Kirsti Huke ute med sterkt nytt album i grenseland av sjangere - PLNTY | kulturmagasinet

Kirsti Huke ute med sterkt nytt album i grenseland av sjangere

Etter tre soloalbum og musikalske samarbeid i alt fra jazz til eksperimentell metall, har Kirsti Huke nå sluppet sin kanskje mest spennende utgivelse hittil.


I ukens PLNTY kultur: India, brennende hete og å møte seg selv i døra. Kirsti Huke forteller historien bak sin siste plate.

En musikalsk reise uten like

Kirsti Huke har alltid hellet mot det eksperimentelle. Hun har opprinnelig bakgrunn i jazzen, men å kalle hennes nye album «Weaving» for jazz ville vært galt. «Weaving» oppleves ganske enkelt som noe nytt og annerledes.

– …albumet er som en reise du ikke trodde at du skulle ut på.

– Jeg synes søsteren min beskrev albumet best i en Facebook-post. Hun sa at albumet er som en reise du ikke trodde at du skulle ut på, forteller Huke.

Kirsti Huke startet i jazzen, men gikk fort alle andre veier. Idag er hun ikke lenger lett å plassere i en fast sjanger. Foto: Lena Knutli

Åpningssporet «Time Will Not Allow Me to Forget (Prologue)» gir deg albumet i et nøtteskall. En sjarmerende rytme og melodi bestående av to enkle lyder spiller lavt. Hukes stemme kommer så inn på toppen og begynner å synge. Slik fortsetter sangen i et og et halvt minutt før noe annet skjer. Men det gjør ingenting. Huke har fanget deg med historien sin og trenger hverken fullt band eller strykearrangement for å gjøre det.

Låten utvikler seg langsomt til å inkludere en større besetning, med både gjenkjennelige og ugjenkjennelige instrumenter. Du forstår kanskje ikke helt hva slags opplevelse Huke skildrer, men du skjønner at den er både ekte og storslått. Det blir nesten dumt å ikke høre resten av albumet etterpå.

«Weaving» skildrer en reise som Kirsti Huke tok til India for å utvikle stemmen sin. Foto: Lena Knutli

Stadig nye musikalske farvann

– Før syntes jeg det var en last å ikke kunne velge en klar musikalsk retning, sier Huke.

– …nå har jeg lært meg å synes det er deilig å ha bagasjen full av masse musikk.

Gjennom karrieren sin har hun vært innom både klassisk jazz med gruppen sin Kirsti Huke kvartett, indie-rock med bandet Phy og eksperimentell metall med The Third and the Mortal. Med slippet av «Weaving» er hun nå på sitt fjerde soloalbum, og stilnåla er nok en gang flyttet.

– Jeg har jobbet med mange som har dratt strikken i forskjellige retninger. Men nå har jeg lært meg å synes det er deilig å ha bagasjen full av masse musikk. Nå skal jeg straks ha en konsert med et klassisk jazzrepertoar og det føles deilig å kunne gå tilbake dit også.

I podkasten øverst i artikkelen kan du høre Huke fortelle bakgrunnshistorien for «Weaving», som på lik linje med albumet er unik. Artisten beskriver blant annet hvordan hun trente sangstemmen etter et indisk instrument og hvordan hun ender med å bruke de spennende lydene du hører gjennom plata.

Close