Unge Løkkabohemer trommer sammen til kulturmøter - PLNTY | kulturmagasinet

Unge Løkkabohemer trommer sammen til kulturmøter

– Kommer du? Westerdal-student Lars-Erik Christophersen er medarrangør av Løkka-bohemen og lurer på om vi har mottatt invitasjonen. En regnfull sommerdag på Sagene samles talentfulle unge mennesker og underholder hverandre. Og oss. 

Det er vått, og vi har glemt paraply der vi trasker over gresset til vakre Vøienvolden gård i Maridalsveien 120 i Oslo. Men regn behøver vi ikke bekymre oss over, for arrangørene av Løkkabohemen, Victoria Vale (22) og Lars-Erik Christophersen (26), har organisert alt for kveldens publikum. 

Kommer du? Victoria Vale (22) og Lars-Erik Christophersen (26) inviterer til Løkkabohemens arrangementer framover, som er ment å holdes en gang i måneden.

Overraskelsespakker

Under telt får vi, intetanende om hva som venter oss, en skikkelig kulturpakke. Noe virker tilfeldig. Det er spennende. Lars-Erik åpner showet. En spoken word-fremvisning med et gnagende tema om et barn som er utsatt for en alkoholisert foresatt. Han akkompagneres av cellisten Andrine Erdal (21), student ved Norges musikkhøyskole. Hun spiller de vakreste improviserte toner, før, under og etter Lars-Eriks fremføring og gir historien det dramatiske bakteppe den fortjener. 

Og deretter kommer det bare mer. 

Emil Nikolai Stang studerer tekst ved Høyskolen Kristiania. Han er komiker og manusforfatter og plasserer verket sitt denne kvelden i kategorien metakomedie / metahumor.

Hei, jeg har bare lyst til å si at …

For innslaget er såvidt over når Zoe Mæland Rodgers (25) spretter opp fra publikum og tar ordet. Hun oppfører seg som en tilfeldig publikummer som bare vil meddele noe: «Hei, jeg har bare lyst til å si at …» kanskje hun vil informere om hvor toalettene er, tenker du. 

Løkkabohemen arrangeres av studenter og unge kunstnere og kulturkonseptet i Oslo er tenkt å arrangeres en gang i måneden. Kommer du?

Men hun overrumpler med en tale om at hun ikke kan få barn. «Eh…», tenker du nå. «Too much information og et litt upassende sted». Og derfra hugger hun til med en historie som setter Tarantinos vold på film i forlegenhet. Hun serverer en historie om mobbing på barneskolen med slag og spark, som har ført til hennes infertilitet. Historien er så sterk at selv et hardbarket performance-publikum må se i bakken. Rogers holder på publikum. Slipper oss ikke ett sekund.

Aftur S. Nerdrum (21) er poet og redaktør for «Sivilisasjonen», et nettbasert tidsskrift for klassisk kultur og filosofi. Her leser hun fra sin egen novelle.

«Method acting», en omstridt teknikk

Gjennom fremføringen snur hun offerrollen og lar overgriperen stå igjen, kledd naken. Det foregår ved at hun har en medsammensvoren i publikum. Det hele blir sant og virkelig, og hun tvinger publikum til å kjenne på virkelig ekle og grusomme følelser. Zoe Mæland Rodgers er utdannet innenfor den omstridte skuespillerteknikken «method acting». Det funker!

Come rain, come shine: mens regnet tapper på teltduken fremfører kunstnerne denne kvelden sine stykker. I pausen gjøres en god innsats for å tømme dammene.

Humoristiske gjentakelser

Emil Nikolai Stang (24) er komiker og manusforfatter-student. Knitrende lyder av regn på teltduken er ingen hindring. Stang forteller historien om torsken og den svarte sebraen, en historie som biter seg i halen. Den gjentar seg selv som en russisk matrjoska. Gjentakelsene og det at vi forstår at vi aldri kan forlate fortellingen får folk til å le. Og når den rundes for femte gang, brister lattermusklene for alvor.

Andrine Erdals cello-spill åpnet seansen til Løkkabohemen denne kvelden på vakre Vøienvolden gård i Maridalsveien 120 i Oslo. Hennes improvisasjon var imponerende og ga stemning til Lars Erik-Christophersens konfronterende Spoken Word-tekst.

Et spennende repertoar

Repertoaret til Løkkabohemen er annerledes, intenst, spennende. Kulturkonseptet er tenkt arrangert en gang i måneden, på forskjellige steder i byen. Foreløpig er publikumet ungt, men arrangørene ønsker å treffe og mingle med eldre kulturfolk som kan bidra til å skape et gode spenn i programmet. 

Høyt nivå, kvalitet i innhold og ikke minst folk som bringer varme til scenen og virkelig byr på seg selv, er beskrivelser  Løkkabohemen kan ta med seg.

Caroline Navestad (27) er utdannet som jazz- og moderne-danser ved Balettakademiet i Stockholm. Hun jobber nå som frilansdanser i Oslo, og avsluttet kveldens Løkkabohem-kveld på Sagene.

Noveller, tøffe tekster og gitarspill

Novelle-opplesning av Aftur S. Nerdrum (21) er vel mestret. Selv om en lydtekniker kunne ha vært ønsket for å fjerne endel lydstøy, blir det upretensiøse lydbildet endel av kveldens sjarme.

Medarrangør Victoria Vale imponerer som tekstforfatter og akkompagnerer seg selv på gitar med en lystig låt med en ironisk tekst om det å være rik. Også her stor humor å spore. Hun er stødig musikalsk og har en spennende stemme som man gjerne vil høre mer av. Mon tro om ikke vi kan se konturen av en ny Åse Kleveland? Caroline Navestad (27) avslutter kveldens seanse med et stykke moderne dans. Løkkabohemen takker for seg og er på plass igjen fra august. Vi kan bare glede oss til neste gang!

Close