Hele 80 nasjonale og internasjonale institusjoner har så langt engasjert seg i saken. Alle krever de tilbaketrekning av rivningsvedtaket. I tillegg har 22 000 privatpersoner undertegnet oppropet. Nå ligger kravet om bevaring på pulten til Fylkesmannen i Oslo. Også kongehuset er kontaktet.
«Det er et oppsiktsvekkende grep», sier Aftenposten-journalist Arve Henriksen om brevet som Støtteaksjonen for å bevare av Y-blokken nå har sendt til Det Kongelige Slott. «Vi trygler kongen og dronningen om hjelp i vår kamp for å La Y stå», står det å lese i brevet.
Førstedame med sans for kunst
Ideen om å engasjere dronningen er historisk betinget. USAs førstedame Jackie Kennedy reddet i 1976 den rivningstruede Grand Central Station i New York. Hanne Sophie Claussen i sier til Aftenposten at de har latt seg inspirere av denne hendelsen. Claussen håper dronning Sonja kan få en tilsvarende rolle:
– Vi begrunner vår henvendelse til Slottet med dronningens kunstengasjement og hvor viktig hun har vært for å ruste opp de statlige kongelige eiendommene, sier hun.
USAs førstedame Jackie Kennedy reddet i 1976 den rivningstruede Grand Central Station i New York.
Sammen med medlemmene av bevaring av Støtteaksjonen for å bevare av Y-blokken, Mari Viksjo Grøstad og Kjersti Hembre, bestemte Hanne Sophie Claussen, seg for å skrive et brev til Dronningen.
Uregjerlig
Håpet er at Dronningen vil stille seg bak oppropet. I så fall vil hun ikke stå alene. Motstanderne av rivningen består i dag av representanter fra Henie Onstad Kunstsenter, Arkitektur- og designhøyskolen og Norske arkitekters landsforbund.
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland fikk besøk av representanter fra disse institusjonene tirsdag i uken som gikk. Miljøvernminister Ola Elvestuen fikk besøk torsdag. Alle er de kjent med at relieffet «Fiskerne» på Y-blokkens fasade er et av Carl Nesjars og Picassos mest kjente verk.
Forslaget om å lage dette arbeidet skal ha kommet fra kunstneren selv og var starten på et 17 års samarbeid mellom Nesjar og Piasso. I 1958 var veggen ferdig og tangerte ideen om å skape et bygg preget av solidaritet, monumentalitet og nasjonale pretensjoner. Dette igjen var verdier fremmet, blant annet av kunstnerisk leder for bygget, Gerard Munthe.
Æresborger til besvær
Etter regjeringskvartalet arbeidet Nesjar og Picasso videre. Samarbeidsprosjekt mellom de to internasjonale kunstnerne finnes nå i Barcelona, Stilt Hilaire, Marseille, Stocholm og Chicago.
Også i Carl Nesjars fødeby Larvik skulle det stått et monument av samme kaliber.
Sa nei til Picasso: Larvikingene mente «Sylvette» var for stygg. Den var også for stor.
Tegningen av den 14 meter høye skulpturen «Sylvette» var uført av Picasso. Meningen var at Carl Nesjar skulle utforme skulpturen i sandblåst betong. Kunstnernes intensjon var å overrekke skulpturen som en gave til byen da Larvik i 1971 var 300 år.
Larviks innbyggere takket imidlertid nei til gaven. Tanken var at skulpturen skulle settes opp på en av Larviks mest populære friluftsområder «Tollerodden». Men dette ønsket ikke Larvikingene. Den var for stygg, mente de. Den var også for stor.
19 år gammel muse
Picassos modell for skissen, Lydia Corbett, var på den tiden, i 1954, dessuten kun 19 år gammel. I flere år var hun også Picassos «muse». Men kanskje var hun også noe mer? Om dette sier kildene ingenting, men i Larvik konkluderte man at Picasso uansett var alt for glad i damer. Skulpturen «Sylvette» var et eksempel på dette og kunne derfor ikke reises i deres by.
Etter 30 år ble det likevel bestemt at «Sylvette» skulle få sin plass, dette i forbindelse med vielsen av Mille Marie Treschow og Stein Erik Hagen. Nå var imidlertid familien Picasso lei hele saken.
I 2001 ble Carl Nesjar kåret til Larviks æresborger. Hvor står byen i spørsmålet om å rive Y-blokken, ett av hans viktigste verker?
De ønsket ikke å komme til den planlagte avdukingen i 2001. Støpeformen til skulpturen fikk nå plass i krattet bak Larvik museum. Fra til 2017 lå den der. I dag er det ingen som vet hvor den har tatt veien. På Nasjonalmuseet er den ikke. Ei heller på Hennie Onstads Kunstsenter. Men hvor?
Tid for trøst og støtte
Innbyggerne i Lavik ville altså ikke ha sin Picasso. Dette til tross for at skulpturen var en gave og et samarbeid mellom den spanske kunstneren og Larviks egen Nesjar.
For dem ble Picassos utforming av «Sylvette» for pretensiøs, men Nesjar kunne man tross alt godt like. I 2001 ble han kåret til Larviks æresborger. Under kulturnatta 2017 fikk grafittikunstnerne Thorvald Heum, Mattis Anvik og Kim Kolstad i oppgave å dekorere en hel husvegg der Nesjar ble portrettert.
Om rivningsvedtaket av Y-blokken har Larvik kommune så langt ikke uttalt seg. Nå gjenstår det å se om de enda en gang svikter sin egen æresborger, eller om de sammen med Dronning Sonja, kan følge Jackie Kennedys eksempel.