– Resultatene avgjør ikke hva jeg gjør, sier Hanne Åmli idet hun går inn i teltet sitt onsdag kveld og henviser til at det antakelig ikke er noen vei tilbake for Y-blokka. Til tross for det henger håpet fortsatt i et tynt snøre.
– Jeg kommer til å sette opp telt i regjeringskvartalet fremover, bare for å ikke la rivingen gå upåaktet hen, sier hun.
Ny retning i Y-blokka-saken
Når telt-demonstrantene torsdag morgen flytter seg til Stortinget, slipper NRK nyheten om at Gro Nesjar Greve, datter av kunstneren Carl Nesjar og Mari Viksjø Grøstad og Espen Viksjø, barnebarn av arkitekt Erling Viksø, varsler søksmål mot staten. Grunnen er at de aldri fikk noen henvendelse om hva som skulle skje med kunsten slik Picassos etterkommere fikk, ettersom Y-blokka, ifølge advokat Ida Gjessing, juridisk sett kan anses som et fellesverk der alle arvingene har lik opphavsrett.
Samtidig som Astrup svarer MoMa
Utspillet skjer samtidig som at Astrup har svart på henvendelsen fra Museum of Modern Art i New York, som 12. mai sendte brev til ham, statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn med anmodning om å la Y-blokka stå på grunn av sin kulturhistoriske verdi – ikke bare for Norge, men for verden. Også Stortinget holdt den 19. juni sitt siste møte om revidert statsbudsjett. Der ble økonomiske rammer for et nytt regjeringskvartal diskutert. Regjeringen har ikke veket fra beslutningen om å rive Y-blokka.
Korona har begrenset ytringene
Til tross for koronabegrensninger har folk demonstrert og brukt kunst for å ytre sin motstand mot rivning. De har lenket seg sammen, bundet seg i oransje remser, de har sunget, danset og laget skyggeteater. Også tidligere har Åmli arrangert nattevake i telt foran Y-blokka.
Hun synes at det å skape en campingatmosfære kan minne om noe hyggelig. Men det handler også om at telt og lys blir en varde. Arrangørene av «Vake for Y» ser på seg selv som voktere.
– Det skrives mange artikler i avisene, men mange leser dem kanskje ikke. Det å være fysisk tilstede gir et annet inntrykk. Så dette er mitt format, sier hun.
Flytter seg om hun må
Kunstnere, gatekunstnere og folk flest har ytret seg på det grønne byggegjerdet rundt riveplassen. Mange har opplevd at blomster og kunst er blitt fjernet av Statsbygg like fort som det ble hengt opp.
– Hvordan opplever du klimaet for å ytre sine meninger i regjeringskvartalet nå?
– Jeg har holdt mine markeringer små og det har vært rolig. Jeg har vært forberedt på å bli bedt om å flytte meg. Man kan ikke jage vekk folk for alltid. Det å ikke kunne bruke veggen oppleves ikke-demokratisk. Men nå ønsker de ikke noe mer oppstuss, saken er bestemt og over, vi skal ikke føle eller vekke følelser hos resten av befolkningen. Det er best å holde oss i sjakk. Kunst er et tydelig språk, kanskje er det derfor politikere reagerer så sterkt på det, sier hun.
Takknemlig for kultureliten
– De som har kritisert rivemotstanderne har referert til at de kun representerer en liten kulturelite i Oslo. Hva er din kommentar til det?
– Vi må i så fall være veldig takknemlige for kultureliten. Man kan jo også snu det på hodet og si at det bare er en liten politiker-elite som har bestemt at Y-blokka skal rives. Det er jo en mye mindre elite enn kultureliten. Mange folk er opptatt av Y-blokka, som ikke jobber med kunst eller interesserer seg for det. Det er kommet innspill fra hele landet fra alle mulige folk på tvers av politikk og interesser. Forskjellige vinklinger på alt fra økonomi til miljø er presentert.
Vil fortsette vake for Y
Så mens Kommunal- og moderniseringdepartementets minister nå må bruke mer tid på det siste utspillet fra Nesjar og Viksjøs arvinger, melder Hanne Åmli at hun vil komme tilbake og utføre «Vake for Y» i tiden fremover.