Som en reaksjon på Statsbyggs strenge ytringspolitikk i regjeringskvartalet, ble det planlagt en kunst- og ytringsaksjon foran Y-blokka i helgen via avleggergrupper til støttegruppene Støtteaksjon for å bevare Y-blokka og Vern Y-blokka.
Budsjettforhandlinger starter 12. mai
Mange hadde funnet veien til rivingsgjerdet lørdag for å legge ned blomster og henge opp sin ytring i saken, som går ut på å si nei til riving av viktig kunst- og kulturarv. Tirsdag 12. mai begynner budsjettforhandlingene om regjeringskvartalet i Stortinget. Oslo bystyre har snudd i rivesaken i tolvte time og er nå for bevaring.
Så tidlig som natt til mandag 4. mai hadde gatekunstneren CFSN hengt opp to kunstverk av Ellen de Vibe, plan- og bygningssjef gjennom 21 år. Verkene viser den tidligere byplansjefen idet hun blir båret vekk av politiet tirsdag 28. april mens hun protesterer mot riving. Aksjonen varte i seks timer før den ble stanset av politiet. CFSNs verk ble fjernet tidlig mandag morgen.
Kjappe med å fjerne gatekunstverk
– Statsbygg eller hvem det enn er som fjerner verkene har vært veldig kjappe med å ta ned kunst som kommer til gjerdet, sier CFSN til Plnty. – Det er er spennende at denne saken engasjerer gatekunstnere av kjente profiler og andre kunstnere i den grad at vi er villige til å gjøre en innsats med kunstverk selv om verkene forsvinner.
Hvor CFSNs verker er blitt av, vet gatekunstneren ingenting om.
Kunst med sterke meninger og budskap
– Kunsten har sterke meninger og budskap, det er symbolske motiv og kan vekke sterke reaksjoner og oppmerksomhet. Jeg mener Statsbygg burde tåle kunsten hvis de har så bastant rett i at Y-blokka skal rives, sier CFSN.
Natt til tirsdag 5. mai bidro gatekunstneren AFK med et verk av Picasso, også dette verket ble fjernet samme morgen.
Performance om knebling av ytringer
Fredag satt også demonstranter på vegne av Atelier Particular foran rivingsgjerdet. De har samarbeidet med dansekunstner Helle Leraand og har laget en performance som omtaler Statsbyggs lave toleranse for ytringer om saken, en kommentar til fjerningen av blant annet AFKs kunst, som film.
Samme fredag dukket også sirkus- og gjøglergruppa Stella Polaris opp i Akersgata, et besøk for å markere og vise antipati mot planene om å rive dette omstridte bygget med Picasso-kunst, som er omfattet av en statlig reguleringsplan og ble besluttet revet i 2014. Også dette en særdeles rolig og kunstnerisk markering.
Miljøbevegelsen Extinction Rebellion appellerte
Extinction Rebellion er en verdensomspennende miljøbevegelse som lørdag kveld også hadde funnet veien til Akersgata. Deres bidrag var en performance og appeller på stedet.
– Extinction Rebellion krever at regjeringen og Stasbygg forteller sannheten om klimapåvirkningene ved å rive og bygge nytt og vi krever at dere venter med å rive til folket er presentert for denne sannheten og har fått lov til å ta del i avgjørelsen, sa appellanten.
Lørdagens markeringer fjernet på søndag
Lørdagens markeringer er søndag formiddag fjernet av Statsbygg. Politiet var tilstede og så til at alt gikk rolig for seg. Senere på kvelden dukket også ProjektorPøblene opp og kjørte en projektering på baksiden av Høyblokka ned mot Youngstorget med protestbudskap.
I uken som gikk fikk Oslobiennalen og Støtteaksjon for å bevare Y-blokka avslag på en søknad om å bruke veggen som en kunstinformasjonsvegg. Oslobiennalen er et femårig, skiftende program med kunst i offentlige rom. Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa sa da at byggegjerdet strengt skal oppfattes som et gjerde som setter grenser mellom en bygg- og anleggsplass og de åpne områdene utenfor.