Hvilken musikk skjuler seg i norske fjorder? - PLNTY | kulturmagasinet

Hvilken musikk skjuler seg i norske fjorder?

Heidi Torsvik (The Last Hurrah) og produsent Lazerus Winter (Donald Fagen m.fl.) har brukt årevis på å fange musikken som skjuler seg i de norske fjordene. Resultatet er albumet «Hidden Soul of the Fjords». 71 grader nord burde være misunnelige.

Ukens episode: Lazerus Winter forteller om å feste en mikrofon på hodet og snurre rundt mens han spiller inn de ni fossene han står mellom. Trykk på avspilleren og hør hvordan «Hidden Soul of the Fjords» ble til.

En fortelling om epoker

Muligens burde 71 grader nord be pent om å få bruke noe av musikken til Winter og Torsvik.

– Plateselskapet likte demoen så godt at de bare ville slippe den som den var.

«Hidden Soul of the Fjords» er en firesporig plate hvor hver av låtene representerer de norske fjordenes epoker, helt frem til nåtiden. Hvert av de progressive musikkstykkene bikker et kvarter spilletid, og er produsert og mikset helt og holdent av Winter, med vokalarrangement av Torsvik.

Av de fire låtene på plata er kanskje den siste, med tittel «Heart», den mest spennende. Omslag: Bønny Evjen

– Plateselskapet likte demoen så godt at de bare ville slippe den som den var. Heidi hadde da spilt inn alle vokalene i en laptop-mikrofon. Så jeg måtte da si til dem «Beklager, men vi må faktisk la Heidi få synge i en ordentlig mikrofon», ler Winter.

Av de fire låtene på plata er kanskje den siste, med tittel «Heart», den mest spennende. De første tre består i stor grad av strykerarrangement og enorme landskap av klang – perfekt for dronefilm av norske fjorder, med andre ord. Det siste sporet høres derimot mer ut som en moderne form for progressiv elektropop. I podkasten vår kan du høre eksempler, med skaperne av verket selv som gir kontekst for det du hører.

Bilde tatt i en av hyttene Torsvik og Winter samarbeidet for å lage «Hidden Soul of the Fjords». Foto: Heidi Torsvik

Norge på engelsk

Gjennom den en time og fem minutter lange skiva hører vi massive tepper av Torsviks vokaler lagt lagvis oppå hverandre. I bakgrunnen svever alt fra strykere til prosesserte feltopptak som duoen har gjort selv. Fosser og mye annet fra norsk landskap er representert. Torsvik velger å synge på engelsk likevel, tross norskheten i det hele.

– Dette handler om fjordene, så hvor er det norske språket på plata?

– Dette er noe vi ville dele med verden, og det er allerede mange norske prosjekter med norsk tekst som snakker om fjordene, sier Torsvik.

Ved siden av norsk sang er det også partier med oppdiktet språk, eller det vokalisten beskriver som lyder hun finner behagelige å synge. Du kan høre om dette og mye mer av produksjonen i podkasten vår øverst i artikkelen.

Close