Artister sang ut for å redde Y-blokka - PLNTY | kulturmagasinet

Artister sang ut for å redde Y-blokka

Protestkonsert mot riving av Y-blokka samlet artister og talere torsdag denne uken, fire måneder etter at bygget skulle vært revet. Samme dag som konserten ble avholdt kom også meldingen om at økonomisk finansiering er på plass for å sikre rettssak, som Y-aksjonistene anlegger mot staten.

– Man river ikke en Picasso! 

Tidligere miljøvernminister Ola Elvestuen inntok podiet under Protestkonsert mot riving av Y-blokka i uken som gikk.  

– Man river ikke en Picasso! Ola Elvestuen, tidligere miljøvernminister, stiller seg bak bevaring av Y-blokka av mange grunner, klima er én.

Artister og appellanter var samlet

– Man skal aldri gi seg så lenge bygget fortsatt står! sa han til applaus. Elvestuen refererte også til at det har vært bygget mange monumentalbygg i Oslo de siste årene, som signalbygget Astrup Fearnley Museet av Renzo Piano eller det fantastiske tilbygget til arkitekturmuseet av Sverre Fehn. Elvestuen mener Y-blokka inngår i denne samlingen.

Mange artister ønsker å ytre seg. Lillo-Stenberg skrev om en gammal sang til å handle om Y.

Protestkonserten var flankert av artister som Åse Kleveland, Lars Lillo-Stenberg, Ravi, Fredrik Høyer, Stein Torleif Bjella & Kjartan Kristiansen, Brenn, Valentinerne, Elvira Nikolaisen, Hilma Nikolaisen, Louien og Oh Yeah Tiger, Victoria Winge (introbilde) og flere appellanter som blant annet Ola Elvestuen, Espen Viksjø, Iselin Shumba, Lars Elton og Espen Thoresen.

Stein Torleif Bjella & Kjartan Kristiansen er blant flere artister som ønsker å ytre seg musikalsk i saken om bevaring av Y-blokka.

Opplever mer trøkk rundt saken

– Nå opplever vi at det er mer og mer trøkk i forbindelse med engasjementet rundt Y-blokka, sier Hanne Sophie Claussen fra Støtteaksjon for å bevare av Y-blokka. Hennes engasjement strekker seg tilbake til 2014. 

Det ble kjørt projeksjoner av filmer som var redigert sammen av eldre filmmateriale, der Carl Nesjar sandblåser Picasso-kunsten inn i naturbetongen. Bak filmene står Ellen Lande, Brinja Steingrimsdottir med etterarbeid av Fredrik Harreschou. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen.

Konserten foran Y-blokka ble laget på dugnad. Ifølge Claussen inneholdt den mange fasetter fra de forskjellige bidragsyterne, og ikke minst var det nydelig med de gamle filmene av Nesjar og Picasso som ble projisert på veggen med kunstverket «Fiskerne».

Hanne Sophie Claussens engasjement i Y-blokka går tilbake til 2014. Hun står bak Støtteaksjon for å bevare Y-blokka sammen med Kjersti Hembre (ikke tilstede på bildet). Her sammen med Viksjø-etterkommer Mari Viksjø Grøstad.

Flere som tilslutter seg

– De har vært så flinke som har gått i bresjen for dette arrangementet. Så vi er veldig rørt over det arbeidet som er gjort, sier hun. 

– Forberedelse av rettssak ble nylig ble kjent og stor konsert er ting som pressen tar tak i. Har du noen formening om hvorvidt vanlige folk tør å være mer tydelig i sin meninger når det blir mer virak rundt saken?

– Det er flere og flere som tilslutter seg, også de som kanskje ikke har tenkt så mye over hva Y-blokka betyr, som nå blir klar over den og støtter seg til bevaring. Så dette er et engasjement som bare vokser, sier Hanne Sophie Claussen.

– Det er flere og flere som tilslutter seg, også de som kanskje ikke har tenkt så mye over hva Y-blokka betyr, som nå blir klar over den og støtter seg til bevaring. Så dette er et engasjement som bare vokser. Saken er jo også omfattende. Den rommer så mange lag og handler om så mye, som for eksempel miljø, økonomi, arkitektur og kunst, byutvikling, historie og politisk historie. Men så mange temaer vil det alltid være noen som mener noe, uavhengig av om de liker Y-blokka eller ikke. Sånn sett er det nesten umulig å ikke forholde seg til den. Men det er klart at om folk ser at noen de kjenner eller identifiserer seg med engasjerer seg, så er jo dette elementer som virker inn, sier hun. 

Protestkonsertens konferansier var Espen Thoresen, også kjent fra NRK.

Et byrom å bruke

Claussen understreker at i byrommet foran Y-blokka og Høyblokka nok en gang har vist at her kan mye foregå. Protestkonserten er eksempel på et arrangement som gjør mange oppmerksomme på stedets verdi, også som et helhetlig minnested etter terrorhandlingen.

– Vi kan ikke rasere dette byrommet, det skal vi jo fortsette å bruke!

Et stort antall publikummere hadde møtt opp til gratis utekonsert og protestaksjon mot å rive Y-blokka denne februar-kvelden.

Konsertarrangement med dramatikk

Simen Bang-Hansen tilhører flere grupperinger som vil bevare Y-blokka, og er blant initiativtakerne til protestkonserten. Et engasjert team har jobbet på dugnad og natt og dag for å få arrangementet på beina.

Artist Åse Cleveland åpnet kveldens protestkonsert og arrangement. Hennes appell til regjeringen var tydelig: det er ikke for sent å snu.

Bang-Hansen forteller om en dramatisk prosess i forkant av protestkonserten:

– Det tok tre uker før Kommunal- og moderninseringsdepartementet ga oss tillatelse til å holde konserten, klarsignalet kom to dager i forkant, så mye var usikkert bare kort tid i forveien!

En av initiativtakerne til konserten var Simen Bang-Hansen. – En gjeng har jobbet dag og natt på dugnad for å få til konserten, forteller han.

Planla konsert uten tillatelse

– Vi måtte arrangere konsert med forbehold om at vi fikk tillatelse. Men det gikk kjempefint alt sammen. Ingen av oss har gjort det før, vi kastet oss på oppgaven og vi lærte mye på veien. Folk laget plakater og pressemeldinger. Arrangementet var et spleiselag.

– Vi kan jo ikke rasere dette byrommet, det skal vi jo fortsette å bruke!

Den korte tiden var en utfordring. Alle impliserte ønsket seg gjerne en kjøreplan. 

– Man skal booke band, konferansier og appellanter uten å være sikker på om det blir konsert, humrer Bang-Hansen. 

– Musikk trekker folk, og konserten var et alternativ til de mange appellantene som hadde uttalt seg gjennom høsten. Også mange artister ønsket å ytre seg, sier Bang Hansen.

Musikk trekker folk og skaper stemning

– Men musikk trekker folk, og konserten var et alternativ til de mange appellantene som hadde uttalt seg gjennom høsten. Også mange artister ønsket å ytre seg. For eksempel skrev Lillo-Stenberg om en gammal sang til å handle om Y. Musikere er kunstnere som uttrykker seg annerledes, så det var helt naturlig å tenke at vi måtte ha konsert, avslutter han.

Politiet kunne melde at det på det meste var omlag 3000 publikummere tilstede.

Close