«Tomfull dag» – fullspekket sommerlåt fra folk-rockerne Staut - PLNTY | kulturmagasinet

«Tomfull dag» – fullspekket sommerlåt fra folk-rockerne Staut

En skikkelig sommerlåt spilt av skikkelig gode musikere. Folk-rockerne Staut feirer 10 år med singelen «Tomfull dag». Låta er en oppfordring til å fylle dagen din med ingenting, og så nyte den.


Gaute Lein fra Staut kan fortelle at du har høyere sjanse for å vinne en audition for å bli bandvokalist når du er den eneste som kan synge – av totalt to som møter opp. Trykk på avspilleren for å høre hele intervjuet med frontmannen.

Gaute Lein (andre f.h.) er ved godt mot selv om festivalsommeren ser mer eller mindre avlyst ut enn så lenge. Foto: Torben Olav Wirkestad

Klampen i bånn ti år inn i løpet

– Alt går så forbanna fort og det skjer så mye hele tiden. Så det å huske at det går an å bare slappe av og nyte at ingenting skjer, det passer i alle fall for meg, forteller frontmann Gaute Lein om budskapet i Stauts siste singel.

– Alt går så forbanna fort og det skjer så mye hele tiden.

Låta heter «Tomfull dag» og avgir sterke sommerlåt-vibber; den har et grandiost, enkelt refreng skapt for festivalpublikum som søler øl og synger med. Men samtidig har den også sin egen identitet. Bandet, bestående av seks menn, leverer et bunnsolid arrangement med både fele, kontrabass og mye annet øre-snacks, som gjør at låta får det lille ekstra.

Folk-rockerne, som opprinnelig kommer fra Valdres, har gitt ut fem album siden de begynte i 2010. Men tiårsjubileet får dessverre ikke gått av stabelen slik frontmann Lein hadde ønsket seg. Han kan fortelle at omkring 60 spillejobber er avblåst denne sesongen. Likevel er han ved godt mot.

– Jeg lurer på om vi bare feirer elleveårsjubileum i stedet, spøker han i podkasten vår.

De seks karene fra Valdres er i forskjellige aldersgrupper og er ikke alltid enige om musikalske valg. Det har dog ikke vært en ulempe i det lange løp, forteller frontmann Gaute Lein. Foto: Torben Olav Wirkestad

Ser seg aldri tilbake

Lein kan fortelle at de eldste medlemmene av Staut var russ da han selv ble født, og at den store aldersforskjellen innad har vært en stor del av dynamikken i bandet.

– Et av de første målene vi hadde var nettopp å ikke leve av musikken. I begynnelsen syntes jeg jo det var helt håpløst, men nå skjønner jeg veldig godt hva meningen med det var. Man må jo ha mer å gjøre enn å bare spille i band, sier Lein.

– Før var målet at vi bare skulle bruke akustiske instrumenter

Sound-messig har det også skjedd endringer for bandet.

– Før var målet at vi bare skulle bruke akustiske instrumenter. Ingen el-bass, el-gitar eller noe annet elektrisk. Men nå om dagen har vi så mange synther og el-gitarer at det er helt vilt, ler frontmannen.

Du kan høre et lengre intervju med Lein i podkasten vår øverst i artikkelen. Der snakker han både om bandets utvikling, aldersforskjeller og gir et godt innblikk i deres nye singel «Tomfull dag».

Close