Gåte varsler ny musikalsk retning med singelen "Huldra" - PLNTY | kulturmagasinet

Gåte varsler ny musikalsk retning med singelen «Huldra»

Etter tolv år gjenoppstod Gåte til utsolgte konserter og en sulten fanskare. Nå varsler de en spennende ny retning med singelen «Huldra».

Ny retning, kommende album og multikunstner Knut Buen som låtskriver. Dette og mer hører du i denne ukens episode av PLNTY kultur (trykk på avspilleren).

«Huldra», en hardere ny retning

Gåtes nyeste låt «Huldra» markerer en ny retning for bandet; det er mer grandiost, vilt og rått enn det vi er vant til.

I kjent Gåte-stil, bygger låten seg opp en stund før den sparker fra seg. Og når refrenget først kommer, slår det deg nærmest i ansiktet om du ikke er forberedt. Gunnhild Sundlis kraftige vokal skyter frem sammen med resten av bandet og danner et hardt, nytt uttrykk for folk-rock-bandet.

Denne nye retningen skal også bli til et helt album neste høst, i følge bandet.

Gåtes nyeste låt «Huldra» markerer en ny retning for bandet; det er mer grandiost, vilt og rått enn det som har kommet før. Coverdesign: Lasse Almqvist Scherven

– Svevn (forrige album) handlet mye om å være bandet som kan spille akkurat det som er på plata live. Nå er det mer sånn at vi finner på noe kult i studio og bare går for det uansett hva som går an live. Blir det et problem, løser vi det bare, sier fele- og tangentspiller Sveinung Sundli med et smil.

Sammen med lillesøsteren sin Gunnhild startet han Gåte for 20 år siden. De to vokste opp med erkenorsk tradisjonsmusikk som en del av hverdagskosten og bestemte seg for å danne band i 1999.

Besetningen siden den gang har variert noe, men består nå av Magnus Børmark på gitar, Mats Paulsen på bass og Jon Even Schærer på trommer. Sistnevnte er en tidligere superfan som ble plukket opp som trommeslager da bandet skulle gjøre comeback.

– Jeg synes både folketoner og teknologi er med på å spille hverandre gode, sier vokalist Gunhild Sundli. Foto: Bjørn Opsahl

Teknologi møter mytologi

– Vi har brukt veldig lite nymoderne teknologi tidligere. Nå tillater vi oss selv å bruke det i deler av musikken, så lenge vi kan beholde det skitne i det, sier Sveinung.

Måten refrenget på «Huldra» smeller inn på er visstnok noe denne teknologien har hjulpet med. Nøyaktig hvordan de gjorde det går bandet imidlertid ikke inn på.

– Jeg synes både folketoner og teknologi er med på å spille hverandre gode, og gjør at det gamle får vokse videre inn i nyere tid, legger vokalist Gunnhild Sundli til.

– Jeg synes både folketoner og teknologien er med på å spille hverandre gode

Sveinung forteller at autotune var forsøkt på Gunnhilds vokal, men med heller dårlig resultat. Mer om dette kan du høre i podkasten (øverst i artikkelen).

– Drømmen er å få være en representant for norsk kultur, forteller felespiller Sveinung Sundli om Gåte sine utenlandsambisjoner. Foto: Bjørn Opsahl

Blikk mot verden

– Da vi akkurat hadde startet opp igjen, var jeg veldig opptatt av å booke oss inn på minst mulige konsertsteder for å se an publikumsinteressen. Heldigvis ble ikke det noe av, ler Sveinung.

Konsertene Gåte har holdt etter comebacket har vært fullstappede og fått gode anmeldelser. For tiden er de ute etter å nå enda lenger og har byttet plateselskap for å få til dette. Det nye selskapet, Indie Recordings, skal være mer fokusert på å nå utenlands enn Drabant, som de brukte før.

– Drømmen er å få være en representant for norsk kultur

– Du vokser deg stor i Norge og så kommer drømmen om det store utland. Og som regel så slår det jo feil, sier Sveinung.

Likevel mener han det er verdt å prøve.

– Drømmen er å få være en representant for norsk kultur, fortsetter han.

Mer om dette og den nye singelen «Huldra» kan du høre om i podkasten øverst i artikkelen.

Close