Fengende protestlåt «Who Do Voodo Like You Do» handler om falske nyheter - PLNTY | kulturmagasinet

Fengende protestlåt «Who Do Voodo Like You Do» handler om falske nyheter

Tre fyrer under 30 år ligger på alle fire på et designkontor i Trondheimsveien i Oslo, over 3000 håndtegnede bilder som danner grunnlaget for musikkvideoen til August Kanns «Who Do Voodo Like You Do» – en oppstemt protestlåt mot selveste Donald Trump i valginnspurten.

– Det hele startet da vi skulle lage musikkvideo til låten min som ble sluppet den 23. oktober, forteller August Kann, – nå skal vi bare gjøre ferdig filmen. PLNTY er på besøk dagen etter slippfesten til singelen fra albumet som slippes i 2021, og det er ikke til å nekte for at den siste mila inn til ferdig produsert musikkvideo føles litt lang for de tre i øyeblikket. 

 

Trykk på avspilleren over for å lytte: I den nye singelen «Who Do Voodo Like You Do» har singer/songwriter August Kann tatt utgangspunkt i en Trump-tweet som fikk ham til å tenke over den politiske galskapen den amerikanske presidenten skaper og hva falske nyheter betyr. I podkasten PLNTY KULTUR og i samtalen med vår egen Peter Berg får du høre mer om hvorfor dette har vært viktig for Kann.

Jobbet natt og dag: tre muntre unge menn beslutter under en middag å lage en stop motion-musikkvideo og aner ikke hva de begir seg ut på. Det er oppskriften på en populært kalt «flow motion». F.v. filmskaper Adrian Axel, musiker August Kann og designer Henrik Nordahl.

Venner har hjulpet med å tegne

– I går hadde vi flere venner på besøk som var med å tegne, klippe og lime, sier han, – ellers ville vil aldri bli ferdig. 

For de som kjenner filmteknikken stop motion, vet hvor mye arbeid som ligger bak hver eneste bilde, eller også «rute» eller «frame» på film- og videopspråket. Man har en scene eller tar et bilde, og jobber bilde for bilde tilbake til filmformatet. Slik blir resultatet litt hakkete men veldig levende og stilistisk. Sammen har de håndtegnet 3000 bilder som utgjør den 3,5 minutter lange låta. 

Den aller første produksjonsuken gikk med til å bygge et mini animasjonsstudio. Så måtte de begynne å skape film… et stop motion-prosjekt som har krevet 3000 bilder. Her står August Kann midt i innspurten for å rekke å slippe musikkvideoen før valget i USA den 3. november.

Forkastet den egentlige ideen 

– Vi hadde sittet og tenkt mye på hvordan vi skulle lage videoen og hadde egentlig kommet opp med en ganske klassisk ide for å lage musikkvideo, hvor man går ut og filmer forskjellige ting. Så spiste vi middag hos Henrik en kveld, og så fikk vi en ide om at det hadde vært kult å lage en stop motion-film. Det neste som skjedde var at den ideen ble koblet med å lage musikkvideoen for August, forteller Adrian Axel, som selv er filmskaper. 

Håndkolorerte bilder – de tre har tatt i bruk alle metoder for å skape liv til den 3,5 minutter lange musikkvideoen «Who Do Voodo Like You Do». Læringskurven har vært bratt.

Gikk inn for å lage stop motion isteden

Og slik ble det. Ifølge Henrik Nordahl, som er designeren i teamet, var det allerede skrevet et manus til musikkvideoen, så hvorfor ikke bare beholde det, men lage stop motion av det?

– Det var en helt genial ide da vi satt der under middagen, repliserer Axel med et flir. Og i en måneds tid har de vært bondefanget av forslaget og iverksettelsen av ideen. 

– Det hele startet da vi skulle lage musikkvideo til låten min som ble sluppet den 23. oktober, forteller August Kann. Teamet på tre har fått hjelp fra venner og bekjente til å tegne ferdig alle bildene. Resten av de som her ligger utover gulvet er slutten på musikkvideoen.

Ett hundre prosent dedikasjon

Tre fyrer med profesjonelle kreative bakgrunner spøker ikke med slike forslag. De står bak sine ord og selv om Kann har måttet ut med noen kroner til hver av dem for innsatsen, kan ingen penger måle seg med den dedikasjonen de har vist prosjektet. De var ikke helt klar over hvor krevende stop motion-sjangeren var før de allerede var godt i gang.

– Vi endte opp med å bygge et lite animasjonsstudio som du ser der, sier de og peker. De brukte en uke på å bygge studioet, så måtte de filme videoen… Latteren sitter løst når de endelig kan se tilbake på prosjektet som snart, veldig snart er ved veis ende. 

– Ideen er at vi først filmer musikkvideoen i 8 bilder per sekund, forteller Kann. 

– Da har vi 3000 bilder isteden for 9-10 000 bilder, skyter Axel inn. 

– Så printer vi ut alle 3000 bildene, fortsetter Kann.

– Så er det konstnadsfritt, tenkte vi, sier Nordahl.

Trump er den oransje appelsinen i filmen. Den både skrelles og skvises. Foruten håndkolorering er Også moderne teknikker tatt i bruk, som After Effects og andre programmer.

Har oppfunnet filmteknikken «flow motion»

Igjen er det høylydt latter rundt bordet og alle snakker i munnen på hverandre om hvor billig lavbudsjett er, og hvor mange blyantstifter de har hjemme for å fargelegge alt for hånd. Alt i alt er filmen en god blanding av gamle og nye effekter, håndlaget og digitalt. Det muntre teamet har omdøpt filmteknikken til flow motion på bakgrunn av den kunstneriske friheten og den relativt bratte læringskurven de har hatt i faget. Kreativitet har vært drivkraften. 

Dada-kunst eller et story board? En utenforstående vil si at det er inspirasjoner vi snakker om. I dette filmprosjektet har de tre fått realisert sine villeste ideer.

I prat med vår egen Peter Berg i ukas podkast

Det var en Trump-tweet som fikk August Kann til å skrive låt om den nåværende amerikanske presidenten og den handler om «fake news». Men motivasjonen for det og hva han faktisk skrev om i teksten til singelen «Who Do Voodo Like Your Do», kan du høre mer om i podkasten der August Kann forteller Peter Berg om hvorfor han hadde behov for å lage denne låta som er første singel ut på et album han slipper i 2021. 

Close