Plnty kultur i november - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty kultur i november

Det bugner av kulturbegivenheter over hele landet vårt. Vi har tatt runden i de største byene våre denne gangen, og her bys det på stort og smått, storslagne overskrifter og mindre perler man ikke bør overse. Vi peker på begivenheter, resten må du gjøre selv.

Drømmedryss – Kode, Bergen, frem til 1. januar 2020

Utstillingen Drømmedryss – Kode, Bergen: Illustrasjon av Stian Hole, fra hans bok «Annas himmel». Cappelen Damm, 2013.

Storslagent og ettertenksomt i Bergen

Såkalt «høykultur» har sjelden gjort skade. Vi sjekker inn på Kode Kunstmuseer og Komponisthjem og utstillingen «Edvard Munch. I oss er verdener». I høst er det Bergen som er verdens Munch-hovedstad og denne utstillingen åpnet i begynnelsen av september og er en utstilling som bør besøkes.

Vi fant imidlertid også en annen spennende utstilling i programmet til Kode i høst. Den har stått siden 2015 og står frem til 1. januar 2020. Utstillingen«Drømmedryss» inviterer til å diskutere drømmene voksne og barn har, er også en hyllest av bildeboken som kunstopplevelse. Illustrasjonene får spille sammen med objekter fra museets samlinger, og kunstinstallasjoner. Bildebøker er gjerne vårt første møte med kunst og vårt første mulighet til å utvikle fantasien.

Mer om utstillingen her

 

Varierte program og mange kulturtlbud i Oslo

Oslo City Walk: Få unike innblikk i en av de raskest voksende byene i Europa og se tusen år bakover i tid.

I Oslo står det ikke stille. Her kan du for eksempel «go retro» med Trond Granlund, som byr på Beatles-låter i et spekket program, eller så ligger heller ikke Oslo-Filharmonien på latsiden. Sammen med dem kan du oppleve Rachmaninhoff, Nordheim og Sjotakovitsj den 7. november – alt på Oslo konserthus. 

Kontemplativ musikk

Frem til 12. desember kan du gjøre noe helt alternativt og intimt og besøke forestillingen Zotora i Emmanuel Vigeland-mausoleet, kontempolativ musikk av en didjeridoo-spiller, eller se kjærlighetshistorien Tung tids tale på Det norske teateret. Stykket handler om tre år gamle Daniel som slutter å snakke. En liten gutt endrer seg. En kamp om å forstå gutten, deretter for å få hjelpen han trenger. En liten perle av en bok av Olaug Nilssen er blitt teater. Regi: Marit Moum Aune. 

Vikingr-utstillingen stengt i november

Ville du besøke den flotte Vikingr-utstillingen på Kulturhistorisk museum, husk at det er stengt for rehabilitering frem til 22. november. I operaen får du klassikeren Rigoletto. Mellom mørke furustammer går en stygg, pukkelrygget mann og bærer på en hemmelighet. Hjemme skjuler han en datter han elsker over alt på jord. Rigoletto forstår at hertugen også vært bortpå datteren, og han begår en forferdelig forbrytelse.  Den slår tilbake med voldsom kraft.

Ut å gå, få historiske opplevelser

Det enkle kan også være en hyggelig kulturopplevelse: Oslo City Walk viser deg mer enn 1000 år med Oslo-historie. Guiden gir unike innblikk i en av de raskest voksende byene i Europa og forteller om Fjordbyprosjektet og utbyggingen av Bjørvika-området. Bli med på bytur den 4., 11., 18. og 25. november. 

 

Skiller mellom høykultur og lavkultur i Stavanger

På Rogaland teater: Grusomme Måns, en cool og rocka katt som gjør som han vil ruter Kattistan sammen med sine to lojale medløpere. Hva skjer når de sjekker ut høykulturelle Hundistan?

Noen bare ER kule, påstår de på Rogaland teater. I hele november kan du se forestillingen om alle som vil henge med. Og dermed møte Grusomme Måns, en cool og rocka katt som gjør som han vil og ikke bryr seg om andre. Og sammen med sine to lojale medløpere ruler han kattebyen Kattistan. Her har man the swag og  hører på garasjerock. I hundebyen Hundistan bor de fisefine aristokratene, de som går i teselskap, i operaen og på klassisk konsert. Gjett hva som skjer når Måns sjekker ut den delen av samfunnet…

Kurt Johannesen performance og utstilling

En annen forestilling du kan se i Stavanger er en performance av kunstneren Kurt Johannesen. Han er mest kjent for poetiske og minimalistiske – og til tider humoristiske – performancer, men har også et langt forfatterskap bak seg. I 2019 har han utgitt nærmere 100 bøker på eget forlag. Dette markeres med en utstilling i Sølvberget galleri. Bøkene er visuelle, poetiske og til tider humoristiske, og mange har forbindelser til performance, tegning, trykk, objekter og installasjoner. Frem til 10. november.

Mer om utstillingen her

 

Lorck Schive-prisvinnerutstilling og dans i Trondheim

Børre Sæthre, Eline Mugaas, Gunvor Nervold Antonsen og Torbjørn Rødland er nominerte og presentert i Lorck Schive Kunstpris 2019 på Trondheim kunstmuseum frem til 19. januar 2020.

Børre Sæthre, Eline Mugaas, Gunvor Nervold Antonsen og Torbjørn Rødland er nominerte og presentert i Lorck Schive Kunstpris 2019 på Trondheim kunstmuseum frem til 19. januar 2020. «På hver sin måte representerer de spydspissen av norsk samtidskunst. Lorck Schive Kunstpris har fått internasjonal oppmerksomhet for sin unike sammenstilling og presentasjon av den beste samtidskunsten i Norge i dag.» Det er all grunn til å forvente at utstillingen gjør det samme.

Dødsdans på Trøndelag teater

Men det dainses også i Trondheim. Trøndelag teater og Strindberg inviterer til dødsdans i fortellingen om Edgar og Alice som lever sine forkvaklede liv isolert på en øy i skjærgården, hvor barna har flyttet og drømmer er knust. De har mistet kjærligheten de engang hadde for hverandre. Alt snur når deres tidligere forbindelse Kurt opp.

Dains me mæ på Rockheim

På Rockheim skal det også dainses, om enn noe mer kontemporært. Hva er det som gir populærdansen kraft til å samle store grupper mennesker rundt smittende bevegelser? Hvorfor blir man glad av å danse?  Og hva gjør at noen danser forblir populære, mens andre forsvinner som døgnfluer? Dains me mæ er tredje og siste del i utstillingstriologien Museene danser – tre interaktive fortellinger om dans.

 

Mørketidsromantikk i Tromsø

Tromsø Lappland: Få opplevelser ved å se hvordan reindriftssamene lever. Bli med å mate dyrene og hør guiden fortelle. Barna oppfordres til å bli med!

Uendelig vakkert fra Mahlers 5. symfoni og det mektige temaet liv og død fra Schubert. Dette blir en spesielt stemningsfull kveld i Tromsø domkirke den 21. november. Schuberts mesterverk ble også spilt under Fridtjof Nansens stats- begravelse i 1930 – i stedet for taler. Også Adagietto fra Mahlers 5. symfoni har nådd et enormt publikum gjennom filmer (f.eks. Døden i Venedig). 

Samisk kulturopplevelse med reindriftssamer

Her blir du invitert til å besøke en Sámi camp, og bli med på en tur med mating av reinsdyr, i fantasiske omgivelser med Lyngsalpene rett over fjorden. Barna oppfordres til å bli med. Guiden vil fortelle om personlige erfaringer om hvordan jobbe og leve som en reindriftssame. Tromsø Lapland er opprettet og styrt av samiske reindriftsutøvere med lange tradisjoner fra yrket. 

Close