Du ser det for deg: Minions på tur i Vigelandsparken, poserer med den store fontenen i bakgrunnen. Eller et science fiction-inspirert bilde med metall-dinosaurer som omringer Monolitten? Hva med Sinnataggen malt på skateboardet ditt – som vakker akvarell eller digital fotokunst? Har du sett gatekunstsjablongen av den lille, sinte i London med Big Ben i bakgrunnen?

Vigeland-inspirasjon i Zagreb
Folk i alle aldre og fra mange land har latt seg inspirere av den norske billedhuggeren Gustav Vigeland på Instagram dette året.
– Jeg er sikker på at kampanjen i sosiale medier har bidratt til å åpne folks øyne og beundre det de har i umiddelbar nærhet. Billedkunstner Toto Lara fra Chile er bosatt i Oslo.
I øyeblikket er han i Zagreb, Kroatia, hvor han nettopp har avrundet en vernissage i det vi går inn i desember. Gustav Vigelands sterke inspirasjon er essensiell i utstillingen hans.

Oppdager alltid nye ting i Vigelandsparken
– Vigelandsparken er ikke bare et vakkert syn, den er et helt univers av mysterier, sier Lara. Når han beskriver sine besøk der, er det først og fremst det at han oppdager nye ting som er viktig. Parken er, ifølge ham også en levende materie som vokser på ham og endrer seg fra dag til dag. Så manifesterer Vigeland seg i Laras verker.
– Vigelandsparken er ikke bare et vakkert syn, den er et helt univers av mysterier
Det figurative og abstrakte i bildene hans viser menneskelige skapninger som er inspirert av de i parken: I Laras kunst handler det om selve transformasjonen, der mennesket, naturen, maskinene, teknologien og kunstig intelligens fusjonerer.

Inspirert av skulpturparken
I bildene fusjoneres selve kroppen og fusjonen med avvikende former. For Lara er det åpenbart at inspirasjonen er hentet fra Vigelands skulpturpark nettopp på grunn av det menneskelige aspektet.
– Det er fantastisk når kunsten går sine egne veier uten at jeg har planlagt det, sier han.

Digital transformasjon
Transformasjon er også noe som preger bildene til Jan Sollid Storehaug på Instagram. I hverdagen er han daglig leder i det digitale markedsføringsselskapet Tenk Digitalt, og ofte holder han foredrag om digitaliering og teknologier.

Barna var inspirasjonskilden
Det var ikke først og fremst Vigeland som inspirerte Storehaug til å ta bilder og skape motiver av skulpturene, men barna hans. Hver dag følger han minstegutten til skolen og da må de gå gjennom Vigelandsparken.
Barnas interesse for apper og deres kreative tilnærming, inspirerte Storehaug til å prøve å ta bilder og eksperimentere med dem, finne utsnitt, leke seg med forskjellige filtere. Det har det blitt nesten tusen bilder av.

Med ståsted i teknologien
– Mitt ståsted er i teknologien. På mange måter sniker den seg inn i livene våre, nesten umerkelig. Hvis man som fotograf eller kunstner kunne skape det jeg nå gjør med noen relativt enkle tastetrykk, så var teknologien rett og slett for dyr tidligere, og det var vanskelige prosesser å få til noe slikt. Og det er bare kort tid siden.
– Vigelands uttrykk er så eksepsjonelt kraftfullt. Når jeg står foran skulpturene hans synes jeg at jeg får nye inntrykk hver gang jeg betrakter dem
Storehaug ser nå parken med helt nye øyne.
– Og med teknologiens verktøykasse har jeg mange tanker om hva jeg kan gjøre – også alt jeg ikke har tid til, ler han, – for eksempel med video.

Vigelands kraftige uttrykk
Som Toto Lara, er også Jan Sollid Storehaug opptatt av nakenheten de 214 skulpturene og 600 figurene i parken, representerer: det tidløse. Han kan ikke forestille seg hvordan de ville vært med klær på, som representanter for sin tid.
– Vigelands uttrykk er så eksepsjonelt kraftfullt. Når jeg står foran skulpturene hans synes jeg at jeg får nye inntrykk hver gang jeg betrakter dem. Det sier teknologi-foredragsholderen som har lagt ut over hundre motiver under hasjtaggen #inspiredbyvigeland.