Skambankt feirer 25 år. Hør dem live hos oss. - PLNTY | kulturmagasinet

Skambankt feirer 25 år. Hør dem live hos oss.

Etter 25 år med massive lydvegger av rockegitar og vreng har Skambankt nå gitt ut den akustiske plata «1994». Hør dem spille live på podkasten vår og fortelle hvordan eventyret har vært.

PLNTY fikk snakke med Skambankt i Sola Ruinkyrkje, et steinkast unna Stavanger lufthavn. I tillegg til intervjuet, fremførte bandet låta «Gribben» (fra forrige album) live for oss. Trykk på avspilleren for å lytte!

Skambankt spiller live for oss live i Sola Ruinkyrkje. Bandet har nettopp sluppet sin første akustiske plate «1994». Foto: Peter Berg

Oppvokst, dypere rock

Tidlige Skambankt-låter har vært knallhardt politiske og temmelig svart-hvitt i følelsene. Debutplata deres har titler som «Politistat!» og «Kapitalens Spel!», men med tiden har bandet gått mer og mer inn i det mellommenneskelige; relasjoner, følelser og tanker.

– Det skjer noe med hodet fra du er sytten år til du blir voksen, sier Terje Winterstø Røthing, frontmann i bandet.

– Det skjer noe med hodet fra du er sytten år til du blir voksen

«Gribben» (fra forrige plate) skildrer en generell frykt for hva verden kan gjøre med deg som menneske. Til kontrast hadde Skambankts debutplate alt annet enn intime og menneskenære tekster.

Røthing (v.) mener det norske språket og Stavanger-dialekten er verdifull for bandet og uttrykket deres. Foto: Peter Berg

Bastant stavangersk i ny drakt

Røthing mener det norske språket og Stavanger-dialekten er verdifull for bandet og uttrykket deres.

– Du slipper ikke unna så lett med dårlig norsk tekst. Norsk er avslørende. Du kan derimot komme unna med ganske mye plump engelsk, sier han.

– Du slipper ikke unna så lett med dårlig norsk tekst

«1994», som er navngitt etter året bandet startet, føles veldig godt gjennomtenkt på tekstsiden. Det er nesten som at ordene alltid var ment til å passe med et redusert arrangement. Hele albumet har i stor grad fokus på Røthing sin klokkaklare vokal og passer alltid på å ikke overskygge den med noe annet.

Skambankt har i alle år laget hard og punkete rock. Nå har de for første gang gitt ut et akustisk album. Foto: Eirik Halvorsen

Akustisk fra begynnelsen

– Det er en ganske fin historie bak gitaren min, sier Røthing.

Han forteller at gitaren opprinnelig tilhørte en tante av ham som tapte kampen mot kreft da hun var ni år. Bygda hun bodde i samlet inn penger for å gi henne instrumentet. Så, etter å ha vært stuet bort på et loft i årevis, landet gitaren i hendene på gutten som skulle bli Skambankts frontfigur.

– Det er en ganske fin historie bak gitaren min

– Før hun døde hadde hun sagt til bestemoren min at ingen måtte tulle med gitaren, forteller Røthing.

Idag er instrumentet begynnelsen på brorparten av låtene Skambankt lager, i og med at sangene komponeres først med bare den og en vokal. Med andre ord var det naturlig at bandet før eller siden kom til å gi ut noe rent akustisk.

For å høre bandet fortelle historien om da de begynte, sprø konserthistorier og mye mer, kan du lytte til podkasten øverst i artikkelen. Der hører du også en live fremføring av «Gribben».

Close