. I Olympiahallen Vikingskipet er det frie spenn på opp mot hundre meter. Stablestolen «Laminette» fra 1965 er en av Dysthes eksempler på et vellykket møbeldesign i laminat. Den er innkjøpt av Victoria and Albert Museum i London, Røskha-museet i Gøteborg og Kunstindustrimuseet i Oslo (Nasjonalmuseet).

Trangen til å gi møbler form sendte Sven Ivar Dysthe til England hvor han søkte og kom inn på Royal College of Art.

Som industridesigner har Sven Ivar Dysthe en lang rekke produkter på samvittigheten, alt fra offentlige søppelkasser, til gressklipperen «Gressklipper», tilhenger til bil eller skibindinger. Og om ikke det var nok, så kunne han heller ikke dy seg for å tegne og bygge hytte og sommerhus. 

«Planet» ser ut som en halvkule du setter deg i. Den ble først produsert av Møre Lenestolfabrikk. Nå blir den produsert av Fora Form.

Popcorn og Prisma til Henie Onstad Kunstsenter

I 2012 satte kunstsenteret på Høvikodden i Bærum lobbyen tilbake i original stil. I den forbindelse etterlyste Dysthe stolen «Prisma». Han sier til avisen Budstikka at både han og kunstsenteret hadde kvittet seg med sine, selv tegningene hadde han ikke lenger. En familie meldte seg og hadde et eksemplar av stolen, til Dysthes store glede. 

– Han var en legende innen norsk møbeldesign og en sentral designer som har bidratt sterkt til Henie Onstad Kunstsenters særpregede uttrykk, sa direktør Tone Hansen til Budstikka våren 2020. 

– Vi er stolte over å kunne vise og bruke hans særpregede design den dag i dag. I 1968 var møblene svært nyskapende. I dag er de levende, norske ikoner.

Vegglampen «Butterfly» selges fortsatt hos møbelprodusenten Northern. Denne utgaven er vintage og bildet er lånt fra Skogen.

Sven Ivar Dysthe – en «gentle giant»

Også kurator Thomas Floor ved Nasjonalmuseet hyller Dysthe og skrev minneord over en «gentle giant» da han gikk bort våren 2020. Det var Floor som kuraterte utstillingen «Swinging 60» i 2013, som blant annet hyllet designerens design.

Flere av Dysthes produkter er fortsatt i produksjon, slik som «Popcorn» og vegglampen «Butterfly». Som mange andre norske designere var han ansatt som møbeldesigner hos den norske møbelprodusenten Hiorth og Østlyngen i perioden 1956–1957, før han startet for seg selv i 1958 sammen med Trinelise Dysthe, interiørdesigneren han møtte i forbindelse med Høstutstillingen i ’57. 

 

Close