Er det pop eller americana? «Popricana» sier Anne Hvidsten - PLNTY | kulturmagasinet

Er det pop eller americana? «Popricana» sier Anne Hvidsten

På hennes nye album «Illusions» får du både pedalsteel-gitar og programmerte trommer. Hør intervjuet vårt med Anne Hvidsten, som fortsatt spilles på radio over femten år etter sin første hit-singel «Need to Know».

Sterke følelser og et album på norsk som aldri ble noe av – hør Hvidsten fortelle om sitt nyeste album «Illusions». Trykk på avspilleren for å lytte!

 

På tross av at det er åtte år siden Hvidstens siste skive, har låten «Twice as Happy» fått spilletid på både NRK P1 og andre radiokanaler.

Ja takk, begge deler

Det har gått noen år siden Hvidstens hitsingel «Need to Know». Året var 2003 og sangeren var 22 år gammel. Musikken hennes var ikke helt ulik noe Lene Marlin eller Christian Ingebrigtsen fra A1 kunne laget.

– I nesten alle intervjuer jeg gjorde på den tiden kom Lene Marlin opp, ler Hvidsten. Hun forteller at Lene Marlin i utgangspunktet inspirerte henne til å ville bli artist, men at hun inspireres mer av den Grammy-vinnende country-popstjernen Kacey Musgraves i disse dager.

– «Popricana» er et sånt deilig tøysete uttrykk.

Hvidsten lener seg med andre ord mer i retning av det organiske. Hun er en av mange i musikk-Norge som har hoppet på americana-strømmen, med banjo, pedalsteel-gitar og låter som flørter med country. Selv kaller hun det hun gjør med sitt nye album «Illusions» for «popricana».

– «Popricana» er et sånt deilig tøysete uttrykk. Det sier noe om at jeg liker å leke med både ord og sjanger, og at jeg ikke har lyst til å bli satt i noen bås.

I praksis er Hvidstens «popricana» en mer svelgelig form for americana for de som synes strenginstrumenter er skummelt og at country er uaktuelt å høre på.

«Illusions» er kort fortalt poplåter med instrumentering fra sørstatene; de nevnte banjoene og pedalsteel-gitarene suppleres med programmerte lyder og vokal som er polert nok til å føles som pop. Mens andre artister først nylig har åpnet dørene sine for sørstatlige tendenser, føles dette ikke alt for langt unna Hvidstens forrige album «My Favorite Song» fra 2012, som kan føles veldig country ut for noen. «Illusions» kunne derimot sneket seg inn på en pop-spilleliste uten å heve alt for mange øyenbryn.

«Illusions» beveger seg i en mer radiovennlig retning enn Hvidstens forrige album «My Favorite Song».

Direkte og variert

– Hvordan vil di si du har utviklet deg som artist?

– Jeg har 20 års ekstra erfaring om livet, rett og slett. Jeg tenker også mer over at tekstene skal treffe folk enn hva jeg gjorde da jeg var 18.

– Jeg har 20 års ekstra erfaring om livet, rett og slett.

I åpningssporet «Losing You» synger Hvidsten om å ta farvel med barn som vokser opp og forlater redet. I den radiolistede «Twice as Happy» stiller hun noen humoristiske spørsmål om hva som faktisk kan bringe henne lykke. De to temaene har veldig forskjellig tone over seg, men deler artistens direkte tilnærming til låttekster:

«You’re discovering the world is at your feet, and you’re taking your next step witout me» synger hun i førstnevnte.

«If I could double up the sun and have two grand cups of fun, would that make me twice as happy?» spør hun i den sistnevnte.

Videre går albumet innom alt fra sorg til nye begynnelser og forelskelse. Hør artisten selv fortelle om prosessen bak sitt første album på åtte år i podkasten vår. Der forteller hun også flere av de spesielle historiene bak låtene. Trykk på avspilleren øverst for å lytte!

Close