Urban kunst i nasjonalromantikkens rike - PLNTY | kulturmagasinet

Urban kunst i nasjonalromantikkens rike

Høsten har lagt seg over dalstrøkene i Oppdal. Skjeggete småbjørk kler åssidene i det nasjonalromantiske landskapet. Blant lyng og blåner så langt øyet kan se, har har urban, moderne-, og gatekunst funnet sammen i utstillingen «Werring Art vs. Miss.Printed» i galleriet i Oppdal kulturhus.

Gyllen høstsol kler naturen 545 meter over havet. Vide fjellområder strekker seg fra Dovrefjell i sør til Trollheimen i nord. Foruten naturen regjerer 6 970 innbyggere kommune nummer 5021 i Trøndelag fylke. Her har urbanismen bestemt seg for å ta plass, om enn noe motvillig i bygda, så hjertelig tilstede i utstillingen «Werring Art vs. Miss.Printed» som står frem til 15. oktober i galleriet i Oppdal kulturhus.

Her et originalphoto av en kollasj, som er blitt redigert og laget print av. Utklipp fra fornemme mote- og designblader i dette tilfellet, kombinert med et asiatisk CD cover til høyre.

Moderne kunst blant bobilvisning og Aftersau

– Jeg kjenner Anne-Kristi Werrings arbeid gjennom mange år. Det hun gjør er kreativt, spenstig, ungdommelig og vitalt. Så denne utstillingen startet med at jeg hadde lyst til å invitere henne til en utstiling i Oppdal, forteller styreleder i kunstlaget, Sophie Elnan Ftatvald. 

På den travle aktivitetskalenderen for kommunen finner du blant annet bobilvisning og Aftersau, blant gondoltur til Hovden. Om sommeren raftes det og Fjell- og fårikålfestivalen går av stabelen den 4.-6. oktober.

Styreleder i Oppland kunstlag, Sophie Elnan Ftatvald, hadde Anne-Kirsti Werring i tankene for en utstilling, styret ønsket seg også Miss.Printed. De to kunstnerne snakker samme språk og egnet seg for å stilles ut sammen. Foto: privat.

Werring Art vs. Miss.Printed

I Oppdal kunstlag er er det folk fra slutten av 30 til bortimot 80 år. Her fremmes ulike ideer om utstillere. På et styremøte ønsket den yngre garde å stille ut Angela Gobens, aka Miss.Printed.printed, en street art-kunstner med stor aktivitet på Instagram.

Nå møter vi dem i utstillingen «Werring Art vs. Miss.Printed» i galleriet på Oppdal kulturhus, uten at det akkurat egger til skarp duell, snarere tvert imot.

I denne utstillingen har kunstlaget i Oppdal forent to kunstnere hvorav ingen er direkte lokale.

– Det vi oppdaget da vi researchet de to kunstnerne, er at de jobber i hverandres krysningspunkt. Men de jobber ut i fra ulike ståsted, både geografisk og aldersmessig. Og det spennende er at vi ser her at alder ikke betyr noe, selv om det er stort aldersforskjell på kunstnerne, ser vi at de snakker samme språk. Anne-Kirsti er jo grafisk designer med sin utdanning fra gamle Kunst- og håndverksskolen i Oslo, nå KHIO, og Angela har sin utdanning fra Nederland, fra kunsthøyskole der. Så rent kunstnerisk har de også forskjellig ståsted. Anne-Kirsti ser verden annerledes enn Angela. Men så viser det seg at det er likheter i kunsten de lager og at det kommuniserer, forklarer Ftatvald. 

Angela Gobens aka Miss.Printed klipper og limer i de minste størrelser, og finner sine motiver der det finnes noe som er trykket på papir. Kunstverkene setter hun ut så folk kan oppdage dem selv, derav begrepet «street art». Foto: Miss.Printed.

Kunst i kontrast

I denne utstillingen har kunstlaget i Oppdal forent to kunstnere hvorav ingen er direkte lokale, bortsett fra at Angela Gobens bor i Rennebu. 

– Anne-Kirsti er jo fra Oslo og har alltid bodd i Oslo, og så har hun jo reist mye i Norge og utenfor Norge. Angela er jo fra Nederland men bor i nabokommunen med sin nederlandske mann og sine to norskspråklige barn. Hun driver Norges minste galleri i et nedlagt busskur hvor hun stiller ut andres kunst og har stor virksomhet på Instagram. Så ingen av dem er Oppdalsbasert, sier hun. 

På en langstrakt vegg i galleriet møtes de to kunstnernes verker, sånn omtrent på det gyldne snitt, ifølge Ftatvald. 

«Werring Art vs. Miss.Printed» i galleriet på Oppdal kulturhus, uten at det akkurat egger til skarp duell, snarere tvert imot.

– Dette bildet er beslektet til det forrige maleriet med motiv av to kvinner. Også her gjentar jeg teknikken med prikker, ornamenter og grafiske elementer, forklarer Werring. Akryl på lerret, 120 X 100 cm.– Her har Angela noen små halvkuler med kollasjer inni, som hun ville feste på vegg.

Halvkulene er i klar akryl med utklipp av små figurer inni. Her ønsket Anne-Kirsti Werring å matche disse små kulene med sine største kollasjer. Det ble altså så tøft, sier en begeistret arrangør. 

– Du kan tenke deg halvkulene på 10 centimeter i diameter mot de store kollasjene på 1,10 meter! 

Urban samtidskunst i nasjonalromantikkens rike

– Utstillingen viser samtidskunst og til og med urban street art, midt i Norges nasjonalromantiske rike?

– Oppdal er en bygd i enorm utvikling og nå skjer det mye i sentrum hvor det er i ferd med å bli en bystruktur, på godt og ondt. Her er det mange internasjonale innflyttere. Derfor er det også modent for en ny satsning. Her var utstillingsåpninger var regulert etter fjøstida, som var klokka seks på fredag ettermiddag. Mange kommer ikke til den tiden. Så nå åpner vi utstillinger klokken 1300 på lørdager.  

Da Miss.Printed nylig stilte ut på Nuart-festivalen i Stavanger, en street art festival, satte hun ut mange kunstverk. De forsvant, noe som betyr at folk er oppmerksom på hennes kunstverker i gatebildet. Hun har også et minimuseum med andres arbeider i Rennebu der hun bor. Foto: Miss.Printed.

Funderte og så i malerbenken

Noen måneder forut for utstillingsåpningen står kunstner og grafiker Anne-Kristi Werring foran malerbenken i atelieret sitt, glor ned og tenker på ingenting. Og lite vet hun at det øyet treffer skal stilles ut noen måneder senere.

Nye teknikker: – Underlaget er en ensfarget voksduk som jeg har jobbet på i 12-15 år. Resultatet er «søling» i masse, masse div lag i forskjellige uttrykk og teknikker, alt etter som hva jeg har holdt på med og hvordan. Gjennom foto-linsen så jeg at det fungerte i små utsnitt. De er blåst opp, voila! sier Werring entusiastisk.

– Jeg sto og så ned i malerbenken min, og der har det jo skjedd ting over 12 til 15 år. Etter å ha stått der en stund, dukket det motiver opp i malingssølet og plutselig ble jeg oppmerksom på dem. Det ble en spennende prosess å oppdage det jeg så der. 

Anne-Kirsti Werring tok bilder av sølet, og synes hun bildene er blitt veldig kule, som hun sier. Av fotografiene har hun laget trykk, og i prosessen med å trykke og samtaler med trykker Rune Stenseth har disse motivene gitt henne mange nye tanker om nye prosesser hun allerede ønsker å komme i gang med. 

– Laseringer og lag på lag her også, og mye av mine unnværlige prikker og horisontale linjer! Mye for å få til en mere grafisk effekt, forklarer kunstner Anne-Kirsti Werring. Bildet i bakgrunnen er skryl på lerret, 120 X 100 cm. Foto: privat.

Kollasj og street art

Avisa Oppdalingen rapporterer at Werrings kunst består av kollasj, malerier og fotografier. De kan også fortelle at Miss.Printed-kunstverker som ble stilt ut under Nuart-festivalen i Stavanger, ble tatt av publikum.

– Jeg lager små figurer som jeg plasserer i diverse settinger (ute, red.anm) og fotograferer dem. Kanskje finner noen dem og tar dem. Det tar hun ikke så tungt. 

– Arrangørene sa de forsvant litt for fort, forklarer hun Opdalingen-journalist Jan Are Melgård, – men jeg anser de egentlig ikke som stjålet. Det er uansett en sjanse du tar, når du setter fra deg ting utendørs. Sånn er det bare.

Fra veggene i galleriet i Oppdal kulturhus skuer urbaniteten utover vakkert høstvær. Her henger kunstverkene trygt, og denne gangen er ingen av dem gratis.

Close