Spellemann-vinnende Bendik Brænne har nådd toppen. Muligens. - PLNTY | kulturmagasinet

Spellemann-vinnende Bendik Brænne har nådd toppen. Muligens.

«Personal Best?» er tittelen på Bendik Brænnes nye album. Den Spellemann-vinnende americana-artisten stiller spørsmålet om det er mulig for ham å slå det han nettopp har laget.


Et hammond-orgel i en kjeller på Tøyen, filmmusikk som aldri ble noe av og en helomvending i musikalsk tilnærming. Møt Bendik Brænne og hans femte soloalbum.

Tittelen «Personal Best?» er et spørsmål til lytteren fremfor et spørsmål Brænne stiller seg selv om albumet. Cover: Stian S. Evensen/Perry Shall

Er dette toppen?

Bendik Brænne er ingen country-artist. I alle fall ikke nå lenger. Sangeren og multi-instrumentalisten sitt nye album er mer Beach Boys enn Willie Nelson. Og med sin ferd ut i den brede americana-sjangeren har han tilsynelatende funnet seg selv musikalsk. Sammenligner du «Personal Best?» med tidligere skiver, virker det svært logisk av Brænne å ende opp nettopp her; en god porsjon Beach Boys, en porsjon americana og et lite dryss country innimellom. Dette soundet virker han skapt for.

…en god porsjon Beach Boys, en porsjon americana og et lite dryss country innimellom.

– Jeg sier «Personal Best?» i aller høyeste grad med litt glimt i øyet. Det er ikke en påstand, men et spørsmål til publikum, sier Brænne.

«Kan det bli bedre enn dette?» spør tittelen. Brænne vet ærlig talt ikke og virker tilfreds med det. Han har i tross alt flere jern i ilden akkurat nå. En kinofilm med hans egen filmmusikk slippes i år, han har supergruppen «The Needs» på gang, med musikere fra Kvelertak, Oslo Ess og Honningbarna. Og på toppen av dette har han nettopp blitt småbarnsfar.

– Får vi kanskje musikk inspirert av ditt nye liv som pappa?

– Jeg utelukker det ikke, sier han med et smil.

Brænne har akkurat fyllt 33 og blitt pappa. Samtidig med albumslipp har han straks nytt album på klart med supergruppa «The Needs».

Budsjettorkester

Listen over instrumenter på «Personal Best?» er lang og særdeles variert. Brænne har spilt ti instrumenter selv, inkludert bass- og elgitar, bassmunnspill, mellotron og hammond-orgel. I tillegg har han hatt god hjelp fra flere kjente norske musikere, blant annet fiolinist Mari Persen som har deltatt på utgivelser av alle fra Madrugada til Sondre Lerche og Dumdum Boys.

– Opprinnelig var planen å spille inn med et orkester i Makedonia

– Opprinnelig var planen å spille inn med et orkester i Makedonia, men det ble litt for dyrt, ler Brænne.

Om artisten noen sinne trengte et orkester er noe en kan undres over. Fiolinist Persen står for en full strykerseksjon alene.

– Hun bare setter opp mikrofonen midt i stua og setter seg forskjellige steder rundt den, tagning på tagning. Hun får det til å høres ut som et orkester, sier artisten. Han har jobbet med henne på flere plater og er tydelig fornøyd med resultatet hun leverer.

I podkasten vår forteller Brænne om hvordan «Person Best?» egentlig skulle være en form for filmmusikk, om sin nye farsrolle og mye mer. Trykk på avspilleren øverst i artikkelen for å lytte.

Close