#jamuary – ny musikk, hver dag hele januar - PLNTY | kulturmagasinet

#jamuary – ny musikk, hver dag hele januar

Å lage musikk med video til er en ting. Å gjøre det daglig en hel måned er noe annet. Hør Stig Fostervold fortelle om #jamuary.

Fostervold tar med laptop til studioet vårt og bryter ned to av #jamuary-musikkstykkene sine. Trykk for å lytte.

Motivert av galskap

Stig Fostervold er en kunstner du først beundrer, før du umiddelbart spør seg selv «hvordan har han tid til alt dette hver dag?»

Hans prosjekt #everyday, hvor han laster opp 3D-kunst daglig til Instagram, har pågått i over fire år nå. I januar har han laget et musikkstykke med video hver dag i tillegg til dette. Prosjektet er del av trenden #jamuary, som foregår både på Instagram, Soundcloud og mer.

Under kan du se/høre dag 23.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stig Fostervold (@stigfostervold) on

– Hva drev deg til å ville bruke tid på #jamuary i tillegg til #everyday?

– Galskap. Jeg hadde en slags manisk periode hvor jeg tenkte «Jeg sliter meg ut nok fra før, men kan jeg gjøre enda mer?», sier Fostervold.

Jeg hadde en slags manisk periode hvor jeg tenkte «Jeg sliter meg ut nok fra før, men kan jeg gjøre enda mer?»

Musikkstykkene er elektronisk produsert, men baserer seg ofte på opptak (samples) av organiske og ukonvensjonelle instrumenter. For eksempel array mbira eller ståltromme. Dette er krydret med innslag av elektrisk gitarspill som Fostervold har spilt selv.

Stig Fostervold driver med alt fra filmmusikk til illustrasjoner til vanlig, men i januar ville han lage musikk for seg selv til en forandring. Foto: Aurora Torres Heyerdahl

Kunst for egen tilfredsstillelse

Ved siden av de mangfoldige timene Fostervold synker ned i #everyday, har han det siste året vært opptatt med alt fra konseptkunst for film, musikk til ymse kortfilmprosjekter og coverdesign for musikere.

Multikunstneren insisterer på at han setter pris på arbeidet han har vært involvert i, men følte nå at det var på tide å lage musikk for egen nytelse.

– Alle andre kan synes hva de vil om det. Det er meg knekkende likegyldig.

– Alle andre kan synes hva de vil om det. Det er meg knekkende likegyldig. For meg var dette en gylden mulighet for å gjøre noe for meg selv etter å ha gjort mange prosjekter for andre, sier kunstneren.

I podkasten vår demonstrerer Fostervold hvordan han har bygget opp lydlandskapene i #jamuary-prosjektet. Der får du også høre hvor mye tid det faktisk tok ham å ha to daglige kunstprosjekter gående samtidig.

Close