Kunsten finner veien til gatene. Er det lov å forsyne seg? - PLNTY | kulturmagasinet

Kunsten finner veien til gatene. Er det lov å forsyne seg?

I Bergen er en hel vegg dekket med gatekunst. Veggen tilhører intet mindre enn Rådhuset. 13 kunstnere er i alt representert. Noen har et navn. Andre er anonyme eller arbeider under pseudonym.

 

AFK er en av dem. Kunstneren var representert med et sort-hvitt foto som ble montert på Rådhusveggen. Så var det plutselig vekk. AFK er tidligere kjent som skaperen av motivet «Makin a martyr- Distraction by polarisation» som illustrerer politiker Sylvi Listhaug naken og korsfestet. 

«Makin a martyr- Distraction by polarisation» ble malt av den anonyme gatekunstneren AFK i 2018. Bildet ble først klusset på, deretter stjålet og solgt. Foto: Øistein Jakobsen (2018).

Til Bergens tidende sier prosjektleder for gatekunstprosjektet, Anders Oskar Næss, at bildet nok er stjålet. Næss representerer Piece by Piece, et utstillingssted for gatekunst.

Han sier at han har vært i kontakt med kunstneren etter forsvinningen og at AFK kan forsikre at det ikke er han som har hentet tilbake verket. 

I AFKs bilde ser vi en gutt som sitter på gulvet og spiller på en mobil. Over ham henger den en voksenperson og observerer. Foto: Øistein Jakobsen

Kjenn deg selv

Fremdeles er den skyldige ikke identifisert, men tyven har nå meldt seg. Til BT, som følger saken, sier han at han trodde verket bare kunne hentes ned, da det jo faktisk hang ute.

Den anonyme kunstneren AFK kan forsikre at det ikke er han som har hentet tilbake verket.

Etter planen skulle bildet henge på Rådhusveggen i Bergen i et års tid. Tema for gatekunsten var «Know you self» – «kjenn deg selv». Signaleffekten av gatekunstprosjektet var ment som konstruktiv, oppbyggende og inkluderende. Når et så positivt tiltak ender med tyveri, blir nedturen desto større. 

Gatekunst treffer sitt publikum der kunsten skapes i det offentlige rom. Den har ofte et skarpt blikk på samfunnet. Foto: Monica Bratseth / Gatekunst i Bergen.

6000 skulpturer får stå

Kristine Wessel i kulturbyrådet Mesén i Oslo har tidligere uttalt til Plnty at vi i Norge sjeldent opplever hærverk på kunst i det offentlige rom. I hovedstaden er det i dag 6000 skulpturer plassert rundt om i byen og disse får stort sett stå i fred. 

Dance your way
… into the limelight
… in the back alleys of street art
This city loves stencils!

… by AcK

Skulpturkonservator ved NKF-N, Lily Vikky bekrefter Wessels uttalelse og sier at det er registrert svært få ødeleggelser av kunst plassert både utenfor og i Oslo sentrum.

I Oslo stilte shwan Dler Quaradaki ut sitt verk «Diaries from a Distance» i samarbeid med kulturbyrået Mesén i 2018. Foto: Annicken Dedekam Råge.

Storebror ser deg

I AFKs bilde ser vi en gutt som sitter på gulvet og spiller på en mobil. Over ham henger den en voksenperson og observerer. Men denne personen, iført sort dress med digitale, grønne nummer, har ikke hode. Hodet er erstattet med et videokamera av typen vi kjenner fra 80-tallet. 

Under kameraet har kunstneren tegnet inn gule hanskekledde hender, ikke ulike Mr. Burns’, en fiktiv person i den animerte tv-serien Simpsons. Etter formspråket å dømme er bildets voksne svært nysgjerrig på guttens aktiviteter, han lurer og tenker på hva gutten pusler med. Kanskje forstår han også at han selv begynner å bli avleggs? 

Når blir man for gammel for gatekunst? Den internasjonale samtidskunstneren Carl Nesjar er portrettert av Poly Crom i Larvik, Nesjars fødeby. Foto: Annicken Dedekam Råge.

Lite penger i salg av stjålet gatekunst

Kunstformidler i Kube Bergen, Petter Nord, mener det er lite penger i å forsøke å selge kunst man har stålet på gata. Å gjøre noe slikt er bokstavelig talt en blindgate, sier han i Bergens Tidende. 

I AFKs bilde ser vi en gutt som sitter på gulvet og spiller på en mobil.

Men det rare er at det faktisk er tredje gang ett av AFKs verk lider samme skjebne. 

På Facebook finner du gruppen «Gatekunst i Bergen». Der kan du se byboerne jakte på ny gatekunst, poste og kommentere det i sosiale medier. Foto: Øistein Jakobsen

Stjålet, solgt og solgt for 500 000

Det første som ble stjålet var maleriet av Sylvi Listhaug som ble borte på mystisk vis. Politiet omtalte den gang bildet som «vanlig tagging». Men i dag er maleriet i privat eie og ble solgt under en auksjon for 500.000 kroner. Etter denne historien ble også neste bilde borte. 

Gatekunst er ikke tagging. Det er vakre og sarte motiver, men gjerne med brodd. Dette kunstverket er funnet, kommentert og fotografert av Veronica Bratseth.

AFK-bilde forsvinner for tredje gang

Vi snakker nå om et såkalt «pastup», et portrettert Julian Assange, grunnleggeren av Wikileaks. Når bildet «Excellent» forsvinner, er det altså tredje gang AFK opplever dette. 

Men er det siste? Slike hendelser, betyr dette at gatekunsten må trekke inn? Er det symptomatisk? Eller er det meningen at det skal skje? Er det slik at jo høyere det er under taket, jo lavere blir folkets moral? Når kunsten er ute, er den da fritt vilt?

Close