På retro utemøbler skal god design kjennes - PLNTY | kulturmagasinet

På retro utemøbler skal god design kjennes

Familien Nakken i Hammerfest tar en kaffepause i sommervarmen. Foto: Arne Jacobsen / Finnmark Fylkesbibliotek

Dessverre er det nokså vanskelig å oppdrive eldre, brukte utemøbler. De fleste har funnet veien til dynga. Ofte bare med overfladisk slitasje – eller «patina» som vi entusiaster liker å kalle det. Noen nye design har dog gjort suksess. 

 

Det er ikke så lett å tidfeste når de første norske industriproduserte utemøbler blir laget her til lands. Men vi må anta at det skjer ved noen av jernverkene som produserer ovner, vinduer, kummer og andre slags jernvarer på 1800-tallet. Et typisk hagemøbel fra denne perioden er en benk med vanger i støpejern og malt plank. Hvordan vangene blir utformet avslører når de ble laget. 

«Fjärilen» fra Grythyttan Stålmøbler ble designet av R. G. Monsø. Illustrasjon: Mats Linders arkiv.

Rundt et kafebord i hagen

Mange familier har solide trebenker stående ute på denne tiden. På varme sommerdager blir et lite bord og stoler satt ut for å dekkes til ettermiddagskaffen.

Finere husholdninger har gjerne små kafébord med understell i metall og et par støpejernsstoler stående til de intime samtaler. Utemøblene er med på å fortelle omverdenen hvilken sosial rang man tilhører, som ellers i samfunnet. 

Slik ser forsiden på Widerøe’s Ide-al-møbler-katalog ut. Illustrasjon: Mats Linders arkiv.

Moteriktige fluktstoler etter krigen

I mellomkrigsårene blir fluktstoler og dekkstoler et moteriktig syn i norske hager. Fluktstolene er lette, sammenleggbare konstruksjoner i tre, med stoff av lerret. Dekkstolene derimot er tunge, utformet i solid tre. De er laget slik fordi de skal fungere på nettopp et båtdekk. Tyngden får dem til å stå rolig når det er kraftig sjø. 

Flukten inn i en deilig ettermiddag sommerstid: Denne fluktstolen fra 1960 – 70-årene skiller seg lite fra modeller fra 1930-årene. Foto: Blomqvist Nettauksjon.

Funksjonalismen inntar utemøblementet

Samtidig med dette blir funksjonalismen førende for hvordan møbler og andre interiørartikler blir utformet. Stockholmsutstillingen i 1930 er gjennombruddet for møbler i metall.

Widerøes Lettmetallavdeling ser selvfølgelig muligheten til en lønnsom nisje – fritidsmøbler i aluminium.

Det samme året designer Artur Lundqvist «A2» for Grythyttan Stålmøbler. Stolen er laget i en solid stålramme med sete og rygg i plank. Dette og blir straks en foretrukken modell i Sverige. «A2»-stolen selger også godt i Norge, og blir laget på lisens av Moelven Sommermøbler.  

Stolen «A2» fra Grythyttan Stålmøbler blir brukt i generasjoner, plank blir malt på ny og byttet ut. A2 har for øvrig en høy andrehåndspris. Foto: Bukowskis.

Utemøbler i lettmetall

Etter krigen har Widerøes Flyveselskap økonomiske problemer og blir kjøpt av Forenede Industrier A/S. I 1952 etableres Widerøes Lettmetallavdeling på Fornebu. På denne avdelingen arbeider man i hovedsak med å fremstille produkter i aluminium. 

Finere husholdninger har små kafébord med understell i metall og et par støpejernsstoler stående til de intime samtaler.

Med sosiale og økonomiske utjevninger får nordmenn blant annet råd til å dra på campingferie. Det resulterer i nye behov, slik som lette og vedlikeholdsfrie møbler. Widerøes Lettmetallavdeling ser selvfølgelig muligheten til en lønnsom nisje – fritidsmøbler i aluminium. Widerøes «Ide-al-møbler» dekker behovet med modeller som «Alliance-sofa», «Alone-stol», «Allround» og «Scala-stolen». 

Utemøbelprodusenten Vestres kolleksjon April Go er designet av Espen Voll, Tore Bergersen og Michael Olofsson. Den er nå å finne på Times Square i New York. Foto: Vestre.

Norske Vestre kler New York med utemøbler

I dag er Vestre den førende utemøbelprodusenten i Norge. Firmaets mestselgende produkt er benken Hvilan fra 1980. Den er med årene blitt en designklassiker som er å finne over hele landet. Firmaet jobber med en rekke anerkjente formgivere. En fjær i hatten gikk til Vestre da de i 2017 fikk møblere Times Square i New York, med møbelserien April Go. 

Close