Et kjærlighetsbrev til den altetende musikkelsker - PLNTY | kulturmagasinet

Et kjærlighetsbrev til den altetende musikkelsker

Enslaved sitt siste album frir til alternative metallfans. «Utgard» er ulikt noe du har hørt før.

15 album, bandmedlemmer som har kommet og gått og nå et lite fnugg Jaga Jazzist på siste skive. Ivar Skontorp Peersen fra Enslaved forteller. Trykk på avspilleren for å lytte.

En blanding som overrasker

– «Hvis jeg visste at det var sånn musikk dere laget så hadde jeg sjekket dere ut for lenge siden» har flere sagt, forteller Ivar Skontorp Peersen.

Peersen er komponist og gitarist for bandet Enslaved, som fikk sin start sammen med svartmetallen tidlig på nittitallet. Enslaved har dog aldri vært helt svartmetall; Peersen sier han er godt vandt til at folk har feiloppfattet bandet hans. Noen år etter tusenårsskiftet beveget gruppen seg over i det progressive, med inspirasjon fra blant annet Pink Floyd, og vågemot fra 70-tallets Yes. Men i god behold er de svartmetalliske gitarriffene og den velkjente vokalteknikken.

– Dere er jo det motsatte av hva «Enslaved»-navnet antyder når det kommer til stil og uttrykk.

– Det er kanskje den friheten vi er «enslaved» av, ler Peersen.

Det ni spor lange albumet har garantert noe du liker, men utfordringen blir bredden på smakspaletten din.

I 2020 slipper bandet «Utgard», et konseptalbum om den norrøne mytologiske byen utenfor Åsgard. Den ni spor lange skiva har garantert noe du liker, men utfordringen blir bredden på smakspaletten din. Liker du progressiv rock med vakre, grandiose vokalarrangementer? Da er dette noe for deg. Det er dog ikke noe for deg hvis du synes svartmetallisk skrikevokal blir for voldsomt. Du bør heller ikke frykte mørke svartmetallriff, eller elektronisk pop-aktig synth for den saks skyld. Men liker du alle disse elementene, er «Utgard» en positiv og uforventet overraskelse. Det er som om noen har klart å sette sammen hamburger og pannekaker, og på en eller annen måte fått det til å smake godt. Du blir mektig imponert eller mektig forvirret, avhengig av hvor du står musikalsk.

Etter nesten 30 år er vokalist Kjetil Grutle (midten) og gitarist Ivar Skontorp Peersen (venstre for midten) de eneste originale medlemmene igjen. Det har kostet bandmedlemmer å forandre seg så mye som Enslaved har gjort, kan Peersen fortelle.

Mer ukjent farvann i vente

– Hva har dere egentlig igjen å gjøre nå, som dere ikke allerede har gjort?

– Den problemstillingen har ikke vært der og den tror jeg heller aldri kommer. Noen vil jo si at det bare finnes tolv grunntoner å sette sammen musikk av, men da kan en si «fuck it» og gå til de arabiske tonerekkene.

Peersen virker ubekymret for fremtidens Enslaved. Når han blir spurt om eksempler på ting bandet kunne tenke seg å prøve, kommer det flust med eksempler:

– Vi har et svært og uutforsket felt innen improvisasjon

– Stiler og metodikk. Vi har et svært og uutforsket felt innen improvisasjon, for eksempel. Det kan vi jo bruke de neste 30 årene på. De første 30 årene har vi jo brukt på å bli ekstremt «tighte» på skrevet musikk.

I podkasten vår får du høre Peersen fortelle om den spennende reisen bandet hans har hatt, om deres nyeste plate, og hva som inspirerte den.

Close