«Alt interessant foregår i mørket. Det er ingen tvil. Vi vet ingenting om menneskets egentlige historie», skrev den kontroversielle forfatteren Louis Ferdinand Auguste Destouches, også kjent som Louis Ferdinand Céline. Så hva er det med mørket – og lyset?
Den 20. november går fagkonferansen Lysets Dag av stabelen på Design og arkitektursenteret (DogA) i Oslo. Det skal snakkes om lys med fokus på helse, teknologi og design. Men første helg i denne måneden kunne Oslofolk se vakre lyskunstverk utstilt under lyskunstfestivalen Fjord Oslo.
Lyskunst – utfordrer betrakteren
– Lyskunst fyller ikke noe behov bortsett fra sitt eget indre for å eksistere, og utfordrer betrakteren som opplever den. Lysdesign må bruke en metodisk prosess og gjerne oppfylle et krav i forhold til oppgaven som skal gjøres, forteller lysdesigner og –kunstner Silje Thorsager Østby. Hun var en av åtte lysdesignere som skapte oppmerksomhet da Havnepromenaden i Oslo ble forvandlet til en utendørs utstilling av lys tidlig i november.
Lyskunst kalles også luminisme, kunstformen der lys er hoveduttrykksmiddlet.
Ifølge henne kan ferdigheter og kunnskap om lys forme belysningsløsninger som gir en balanse mellom estetikk, funksjonalitet og teknikk. Østby forklarer at lysdesign også innebærer styringssystemer som inkluderer det naturlige og kunstige lyset, eller en kombinasjonen av de to.
«Ligh3ence» – i dialog med naturen
Verket hun deltok med, «Ligh3ence», tok publikum med på en mystisk reise gjennom lys og tåke på Kontraskjæret. Lysinstallasjonen utforsket det optiske fenomenet «Brockenspekter», som oppstår som tåke på fjellsider eller i skogen. Verket gjenskapte de, for mange, kjente spillene av lys, skygge og tåke i skiftende hvite nyanser – i harmoni med trærnes bevegelse.
Silje Thorsager Østby var en av åtte lysdesignere som skapte lyskunst på Havnepromenaden i Oslo tidlig i november.
Østby har jobbet med et bredt spekter av lysprosjekter som spenner mellom arkitektonisk og urban belysning. I tillegg har hun jobbet med lyseffekter, blant annet i filmen «Du skal dø» i regi av Tale Frisak, der lyset er en viktig del av historiefortellingen.
Et bredt spekter av lysprosjekter
– En lysdesigner tar hensyn til hvilken mengde og krav som ligger til grunn for oppgaven, sier hun og forklarer at det også innebærer distribusjonen av lys i rommet som skal belyses, innendørs eller utendørs. – Men det er også viktig å vite hvilken menneskelig aktivitet som belysning skal leveres til, sier hun. Fargetempratur og –gjengivelse som påvirker objekters materialitet og miljøet i sin helhet, er også en del av dette.
Luminisme, en kunstform
Lyskunst kalles også luminisme, kunstformen der lys er hoveduttrykksmiddlet. Ifølge den kjente lyskunstneren James Turell, som blant annet fikk eksponert sin Ganzfeld-installasjon i Ekebergparken i Oslo i 2018, er motsetningen til forfatterne som heller til mørket, stor: «lys er ikke det som åpenbarer, men åpenbaringen i seg selv», mener han.
– Lyskunst fyller ikke noe behov bortsett fra sitt eget indre for å eksistere, og utfordrer betrakteren som opplever den.
Mange publikummere møtte frem under lysfestivalen.
– Jeg synes lys er spennende, sier Christine Wheler Knudtzon. I sosiale medier kunne man leve seg inn i stemningen slik hun så det. Og hun oppfordret alle til å komme: – Man kan skape så mye med det rette lyset, og ikke minst lage stemninger, noe man hadde fått til her, sier hun og sikter til festivalen.
Knudtzon roser Fjord Oslo for at festivalen var gratis inngang og for en praktisk tilrettelegging slik at alle som ville enkelt kunne delta.
– Mange fikk mulighet til å se og oppleve flott lyskunst, sier hun.
Betydningen av god belysning
Men om alt interessant foregår i mørket, er det et faktum at vi oppholder oss mange timer innendørs. Betydningen av god belysning har derfor lenge opptatt forskere. På Lysets Dag vil det avsløres at helseeffekten av god belysning er mer omfattende enn tidligere antatt. Tema for lysdagen er «Lys for en bærekraftig fremtid», og her vil også vinnere av Norsk Lyspris 2019 bli kåret.