Indie-artisten Pysj ute med nytt alternativt musikkradioprogram - PLNTY | kulturmagasinet

Indie-artisten Pysj ute med nytt alternativt musikkradioprogram

Den alternative undergrunnsartisten Pysj ønsker å utvide både sin egen og andres musikkhorisont med sitt nye radioprogram. «Solveigs speisa musikk» er et musikkprogram mer i utkanten av musikkjournalistikk enn det aller meste.


Alternativer til vestlige toneskalaer, TikTok, Autotune og mye mer. Vi snakker med den ferske radioverten Solveig Sørbø om hennes forhold til musikk idag og mye mer. Trykk på avspilleren for å lytte.

Et steg videre mot utkantene av musikk

Undergrunnsartisten Solveig Sørbø er kanskje mest kjent under navnet Pysj. Navnet er lett å huske, musikken er ytterst utforskende og vanskelig å plassere. Etter en årrekke med stadig annerledes egenkomponert musikk, skifter Sørbø nå gir. Hun blir radiovert på FM-kanalen Radiorakel. Programmet er navngitt «Solveigs speisa musikk» og er artistens nyeste bidrag for å utvide musikkhorisonten.

– Jeg skal ha inn folk som kommer fra et samfunnsvitenskapelig perspektiv, noen som kan tilnærme seg musikkpsykologisk, og også de som faktisk skaper musikk

– Mange av mine venner er musikkforskere. Jeg skal ha inn folk som kommer fra et samfunnsvitenskapelig perspektiv, noen som kan tilnærme seg musikkpsykologisk, og også de som faktisk skaper musikk, sier hun om den kommende gjestelisten. Hun mener at kombinasjonen av de forskjellige gjestene vil gjøre innholdet levende og interessant for mange.

Pilotsendingen av showet tar for seg samspillet mellom dans og musikk. Nylig ble det spilt inn en episode som handlet om alt fra såkalte «groupies» til gotisk alternativ middelalder-rock. Med andre ord kan man forvente variert innhold, og da gjerne i periferien av musikkjournalisme.

Solveig Sørbø (midten) har lenge søkt det alternative med artistprosjektet Pysj. Flere av hennes sanger benytter kjente og ukjente lyder om hverandre. Foto: Thomas Künzel

Ikke for meg, men for deg

«Solveigs speisa musikk» vil ha sitt hjem på Radiorakel, en Oslo-basert FM- og nettradiokanal. Stasjonen pryder seg over å være «verdens eldste kvinneradio» og har vært i drift siden 1982. Sørbø sier hun vil presentere lytterne deres med noe de kan lære av og bruke til å utvide sin musikalske rekkevidde.

– …det handler på ingen måte om hva jeg liker selv.

– Jeg går ikke nødvendigvis god for all musikken som spilles på showet, det handler på ingen måte om hva jeg liker selv. Det vil være mye basert på gjestene og hva de kommer med.

Sørbø kan allerede skryte av en lang liste med planlagte gjester, og har foreløpig ikke begrenset hvor lenge programmet skal gå. Du kan høre henne fortelle om showet, samt diskutere musikk i dybden med oss i podkasten øverst i artikkelen.

Close