De Ubrukelige. Sprek nordnorsk visemusikk live hos PLNTY. - PLNTY | kulturmagasinet

De Ubrukelige. Sprek nordnorsk visemusikk live hos PLNTY.

Fisk, kaffe og sykkel. Alt blir livlig underholdning når viseduoen De Ubrukelige sparker fra seg foran mikrofonen. Hør dem spille live hos PLNTY.Hør De Ubrukelige spille live og fortelle hvor de har det oppsiktsvekkende navnet sitt fra. Det og mer til hører du i ukens episode av PLNTY kultur (trykk på avspilleren for å lytte).

Fremføringen starter ved 20:23.

Tekst som drar deg inn

De Ubrukeliges debutalbum «Sukker og margarin» åpner med låta «Ho vil ha meg».

Linja som stikker seg mest ut derfra er «Eg like ho så veldig, men ho like ikkje fesk». Det høres kanskje ut som oppdiktet kjærlighetsdrama, men skal vi tro vokalist og fiolinist Christine Henriksen, er det et reelt dilemma hun har møtt i kjærlighetslivet.

«Eg like ho så veldig, men ho like ikkje fesk»

Videre på albumet finnes blant annet «Beksvart kaffe»; en protestlåt mot all samtale rundt bordet som prioriteres over å få kaffen servert. Politikk og alt annet får komme i andre rekke hvis det flytende sorte gullet ikke står klart, mener De Ubrukelige i låta si.

De Ubrukelige holdt nylig slippkonsert for debutalbumet sitt «Sukker og margarin» på Salt i Oslo. Christine Henriksen synger og spiller fiolin og Hallvard Høiberg spiller gitar. Foto: Peter Berg

Henriksen gjør tilsynelatende én ting gjennom hele De Ubrukeliges debutalbum; synger fra leveren slik man forventer av en visesanger fra Finnsnes.

Duoens andre halvdel Hallvard Høiberg holder tritt på gitar, mens et fullt band spiller kontrabass, trekkspill, piano og trommer.

Skryt, fanteri og sanne historier

Selv om ikke alt De Ubrukelige synger er sant, insisterer vokalist Henriksen på at ekte følelser alltid ligger inni der et sted.

– Det er både skryt, løgn og sanne historier i skjønn og uskjønn forening på plata vår, forteller Henriksen.

– Det er både skryt, løgn og sanne historier i skjønn og uskjønn forening på plata vår.

Henriksen forteller at hun går lang tid uten å skrive et ord av tekst før det plutselig fosser frem på kort varsel.

– Jeg skriver alle sangene med mobilen på bussen. Det skjer oftest på vei til jobb, som betyr 30 minutter. Ofte er hele teksten ferdig til jeg har kommet fram.

I podkasten øverst i artikkelen hører du Christine Henriksen synge av full hals om både fisk, kjærlighetsdrama og sykkel. Foto: Peter Berg

Fikk Rævspark-stipend av Norsk Viseforum

I Mars 2019 vant De Ubrukelige Norsk Viseforums Rævspark-stipend. Premien var 30 000 kroner så vel som turné på norske viseklubber.

«De forener nordnorsk visekunst med fransk temperament som et uekte barn av Jacques Brel og Kari Bremnes», skriver Norsk Viseforum om duoen.

– Pengene vi har tjent på bandet har vi brukt på bandet

– Pengene vi har tjent på bandet har vi brukt på bandet, sier Henriksen.

Hun forteller at vinnerpremien var god drahjelp til plateproduksjonen, men ikke i nærheten av nok til å dekke inn alt.

– Alt i alt kom nok totalsummen på noe mer sekssifret enn femsifret, sier gitarist Høiberg uten å gå nærmere inn i detaljer.

Mer om låtene og samarbeidet mellom de to Ubrukelige hører du i podkasten øverst i artikkelen.

 

Close